Flamingo: in 2009, profit din reducerea costurilor operationale cu 25%
Reducerea spatiilor de vanzare, renegocierea chiriilor si a contractelor cu furnizorii sunt principalele masurile luate de retailer-ul de IT&C, electrice si electrocasnice.
Anul trecut, cifra de afaceri a grupului Flamingo International, care administreaza retelele Flamingo Computers, Flanco si Flanco World, au urcat cu 16% fata de anul precedent, pana la 203 milioane de euro, se arata in comunicatul de presa, care prezinta rezultatele preliminare. In lei, cresterea vanzarilor a fost de 28%, ajungand la 748 milioane anul trecut, fata de 2007.
Grupul a avut anul trecut un profit net de 500.000 de euro, respectiv de 0,123 milioane, in lei. Firma a avut pierderi de 5% din cifra de afaceri, reprezentand 37,4 milioane de lei si 10,4 milioane in euro. Cea mai mare parte a pierderilor, doua treimi, a fost cauzata de diferenta de curs valutar, si o treime de dobanzi. In primele trei trimestre, Flamingo a avut vanzari peste cele din 2007, iar scaderea vanzarilor cu 25% s-a inregistrat in al patrulea trimestru.
"Daca in decembrie 2008 nu aveam promotii, ne-ar fi mers si mai rau. S-a vazut in vanzari, dar cand faci promotii, sacrifici din profit. Evolutia a fost mai rea decat de asteptam", mentioneaza Dragos Simion, Presedintele Consiliului de Administratie al Flamingo.
Pentru acest an, grupul estimeaza ca cifra de afaceri se va reduce cu aproape 20% fata de anul trecut, ajungand la 606 milioane de lei, iar profitul va creste cu 7,8%, pana la 47,4 milioane de lei.
Strategia
Pentru a creste profitul, compania va inchide, pana la sfarsitul lunii aprilie, 15 magazine, reprezentand 2% din suprafata de vanzare a companiei, proces inceput in ianuarie. Anul acesta si la sfarsitul anului trecut s-a oprit deschiderea de noi magazine, ca urmare a faptului ca dezvoltatorii au stopat si au intarziat unele proiecte.
Pe de alta parte, reprezentantii Flamingo iau in calcul deschiderea in acest an a doua magazine, unul in Bucuresti si altul in tara, pentru care se afla in negociere, daca vor ajunge la nivelul de inchiriere dorit.
"Vom merge numai in proiectele care suntem convinsi ca vor fi puternice", mai spune Dragos Simion.
In ultimii patru ani, grupul a redus numarul de magazine (2005: 192; 2006: 157; 2007: 124; 2008: 114; 2009: 99), insa a crescut suprafata unei unitati, astfel ca si suprafata totala a urcat (2005: 39.250 mp; 2006: 45.000 mp; 2007: 53.600 mp; 2008: 59.000 mp). Aceasta strategie a optimizat costurile pe metru patrat, in ceea ce priveste chiria. Din total, cea mai mare suprafata si cele mai multe magazine sunt cele Flanco (37.500 mp si 29 de unitati).
"Pe termen mediu si lung ne vom concentra pe magazinele Flanco World, cu o suprafata de aproximativ 1.500 mp. Nu ne-am dus spre suprafata de 2.000 mp - 3.000 mp si nici 500 mp, care este mai potrivita pe timp de criza, ca trafic si vanzari. Imediat dupa criza, formatul de 1.000 mp - 1.500 mp va deveni suprafata ideala, datorita tipului de produse cautat de romani", adauga Dragos Simion.
Alta masura pentru a reduce din costuri este renegocierea chiriilor. Cheltuielile cu chiria vor fi mai mici si pentru ca se va reduce usor suprafata.
"Deja am redus cu 10% - 15% chiria pentru aproximativ 70% dintre magazine, insa deviatia de la medie este mare in unele cazuri. Traficul este principalul nostru argument in negocieri. Daca va mai fi un ciclu de scadere a chiriei, atunci vom mai face o tura de negocieri cu proprietarii de spatii", precizeaza pentru startups.ro Dragos Simion.
Renegocierea contractelor cu furnizorii este alta masura de reducere a costurilor.
"Dorim o reducere a numarului de furnizori in functie de conditiile si de discounturile oferite de acestia. Vrem sa promovam acei furnizori cu termene de plata mai bune. Ca urmare a acestui fapt, chiar si dupa ce se va termina criza, piata nu va mai fi aceeasi in ceea ce priveste ofertele furnizorilor", mai spune Dragos Simion.
Pentru a creste vanzarile, compania mizeaza si pe vanzarile online. Alta masura este cresterea ponderii vanzarilor de retail si reducerea distributiei. Anul trecut, vanzarile de retail au reprezentat 67% dintre total, iar distributia 33%. Pentru acest an, se urmareste sa se ajunga la 83% retail si 17% distributie.
"Anul acesta, estimam ca vanzarile pe retail vor ramane aceleasi, iar pe distributie va fi o scadere de aproximativ 50%, fata de 2008. Daca ne dadeam seama din iunie 2008 de ceea ce urma sa se intample, aveam timp sa umblam la costuri in varf de sezon. Reducerea cheltuielilor se va vedea din al doilea trimestru", completeaza Dragos Simion.
Perioada urmatoare
La calcularea bugetului s-a luat in calcul un curs de 4,5 lei pentru un euro in primul semestru si de 4,7 lei pentru un euro in cel de-al doilea semestru.
"Am incercat sa fim conservatori. Luam in calcul un scenariu realist, care insa este pesimist, fata de acum patru luni. Facem un buget pentru ca actionarii trebuie sa voteze un buget intr-o luna. Este pentru prima data in trei ani cand ceea ce spunem acum poate fi contrazis chiar la mijlocul anului", mai spune Dragos Simion.
In plus, Jiri Rizek, CEO-ul grupului, completeaza ca daca vanzarile din acest an vor fi similare cu cele din ultimul trimestru din 2008, atunci vor putea sa isi atinga tinta. Compania ia in calcul o revizuire a bugetului care cel mai probabil ar putea sa fie facuta in septembrie, insa nu este exclusa si o revizuire a acestuia inainte de aceasta data.
"Vom mai face promotii pentru Pasti , dar nu la fel de spectaculoase, pentru ca nu mai avem din ce sa scadem", spune Dragos Simion.
De asemenea, una dintre tintele din acest an este cresterea traficului in magazine.
"Reducerea traficului este primul indice care se vede. Daca in Bucuresti traficul scade cu 10% - 15%, in tara este cu 40% mai mic. Cand scade traficul avem si o alta problema: multi dintre cei care vin, vin ca la plimbare", adauga Dragos Simion.
Flamingo are o cota de piata de 18%, conform propriilor estimari. Reprezentantii companiei spun ca Altex are o cota de piata de 31%, Domo de 18% si restul pietei este impartita intre alti jucatori. Mixul de produse la Flamingo este de 45% IT&C, 30% albe si 25% brown.
Evolutia pe bursa
Flamingo International (FLA) este listata la Bursa de Valori Bucuresti din 2005. Cel mai important actionar al companiei este Dragos Cinca, cu 25,19% dintre titluri. Din februarie, omul de afaceri Dan Adamescu a cumparat prin intermediul firmelor pe care le controleaza - Asigurare Reasigurare Astra si Nova Trade - actiuni la companie, ajungand la circa 20% dintre titluri.
"Au vandut actiuni fondurile de investitii straine, care de aproximativ sase luni erau pe vanzare", mentioneaza Dragos Simion.
In ultimi doi, ani valoarea actiunilor FLA s-a redus cu 90%, ajungand la o capitalizare de 5 milioane de euro.
"Nu este momentul sa ne gandim la o crestere de capital, dar, pe viitor, este posibil sa ne gandim la aceasta solutie", precizeaza Dragos Simion.
Piata de IT&C, electronice si electrocasnice a stagnat anul trecut, la 1,1 miliarde de euro, fiind estimata o scadere in 2009, potrivit Flamingo. In ultimele luni, tendinta a fost de trecere la produsele mai ieftine.
"Unii dintre clienti nu isi mai permit produsele, iar altii sunt mai atenti la ce cumpara si renunta la o functie pentru care anul trecut erau dispusi sa plateasca in plus", adauga Dragos Simion.
In acest an, preturile la produsele IT&C, electronice si electrocasnice vor fi influentate si de cursul leu - euro.
Un material startups.ro. Toate drepturile rezervate.