Mediul de afaceri nu este favorabil dezvoltarii firmelor


Aceasta apreciere este facuta de peste 58% dintre IMM-uri pentru acest an, fiind mentionata in “Carta Alba a IMM-urilor 2009”, lansata ieri.

Studiul a fost facut de Consiliul National al Intreprinderilor Private Mici si Mijlocii din Romania (CNIPMMR) pe aproape 1.100 de intreprinzatori din toate ramurile de activitate, categoriile de marime si regiunile de dezvoltare.

Cifra este de trei ori mai mare fata de anul trecut, cand 19,83% dintre intreprinzatori spuneau ca mediul de afaceri nu este favorabil dezvoltarii companiilor.

Dintre IMM-uri, peste 17% considera ca mediul de afaceri este favorabil. Ponderea este de trei ori mai mica fata de anul trecut, cand era de aproximativ de 51,5%.

Anul acesta, aproape 56% dintre IMM-uri au declarat ca vor avea rezultate inferioare in 2008 - 2009. Estimarea este facuta de IMM-uri, cifra fiind de 8,5 ori mai mare fata de perioada 2007 - 2008, cand era de 6,51%.

Fata de anul trecut, in acest an, doar 13,84% dintre IMM-uri estimeaza ca vor avea rezultate mai bune. Aceasta cifra este de aproape cinci ori mai mica, coborand de la 67,63%, fata de IMM-urile care estimau anul trecut ca vor avea rezultate mai bune comparativ cu acum doi ani. 

In prezent, aproape 30,5% dintre IMM-uri considera ca vor avea aproximativ aceleasi rezultate cu anul trecut. Cifra este cu aproape 5% mai mare fata de perioada 2007 - 2008, cand a fost de 25,86%.

Evolutiile, asa cum arata in prima parte a anului, nu sunt pozitive pentru IMM-uri”, a spus Ovidiu Nicolescu, presedintele Consiliul National al Intreprinderilor Private Mici si Mijlocii din Romania (CNIPMMR), cu ocazia lansarii studiului.

Principalul mod de finantare preferat de IMM-uri este autofinantarea, care a strans aproape 64,5% dintre optini, variantele de raspuns fiind multiple. Aceasta este urmata de creditele bancare, cu peste 51% dintre optiunile IMM-urilor, si de leasing, cu mai mult de 29,5% dintre preferinte.

Carta Alba a IMM-urilor din Romania 2009” a ajuns la a saptea editie, primele rezultate ale companiilor luate in calcul pentru realizarea acesteia fiind cele din 2001. Studiul este realizat de Consiliul National al Intreprinderilor Private Mici si Mijlocii din Romania (CNIPMMR), in colaborare Ministerul Intreprinderilor Mici si Mijlocii, Comertului si Mediului de Afaceri (MIMMCMA).

In “Carta Alba a IMM-urilor 2009” este prezentata situatia bilanturilor IMM-urilor la nivelul lui 2007, deoarece cel mai recent an pentru care acestea au bilanturile complete.  


Un material startups.ro. Toate drepturile rezervate.


Nu exista comentarii