Firmele in insolventa au putine sanse de a atrage investitori


Afirmatia este facuta de reprezentantii firmelor active pe piata de fuziuni si achizitii, cu mentiunea ca exista si particularitati, de la caz la caz.

"Se vor cauta firme cu un model de business viabil, care au intrat in insolventa din motive conjunturale. De exemplu, un client mare care nu le-a platit, o scadere temporara de amploare a pietei relevante", spune Mihai Sfintescu, Partner la 3TS Capital Partners.

Cristian Nacu, Partner si directorul reprezentantei din Romania a Enterprise Investors, mentioneaza ca firmele in insolventa ar putea gasi investitori daca este vorba de fostii lideri de piata care trec, temporar, prin dificultati financiare, dar au fost restructurati operational, caz in care acestia trebuie sa conlucreze si bancile.

Aurelian Trifa, Partner la Kerten, spune ca firmele in insolventa ar putea deveni o tinta pentru achizitii doar in conditiile in care nu este prea tarziu, cand valoarea lor este complet negativa, si ca acesta este un proces complex, care necesita foarte multa munca, iar antreprenorul ar putea sa mai fie partener cu o suma foarte mica.

Mihai Pop, Partner la Osprey Partners, spune ca exista un interes scazut pentru firmele in insolventa si doar daca firma este deja un brand (exemplul achizitionarii a 60% din Flanco de catre Asesoft), daca activele merita sau daca se gasesc sinergii cu o alta companie.

Vlad Neacsu, Partner la Popovici Nitu si Asociatii, adauga faptul ca pentru fondurile de investitii este necesar sa ia decizii ale caror componente legale sa ofere un grad de predictibilitate si siguranta a evolutiei investitiilor.

"Cel putin in stadiul prezent, actualul nivel de organizare procedural-administrativ, cat si ceilalti factori care caracterizeaza mediul insolventei local nu par a fi capabili sa raspunda acestor deziderate. Prin urmare, trecerea din zona insolventei in proprietatea/coordonarea fondurilor de investitii s-ar putea realiza in cel mai bun caz prin forme intermediare de reconditionare a business-urilor respective", mai spune Vlad Neacsu.

Victor Cionga, Managing Director la AZ Capital Advisors, spune ca insolventa nu trebuie vazuta ca un panaceu universal si ca lucrurile trebuie privite de la caz la caz. El adauga faptul ca sunt foarte multe companii care intra in insolventa, desi ar avea alte solutii, si sunt multe firme care ar trebui sa fie demult in insolventa si nu sunt, in special cele de stat.

(Citeste aici mai multe despre tendintele pe piata de fuziuni si achizitii in acest an)

Un material startups.ro. Toate drepturile rezervate.


Nu exista comentarii