Marius Stancescu: Vor disparea 100.000 - 150.000 de firme din Romania
Presedintele fondator al Riff Holding International spune ca se va ajunge la aceasta situatie in urmatori trei - cinci ani, ca urmare a masurilor fiscale luate de autoritati.
In prezent, in Romania sunt peste 600.000 de firme. Marius Stancescu spune pentru startups.ro ca isi bazeaza estimarea pe datele Uniunii Nationale a Practicienilor in Insolventa din Romania (UNPIR), care au prognozat ca in acest an se asteapta ca anul acesta numarul firmelor in insolventa sa creasca cu aproape 40%, ajungand pana la 20.000 de companii. Dintre firmele care intra in insolventa numai 4% reusesc sa evite falimentul.
Stancescu mai spune ca masurile care contribuie la desfiintarea companiilor sunt cele de crestere a fiscalitatii.
Ca exemplu de probleme cu care se confrunta companiile, 40% - 45% dintre firmele din portofoliul Riff au recuperat creante de la companiile aflate in stare de lichidiate.
Marius Stancescu contrazice opinia autoritatilor cu privire la faptul ca in Romania sunt prea multe companii si ca in urmatoarele 6 - 12 luni, in urma masurilor luate, precum impozit forfetar si nedeductibilitatea unor cheltuieli, mediul privat se va aseza pe principii reale. De exemplu, in Marea Britanie sunt 1,62 milioane de companii, la o populatie de trei ori mai mare decat a Romaniei.
“Nu avem un numar mare de companii. Problema este ca acestea nu isi desfasoara activitatea intr-un mediu optim de afaceri. Este corect sa ne gandim la eliminarea companiilor care de ani buni sunt in zona gri a economiei”, explica presedintele fondator al Riff.
El mai prognozeaza o crestere a cotei unice la 18%, de la 16%, cat este in prezent, ceea ce va elimina unul dintre avantajele Romaniei in competitia cu celelalte tari din zona Central si Est Europeana pentru atragerea investitorilor straini.
Marius Stancescu estimeaza ca dupa alegeri TVA-ul va urca de la 19% la 22%. Efectele acestei masuri pot fi scaderea puterii de cumparare, ceea ce se va resfrange si asupra companiilor.
Florentina Susnea, General Manger la Finconta si vicepresedintele Camerei Consultantilor Fiscali, a spus in cadrul formului RoTaxLaw, organizat de revista Biz, ca una dintre masurile care ar putea rezolva lipsa de finante a companiilor este cesiunea de creante bugetare.
Prin cesiunea de creante bugetare, datoria unei firme la buget este scazuta din platile pe care statul trebuie sa i le faca acesteia. Florentina Susnea mai spune ca masura exista, insa Agentia Nationala de Administrare Fiscala nu a emis reguli de aplicare, astfel ca inspectorii din teritoriu evita sa o foloseasca.
Un material startups.ro. Toate drepturile rezervate.