good.bee Credit IFN a inceput sa acorde microcredite


Suma maxima acordata este de 50.000 de euro, pentru o perioada de cel mult cinci ani.

De la sfarsitul lunii octombrie si pana in prezent au fost acordate primele 15 credite, tinta pentru anul viitor fiind de a acorda microcredite in valoare de peste 15 milioane de euro, se arata in comunicatul de presa.  

Anca Ciobanu, CEO al good.bee Credit IFN, estimeaza ca valoarea medie a unui credit va fi de 7.000 de euro. 

Creditele pot fi accesate de producatori agicoli certificati, persoane fizice autorizate, intreprinderi familiale, intreprinderi individuale si societati cu raspundere limitata.  

Nu luam in considerare finantarea de start-up-uri decat daca sunt fosti clienti ai CDE (n.red. - Centrul pentru Dezvoltare Economica, unul dintre actionarii good.bee) si au un istoric de credit in piata”, subliniaza Anca Ciobanu.

Domeniile care pot fi finantate sunt: agricultura, comertul, mica productie si serviciile. 

Microcreditele pot fi folosite pentru capital de lucru, investitii sau cofinantarea fondurilor europene, nefiind acordate credite de consum.  

Dobanda este intre 14% si 16%, in functie de produsul accesat de client si de riscul acestuia.
Creditele vor fi acordate in lei sau in euro.

Pe langa microcredite, compania va oferi si consultanta pentru realizarea planului de afaceri, fluxului de numerar si altor activitati de dezvoltare a afacerii.

Personalul good.bee Credit va lucra in stransa colaborare cu clienti la nivel local, pentru coordonarea activitatii de micro-creditare, pregatirea beneficiarilor si supervizarea rambursarilor”, mai spune Anca Ciobanu.  


Cine este good.bee Credit
good.bee Credit IFN (institutie financiara nebancara) a fost infiintata in luna ianuarie a acestui an. Aceasta este detinuta in proportie de 51% de Fundatia Centrul pentru Dezvoltare Economica (CDE) si in proprortie de 49% de good.bee Holding (societate mixta formata de Fundatia Erste si Erste Group). In cei zece ani de activitate, CDE a avut peste 4.500 de clienti, acordand imprumuturi cu o valoare de aproximativ zece milioane de dolari si avand o rata a rau - platnicilor de sub 1%. 

Firma are in target suburbane si rurale. 

Investitiile de pana acum in companie au fost de un milion de euro. Capitalul social al acesteia este de trei milioane de euro, care vor asigura creditarea pentru anul viitor. 

Se estimeaza ca firma va intra pe profit peste doi ani.

Cu aproximativ 45% din populatie traind in regiunile rurale si peste opt milioane de oameni care nu au un cont bancar, Romania este o tara foarte importanta pentru noi - prima in care good.bee isi incepe activitatile de micro-finantare”, spune Sava Dalbokov, CEO al good.bee Holding Viena. 

In Europa Centrala si de Est sunt peste 35 de milioane de oameni care nu au acces la niciun fel de servici bancare traditionale.   
good.bee Credit are zece birouri regionale, acoperind 21 de judete. Aceste orase sunt Bucuresti, Constanta, Alba - Iulia, Cluj-Napoca, Baia Mare, Braila, Ploiesti, Iasi, Campulung Moldovenesc si Resita. Pana la sfarsitul acestui an, compania intentioneaza sa se extinda cu alte cinci puncte de lucru, zonele nefiind inca alese.  
good.bee are in prezent 40 de angajati, fiecare punct de lucru avand trei sau patru angajati.  


Holdingul good.bee in Romania
La sfarsitul lunii martie a acestui an, good.bee Holding a deschis o companie de tranzactii mobile in Romania.

Aceasta companie si cea de microfinantare sunt primele ale grupului austriac, care vrea sa se extinda cu firme de acest tip si in celelalte tari din Europa Central si de Est unde este prezent.

Pe langa compania de tranzactii mobile si cea de microcreditare, good.bee intentioneaza sa mai deschida in Romania o companie de micro-asigurari si una de micro-economisire.


Un material startups.ro. Toate drepturile rezervate.

 


Nu exista comentarii