In aprile si mai se va corecta cresterea din primul trimestru pe piata de achizitii si fuziuni
Acestea este estimarea lui Doru Lionachescu, Partener Principal la casa de investitii Capital Partners, in ceea ce priveste evolutia pietei de fuziuni si achiziti (M&A - mergers & acquisitions) din Romania.
Conform unei analize a Capital Partners, in primul trimestru al acestui an, piata de fuziuni si achiziti din Romania a crescut cu aproximativ 75% fata de aceeasi perioada a anului trecut.
"Mi-e teama ca aprilie si mai puna capac cresterii din primul trimestru. S-au adunat mai multe - problemele Greciei, datoriile suverane, negocierile Romaniei cu FMI", spune pentru startups.ro Doru Lionachescu.
Antreprenorii sunt, insa, in continuare interesati sa-si vanda afacerile, dar cumparatorii sunt cei care dicteaza pe piata.
"Problema antreprenorilor este sa zgandareasca interesul investitorilor. Este o piata la mila cumparatorilor, care sunt putini si pretentiosi in ceea ce priveste termenii impusi", mai spune Doru Lionachescu.
El adauga faptul ca, in prezent, tranzactiile se negociaza sau se incheie la multipli (mai multe informatii despre multiplu gasiti aici) de cinci - sapte EBITDA (Earnings Before Interest, Taxes, Depreciation and Amortization - castigul inainte de dobanzi, rate, depreciere si amortizare) in sectoarele traditionale (farma, telecom, productie, IT si in domeniile specializate precum componentele auto).
In prezent, perioada de negociere a tranzactiilor s-a prelungit mult fata de acum doi ani.
"Acum doi ani, tranzactiile se incheiau in trei - patru luni, acum sunt tranzactii la care se lucreaza de un an si sunt inca in lucru. Marirea acestei perioade este influentata si de deciziile macroeconomice. Deocamdata nu vedem niciun impact la nivelul tranzactiilor, pentru ca nu s-a adoptat nicio decizie, ci sunt numai declaratii", adauga Doru Lionachescu.
Astfel, in momentul in care apar discutii despre anumite decizii macroeconomice, tranzactiile se suspenda si se reiau sau sunt anulate in momentul in care se adopta deciziile respective.
Un material startups.ro. Toate drepturile rezervate.