Mare parte dintre romani isi petrec timpul liber in fata televizorului
Potrivit unui studiu GfK, circa 90% dintre romanii chestionati opteaza ca dupa o zi de munca sau de studiu sa petreaca timpul ramas liber in fata televizorului, iesirile in oras fiind destul de rare.
Aproximativ trei sferturi dintre cei intervievati au declarat ca desfasoara activitati precum mersul la cumparaturi (in special pentru alimente) si ascultarea muzicii, cel putin o data pe saptamana, se arata in comunicatul de presa.
Cei care aleg cu precadere acest gen de activitate in timpul liber sunt tinerii cu varste cuprinse intre 15 ani - 34 ani, necasatoriti, cu venitul pe gospodarie mai mare de 2.000 de lei, in a caror responsabilitate nu intra treburile gospodaresti.
Activitati ce se inscriu destul de rar in programul de timp liber al romanilor sau sunt specifice doar anumitor categorii socio-demografice sunt reprezentante de participarea la spectacole, concerte sau vizitarea unui muzeu, a unei expoziţii de arta, precum si petrecerea timpului intr-o discoteca, club de noapte, restaurant sau cinematograf. La nivel national, dintre persoanele cu varsta peste 15 ani, circa 60% nu practica niciodata acest gen de activitati, se mai arata in studiul citat.
Daca petrecerea timpului in afara casei nu este foarte larg raspandita, romanii isi invita mai des prietenii acasa pentru a se relaxa impreuna, conform studiului GfK.
Cel putin o data pe saptamana, un procent de 40% dintre romani au musafiri acasa, cei mai sociabili fiind cei din Transilvania, urmati de locuitorii din vestul tarii si din Moldova.
Aproape jumatate dintre respondenti au declarat ca gatitul este o activitate zilnica, in special femeile, in timp ce 20% dintre romanii intervievati au spus ca nu gatesc niciodata.
Alte preocupari, cel putin saptamanale pentru jumatate dintre cei chestionati, sunt cititul ziarelor si revistelor, cumparaturile de produse nealimentare sau alte indeletniciri in gradina sau in curte.
Potrivit studiului citat, un procent de 39% dintre romani nu citesc niciodata carti, in timp ce 41% desfasoara aceasta activitate cel mult o data pe luna. Mai putin atrasi de a citi o carte sunt cei cu varste peste 55 ani din Oltenia si Dobrogea, din mediul rural.
In jur de 60% dintre cei intervievati au declarat ca nu fac sport niciodata.
In privinta activitatilor preferate in timpul liber, la nivelul populatiei din mediul urban nu se constata diferente majore fata de anul 2008, in afara de o usoara orientare catre petrecerea timpului liber in natura.
Timp liber versus bani
Aproximativ patru din zece romani sunt multumiti de cat timp liber au, restul fiind impartiti in mod egal intre cele doua extreme - cu mult timp liber si fara suficient timp liber. Daca ar avea mai mult timp liber, cei din urma ar alege sa se relaxeze, sa calatoreasca sau sa se plimbe.
Daca ar putea sa aleaga intre a avea mai multi bani sau mai mult timp liber, doua treimi dintre respondenti ar alege mai multi bani. Mai mult timp isi doresc mai ales persoanele cu varsta intre 45 si 54 de ani si cu studii superioare.
Fata de anul trecut, in randul locuitorilor din mediul urban se constata crestere a preferintei pentru bani in defavoarea timpului liber - 65% acum versus 58% in 2008.
Datele se regasesc in GfK Omnibus, studiu realizat lunar, si sunt reprezentative pentru populatia Romaniei in varsta de 15 ani si peste, Esantionul este format din 1.098 de persoane din zona urbana si rurala, iar culegerea datelor a fost realizata in perioada 2 - 20 iunie 2009.
Un material startups.ro. Toate drepturile rezervate.