GTC isi pastreaza planurile de extindere pentru Romania
Dezvoltatorul imobiliar planuieste sa construiasca in urmatorii ani trei centre comerciale si doua cladiri de birouri.
Shimon Galon, CEO-ul GTC Romania, a spus, intr-o conferinta de presa, ca dezvoltatorul detine un teren un Bucuresti unde intentioneaza sa construiasca un complex de birouri de clasa A. Acest complex va avea patru cladiri, fiecare cu o suprafata de 8.000 de mp inchiriabili.
Investitia intr-o singura de cladire din acest proiect este estimata la 14 - 15 milioane de euro.
Lucrarile de constructie la acest proiect ar putea incepe peste sase luni, fiind in faza de proiectare.
In prezent, GTC se pregateste sa inceapa lucrarile de constructie la cladirea de birouri Ana Tower, amplasata in zona Crown Plaza, care va avea o suprafata de aproximativ 30.000 mp. In acest proiect dezvoltatorul este asociat cu omul de afaceri George Copos.
Investitia in Ana Tower este de 70 de milioane de euro, cei doi fiind parteneri egali in proiect.
Pentru cele doua proiecte de birouri nu exista inca contracte de finantare din partea bancilor.
"Pentru Ana Tower avem propuneri de finantare de la doua banci. Este pentru prima data in patru ani cand se intampla asa ceva. Acum, pentru finantare, dezvoltatorul trebuie sa vina cu 35% - 40%", a subliniat Shimon Galon.
Galleria Arad
GTC Romania se ocupa mai intens de Ana Tower dupa ce a finalizat centrul comercial Galleria Arad, situat pe Calea Aurel Vlaicu din oras.
Acesta a fost deschis pe 6 octombrie, fiind al patrulea in Romania din retea (dupa Galleria Buzau, Galleria Suceava si Galleria Piatra Neamt) si al unsprezecelea din Europa Centrala si de Est pentru GTC Group.
Investitia in Galleria Arad a fost de 66 de milioane de euro, fiind finantata de Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD) si de Raiffeisen Bank. Contributia GTC Romania a fost de 36 de milioane de euro.
Acesta are o suprafata inchiriabila de 35.000 mp, din care 99% erau contractati la deschidere.
Centrul comercial are in jur de 100 de magazine, printre ancore (n.red. - magazine cu suprafata mare si care atrag un numar mare de vizitatori) fiind Cora, Cinema City si Zara. Alte branduri sunt Mango, Pure Fitness, Go Sport, Eponge, Fox, Levi's, Kenvelo si Flanco.
Pe langa magazine si cinema, mall-ul mai are 12 restaurante, sase cafenele, 1.000 de locuri de parcare si servicii publice locale din Arad (Departamentul de Evidenta a Populatiei, Serviciul Pasapoarte, Serviciul Permise Auto si Inmatriculari Auto).
Terenul pentru Galleria Arad a fost achizitionat in februarie 2007, iar lucrarile de constructie au inceput un an mai tarziu.
Cand centrul comercial era gata in proportie de 99%, in mai 2010, firma de constructii a intrat in insolventa.
Apoi, anul trecut, in octombrie, GTC Romania a semnat contractul de inchiriere cu Cora, iar o luna mai tarziu a reinceput lucrarile de constructie.
Contractele de inchiriere cu celelalte ancore au fost incheiate anul acesta - in februarie cu Cinema City si in iunie cu Inditex (Zara, Stradivarius, Bershka si Pull&Bear; aceste branduri sunt in centrul comercial, in aceasi zona).
Pentru a avea in centrul comercial Cora si brandurile grupului Inditex, GTC Romania a investit suplimentar sase milioane de euro, daramand si reconstruind mall-ul, astfel incat sa furnizeze spatiile cerute.
In primul an, cifra de afaceri a Galleria este apreciata la patru - cinci milioane de euro. Dupa stabilizare, la un an de la deschidere, veniturile centrului comercial din chiriile fixe sunt estimate la sase milioane de euro, anual.
In primul weekend, Galleria Arad apreciaza va avea intre 30.000 si 40.000 de vizitatori.
"Nu este important cati oameni vin la deschidere, pentru ca atunci toata lumea vrea sa vina sa vada cum este, ci cati oameni vor veni in februarie, cand este frig", a mentionat Shimon Galon.
Concurenta din Arad
Pe langa Galleria, in Arad mai este mall-ul Atrium Center si parcul de retail Armonia. Atrium Center are o suprafata de 30.000 mp inchiriabili, fiind deschis anul trecut, in martie. Armonia Arad are o suprafata de 43.000 m-, fiind inaugurat in mai 2008.
"Atrium este un centru foarte bun. De Armonia nu vreau sa spun nimic. Examenul este altul: un oras ca Aradul poate tine in spate doua centre comerciale? Da. Cand? Nu stiu. Cand va fi la ei (n.red. - Atrium) plin, inseamna ca va fi plin si la noi", a explicat Shimon Galon.
El a mentionat ca, desi cele doua centre comerciale sunt aproape, pe aceesi strada, dar la cativa kilometri unul de celalalt, o diferenta intre ele este mix-ul de chiriasi.
Dezvoltarea de centre comerciale
Dintre cele patru centre comerciale Galleria, cel mai bine merge cel din Piatra Neamt, care este inchiat si aduce venituri dezvoltatorului.
"In Buzau, in primul an era greu sa aduc oameni. Suceava merge foarte greu. Daca vand, vreau sa vand tot lantul, nu doar unul din centrele comerciale", a subliniat Shimon Galon.
CEO-ul GTC Romania a mai spus ca o galerie comerciala este un stil de viata, unde oamenii pot lua micul dejun, pot sa-si faca cumparaturile, sa joace biliard etc., dar dureaza pana se obisnuiesc cu acel stil.
"Credem in centrele comerciale, pentru ca viitorul economiei va impinge oamenii sa-si schimbe stilul de viata", a mentionat Shimon Galon.
CEO-ul GTC Romania a adaugat faptul ca, in actuala situatie economica, este nevoie de multa intelegere intre proprietarii de centre comerciale si chiriasi.
"Cine gandeste pe termen lung stie ca trebuie sa ne tinem de mana, zi de zi", a adaugat Shimon Galon.
El a spus ca, de exemplu, promovarea pentru Galleria Arad s-a facut impreuna cu doi chiriasi: Cora si Cinema City.
Shimon Galon a subliniat ca, in prezent, fata de acum cativa ani, din chiria platita de chiriasi o parte importanta este cea variabila, in functie de venituri, si o alta este cea fixa, de euro/mp/luna. Chiria variabila creste pe masura ce veniturile retailerilor se maresc.
"Chirii de luni gratis sunt numai pentru retailerii locali. Pe cei internationali nu-i intereseaza si nu-i motivezi asa. Avem cativa retaileri mici carora le-am dat sase luni gratis", a precizat Shimon Galon.
Alte centre comerciale
GTC Romania isi pastreaza planurile anuntate de acum cativa ani, de a construi un centru comercial Galleria la Galati (suprafata de aproximativ 30.000 mp inchiriabili), unul la Bucuresti (54.000 mp; dezvoltatorul detine de cativa ani un teren in nordul orasului) si Bistrita (26.000 mp).
Investitia este estimata la 100 de milioane de euro in centrul comercial din Bucuresti, la 70 de milioane de euro in cel din Galati si 60 de milioane de euro in cel din Bistrita.
Shimon Galon a mai spus ca in Bucuresti sunt regiuni neacoperite pe segementul de retail si centre comerciale care nu functioneaza cum trebuie.
Un material startups.ro. Toate drepturile rezervate.