Lipsa dezvoltatorilor din Silicon Valley forteaza companiile sa-i caute in Europa Centrala si de Est


Afirmatia a fost facuta de Raimo van der Klein, CEO-ul dezvoltatorului platformei de realitate augmentata Layar.

 

"Sa nu fiti surprinsi daca intr-un an Facebook va achizitiona o companie din Romania. Exista foarte mult talent in dezvoltarea de aplicatii mobile in aceasta parte a Europei si avem sansa sa conectam estul cu vestul continentului. Impreuna putem realiza lucruri fantastice in domeniul aplicatiilor si serviciilor mobile", a spus Raimo van der Klein intr-o conferinta de presa, cu ocazia Eastern European Mobile Monday Developer Summit (EE MoMo Summit). 

Evenimentul a fost organizat de Mobile Monday (MoMo), o platforma deschisa in domeniul comunicatiilor mobile, la nivel global, reunind profesionisti, dezvoltatori, producatori si pasionati in domeniu. Platforma a fost initiata in toamna lui 2000, la Helsinki (Finlanda), in prezent fiind in 130 de orase din intreaga lume, unde au fost organizate sute de evenimente.

In Romania, comunitatea MoMo are in jur de 600 de membri, cei mai multi din Bucuresti, Cluj si Timisoara.

Costurile reduse cu forta de munca sunt principalul motiv pentru care companiile din Europa de Vest vin acum in Romania.

"In prezent, cele mai multe concepte de aplicatii si servicii mobile sunt create in Europa de Vest, insa mai mult de jumatate din dezvoltarea acestora este realizata in statele din estul continentului, fiind vorba despre foarte mult outsourcing. Ne propunem sa echilibram balanta si, pe viitor, pe plan local, sa avem nu numai dezvoltatori, dar si designeri si arhitecti digitali", a spus Dan Romescu, fondatorul MoMo Romania si Mobile Social Architect la Augmented Citizen Advocate.

Eric Reiss, CEO la agentia full-service de interactive media FatDUX Group, a subliniat ca firmele din Vestul Europei n-ar trebui doar sa externalizeze programatorilor din Europa de Est doar executia unor aplicatii, ci sa faca si creatia aici.

"In comunism ati invatat cum sa evitati sistemul si cum sa faceti lucrurile cu putine resurse. Astfel, voi cei din Estul Europei (Romania, Bulgaria, Ucraina, Cehia etc.) sunteti mai creativi decat cei din Vestul continentului. Trebuie sa puneti pe harta Europei capacitatea voastra de a rezolva lucrurile cu resurse limitate si nu aceea ca sunteti o resursa ieftina. Apoi, trebuie sa spuneti povestea a ceea ce faceti pe bloguri, in engleza, astfel incat sa fie accesate de Google si sa se afle de voi", a mai spus Eric Reiss.

Alf Lande, presedintele New Media Network, a spus si el ca cei din Europa de Vest trebuie sa se mute de la a externaliza pe piata din Europa de Est si sa opteze pentru a-i face parteneri pe cei de aici.

Un avantaj al Romaniei este dimensiunea pietei, tara noastra fiind una dintre cele mai mari din Europa Centrala si de Est.

CEO-ul FatDux a mai trecut la avantajele Romaniei faptul ca imediat dupa 1989 a inceput predarea in scoli a limbilor engleza si spaniola. Acest lucru nu s-a intamplat in Polonia, ceea ce face dificila colaborarea cu cei de acolo.


Un material startups.ro. Toate drepturile rezervate.


Nu exista comentarii