Indicele Balaur.ro: 20,5% mai putine anunturi de locuri de munca in luna mai fata de aprilie


Conform studiului Balaur.ro, o analiza lunara a ofertei online de locuri de munca din Romania, numarul anunturilor a fost de 22.271 la 1 mai, fata de 28.018, pe 1 aprilie.

Studiul a fost facut pe un esantion de locuri de munca provenind de la principalele 22 de site-uri cu astfel de oferte, gradul de reprezentativitate fiind estimat la 73%, se arata in comunicatul de presa. Indicele a fost lansat in decembrie anul trecut, fiind calculat lunar.

Numarul de locuri de munca a crescut cu 16% in luna mai, fata de decembrie anul trecut, arata indicele.

Dintre anunturi, aproape 16%, reprezentand 3.577 din total, sunt duplicate, fiind o copie a unui anunt mai vechi de pe acelasi site sau de pe alt site de joburi.

Dintre cele 73 de domenii de incadrare a ofertelor de locuri de munca, primele 20 de categorii cuprind 72,32% din totalul anunturilor publicate.

Dupa numarul de joburi, primele 20 de domenii au scazut in medie cu 14%.

Un anunt poate fi incadrat in mai multe domenii, astfel ca suma ofertelor pe fiecare domeniu depaseste numarul total de anunturi. In medie, un anunt este incadrat in 2,07 domenii.

Topul domeniilor cu cele mai multe locuri de munca s-a mentinut. Pe primele locuri se situeaza vanzari/comert, IT/Telecomunicatii si finante/contabilitate/asigurari.

Singurul domeniu care a crescut in aprilie fata de martie a fost productia, cu 16,5%.

Domeniul cu cea mai mare scadere in oferta de locuri de munca a fost MLM, cu minus 37,6% in luna aprilie fata de martie.

Pe locul intai in ceea ce priveste cresterea indicelui, fata de sfarsitul anului trecut, se mentine domeniul educatie/arta/cultura, unde sunt de doua ori mai multe locuri de munca decat in decembrie. Acest domeniu este urmat de publicitate/PR, cu o crestere de 97%, si de finante/contabilitate/asigurari, cu 77%.

Locurile de munca oferite romanilor in strainatate s-au redus cu 44,5% in aprilie, dupa ce in martie scazusera cu 36,5%, ajungand astfel la 1.850. De asemenea, indicele locurilor de munca in strainatate este cu 39% mai mic si fata de decembrie anul trecut.

Cele mai multe oferte de locuri de munca din strainatate erau, in aprilie fata martie (in aceasta ordine) in: Grecia, Cipru, Italia, Germania si Franta.

Ca locuri de munca pe cap de locuitor, Bucurestiul este in continuare pe locul unu, cu un indice de 4,71.

Anunturile cu cele mai mari salarii, intre 2.000 de euro si 4.000 de euro, sunt cele pentru programatori Java, in Bucuresti.

In strainatate, ofertele cele mai mari, de 8.000 de euro, sunt pentru medicii care pleaca in Marea Britanie.

Din totalul anunturilor, 16% contin informatii despre salariul oferit, care este cel declarat de angajatori la crearea anunturilor. Este posibil ca, in unele cazuri, sa nu reprezinte salariile reale oferite la angajare.

 

Un material startups.ro. Toate drepturile rezervate.


Nu exista comentarii