KPMG: perspectivele pentru piata fuziunilor si achizitiilor din Romania sunt mai bune in 2010 decat in 2009


Potrivit studiului anual privind piata fuziunilor si achizitiilor (M&As), realizat de KPMG International in colaborare cu revista americana The Deal, piata continua sa prezinte probleme, insa si perspectivele la nivel global pentru M&A sunt mai bune in 2010 decat in 2009.

In ultimii doi ani, investitiile de capital privat au inregistrat un declin la nivel mondial, in special din cauza incertitudinii pietei. Acum, insa, exista mai multa stabilitate, ceea ce va creste sansele tranzactiilor. La nivel global, in a doua jumatate a anului 2009, deja se anuntasera  cateva mari tranzactii cu capital privat, ceea ce sugera ca piata incepuse deja sa isi revina”, spune Valentin Tic-Chiliment, Partner, Coordonator al serviciilor M&A Tax in KPMG Romania.

Daniela Buhus, Partner, Departamentul de asistenta in tranzactii de afaceri, spune ca si piata din Romania a inregistrat o scadere semnificativa a activitatii M&A in 2009, multi investitori pierzandu-si increderea in aceasta piata si in pietele emergente in general, se arata in comunicatul de presa.

Un obstacol specific in calea tranzactiilor l-a reprezentat diferenta intre asteptarile cumparatorilor si cele ale vanzatorilor. Vanzatorii continuau sa mentina aceleasi conditii ca si in perioada de dezvoltare economica, in timp ce cumparatorii cautau sa obtina reduceri semnificative. Dar perspectivele pentru activitatea M&A in 2010 in Romania sunt mai bune decat in 2009”, precizeaza Daniela Buhus.

Ea mai spune ca vanzatorii au acum asteptari mult mai realiste si sunt multe sectoare care prezinta oportunitati interesante pentru investitori, fiind convinsa ca fondurile de investitii isi vor indrepta mult mai mult atentia spre piata romaneasca in urmatoarele cateva luni.

Studiul indica faptul ca vor exista inca numeroase provocari pe piata M&A. Potrivit lui Valentin Tic-Chiliment, atat companiile, cat si investitorii interesati din piata M&A trebuie sa acorde o atentie deosebita cadrului fiscal si de reglementare, pentru a se asigura ca inteleg ce obligatii le revin fata de autoritatile statului, atat inainte, cat si in timpul si dupa incheierea tranzactiei

Sistemul fiscal din Romania sufera schimbari frecvente si participantii la o tranzactie trebuie sa fie permanent la curent cu ultimele evolutii in domeniu”, completeaza Valentin Tic-Chiliment.

Potrivit lui Wilson Balachandra, Partner al Departamentului Financial Advisory Services din cadrul KPMG Romania, provocari raman atat la nivel global, cat si in Romania. El spune ca studiul arata ca principalul obstacol continua sa il constituie finantarea tranzactiilor M&A. Participantii la studiu au indicat si alti factori negativi, cum ar fi incertitudinea prognozarilor de venituri, dispute asupra evaluarilor, precum si conditiile de piata in general negative.

 

Un material startups.ro. Toate drepturile rezervate.


Nu exista comentarii