FNGCIMM va fi capitalizat cu 46 milioane de euro


Decizia a fost adoptata de guvern, estimandu-se ca prin capitalizarea suplimentara Fondul National de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri (FNGCIMM) vor putea implementa proiecte de investitii ale IMM-urilor de circa doua miliarde de euro.

"Pe baza experientei anterioare a Fondului privind valoarea medie a garantiilor aferente proiectelor de investitii, implementarea propusa este estimata ca fiind aferenta cofinantarii/ prefinantarii unui numar de peste 7.000 de intreprinderi mici, corespunzator unui numar de 67.000 - 75.000 locuri de munca create si/sau mentinute ca urmare a capitalizarii suplimentare a FNGCIMM", se arata in comunicatul de presa.

De asemenea, in sedinta de guvern s-a adoptat ca  beneficiarii de fonduri europene pot gaja sau ipoteca, la unitatea de credit, activele fixe care fac obiectul contractului de finantare, pentru a finanta cheltuielile necesare implementarii proiectului.

"In acest sens, beneficiarul este obligat sa transmita autoritatii de management/ organismului intermediar cu care a incheiat contractul/ decizia/ ordinul de finantare o copie a contractului de credit si gaj/ipoteca in termen de maximum zece zile de la semnarea acestuia", se mai spune in comunicatul de presa.

In sedinta de guvern de astazi s-au redus pragurile initiale pentru cei care pot accesa scheme de ajutor de stat privind asigurarea dezvoltarii economice durabile (Hotararea de Guvern nr.1680/2008 pentru instituirea).

Astfel, pe langa proiectele cu investitii de minim 30 de milioane de euro si 300 de locuri de munca (care erau eligibile inainte), acum au devenit eligibile si proiectele cu investitii intre 10 - 20 milioane de euro, inclusiv, si minim 100 de noi locuri de munca, precum si proiectele cu investitii intre 20 - 30 milioane de euro, inclusiv, si minim 200 de noi locuri de munca.

"Prin extinderea schemei de acordare a ajutoarelor de stat se are in vedere crearea a 5.000 de noi locuri de munca, fiind asteptat ca IMM-urile sa acceseze cca. 200.000 mil. euro. Masurile de sprijin acordate nu sunt supuse obligatiei de notificare si autorizare de catre Comisia Europeana", se adauga in comunicatul de presa.

In sedinta de Guvern a fost adoptata si Ordonanta de Urgenta pentru modificarea si completarea Legii nr.571/2003 privind Codul Fiscal, aplicandu-se de la 1 iulie.

Urmarea este ca scad cotele de cheltuiala forfetara acordate la calculul venitului net anual din drepturi de proprietate intelectuala de la 40% la 20% si veniturile de aceasta natura provenind din crearea unor lucrari de arta monumentala de la 50% la 25%.

De asemenea, alta modificare este ca in veniturile salariale se vor include tichetele cadou, cele de cresa, cele de vacanta si cele de masa.

O modicare este aceea ca pentru veniturile din activitati profesionale (altele decat cele de natura salariala) se plateste numai cota angajatului pentru contributii sociale de sanatate, cele de asigurari sociale si cele la fondul de somaj.

Conform comunicatului de presa, baza de calcul a acestor contributii este limitata la cinci salarii medii pe economie, asa cum este stabilit in bugetul de asigurari sociale.

 

Un material startups.ro. Toate drepturile rezervate.


Nu exista comentarii