In iulie, producatorii agricoli si forestieri pot solicita finantari neramburasabile de 3 milioane de euro


Finantarile sunt disponibile in schema de ajutor de stat N578/ 2009, aferenta Masurii 123 "Cresterea valorii adaugate a produselor agricole si forestiere" din Programul National de Dezvoltare Rurala (PNDR).

Procentul de cofinantare publica este de maximum 50% din valoarea eligibila a investitiei, se arata in comunicatul de presa.

Beneficiarii eligibili pentru aceasta schema de ajutor de stat sunt intreprinderile care realizeaza investitii initiale in imobilizari corporale si/sau necorporale in industria alimentara, pentru prelucrarea primara a produselor forestiere si pentru producerea de biocombustibili.

IMM-urile vor primi 50% din totalul cheltuielilor eligibile aferente proiectelor, cu exceptia celor din Bucuresti-Ilfov, care pot primit 40% din aceeasi valoare.

Intreprinderile mari pot primi 25% din totalul cheltuielilor eligibile aferente proiectelor, exceptie facand cele din Bucuresti-Ilfov, care pot primi 20% din valoarea acestor cheltuieli.

Plafonul minim acceptat pentru un proiect finantat prin prezenta schema de ajutor de stat este de 5.000 de euro.

Proiectele de investitii ale caror cheltuieli eligibile depasesc suma de 50 de milioane de euro nu sunt eligibile prin aceasta schema.

Aceasta este prima sesiune de depunere a proiectelor din cadrul acestei scheme, solicitarile putand fi depuse la sediile Oficiilor Judetene de Plati pentru Dezvoltare Rurala si Pescuit (OJPDRP) ale Agentiei de Plati pentru Dezvoltare Rurala si Pescuit (APDRP).

Fondurile totale disponibile, in cadrul acestei sesiuni de primire a proiectelor, sunt de 99 de milioane de euro, din care 79,2 milioane de euro pentru sectorul agricol si 19,8 milioane de euro pentru cele din sectorul forestier.

Investitiile finantabile in sectorul agricol prin schema de ajutor de stat N578/2009 sunt cele din panificatie (paine, produse de patiserie, biscuiti, paste fainoase, etc), dulciuri (de exemplu ciocolata sau inghetata) sau alte preparate alimentare (lapte praf, alimente pentru diferite tipuri de regim sau fabricarea de supe sau ciorbe).

Pentru procesarea din sectorul forestier, sprijinul financiar se acorda pentru proiectele care au ca scop valorificarea produselor lemnoase (exploatarea forestiera) sau a produselor nelemnoase (ciuperci, fructe de padure etc).

Conform comunicatului de presa, ca o categorie de investitie speciala, aceasta Schema de Ajutor de Stat ofera finantare si pentru producerea de biocombustibili - biodiesel si bioetanol - pentru transporturi.

 

Un material startups.ro. Toate drepturile rezervate.


Nu exista comentarii