Parteneriat pentru finantarea mai usoara a IMM-urilor
Eximbank si CEC Bank vor garanta maxim 80% din finantarile pe termen scurt, mediu si lung, accesate de la ele de firmele mici si mijlocii.
Decizia este valabila si in cazul proiectelor co-finantate din fonduri europene, au informat astazi reprezentantii celor doua institutii, intr-o conferinta de presa in care s-a anuntat semnarea “Acordului de Parteneriat pentru sprijinirea operatorilor economici pentru depasirea efectelor crizei economico - financiare”.
Acodrul a fost semnat si de Fondul de Garantare a Creditului Rural - IFN (FGCR), de Fondul National pentru Intreprinderile Mici si Mijlocii - IFN (FNIMM), Consiliul National al Intreprinderilor Private Mici si Mijlocii (CNIPMMR), Asociatia Oamenilor de Afaceri din Romania (AOAR) si Asociatia Romana a Exportatorilor si Importatorilor din Romania (ANEIR).
“Asociatiile patronale isi vor indruma membrii spre produsele de care au nevoie, astfel incat informatia sa ajunga si la ultimul SRL din tara”, spune Carmen Radu, Presedintele Eximbank.
Prin intermediul acordului, firmele care fac parte din cele cinci organizatii vor putea sa afle care este cel mai bun produs bancar pentru ele. IMM-urilor li se va garanta si accesarea creditelor care beneficiaza de alte garantii si a caror valoare a fost depreciata de conditiile actuale de piata. Companiile vor primi garantii si pentru accesarea fondurilor europene.
Eximbank va co-garanta alaturi de FNGCIMM creditele pentru realizarea de proiecte de investitii si scrisorile de garantie banacara acordate IMM-urilor. CEC Bank va garanta intre 50% si 80% din valoarea creditelor pe care le acorda firmelor care participa la programele preaderare si postaderare din agricultura si de dezvoltare rurala.
Conform acordului, avantajele IMM-urilor care apeleaza la cele doua banci sunt ca pot sa acceseze un credit daca sunt solvabile, dar nu dispun de garantii proprii suficiente si isi pot majora volumul creditelor accesate, fara sa li se solicite garantii materiale suplimentare. Co-finantarea primita de IMM-uri de la fondurile europene poate fi garantata in proportie de 100%.
“Am inceput sa identificam clientii care au trecut de prima faza a accesarii fondurilor europene si au obtinut certificatul din partea autoritatilor. Aceasta perioada dureaza mult, 189 de zile, si am cautat sa ne apropiem de clienti inca din faza de obtinere a acestei perioade”, a spus Radu Gratian Ghetea, Presedintele CEC Bank, cu ocazia semnarii acordului.
Conform CNIPMMR, in Romania sunt 600.000 de IMM-uri si 1.900 de companii mari.
Mihai Ionescu, secretar general la ANEIR, spune ca una dintre masurile anticriza prioritare este cresterea puterii de finantare a Eximbank si CEC Bank. Alte doua masuri anticriza considerate de guvern prioritare sunt fondul de contragarantare a IMM-urilor si suplimentarea fondurilor de garantare pentru a creste puterea economica.
“Este important sa se inteleaga ca acest pas este un semnal si pentru restul celor din industria financiara, de a deveni partenerii acestui acord, altfel acest pas este insuficient”, subliniaza Aurel Saramet, Presedintele FNIMM.
Florin Pogonaru, Presedintele AOAR, completeaza ca acordul va functiona daca se continua cu reducerea dobanzilor si garantarea creditelor interbancare. Anul acesta, cele doua banci au inghetat dobanzile la creditele in lei.
“Asteptam ca peste o saptamana, BNR sa dea semnalul pentru reducerea dobanzilor si a rezervei minim obligatorii pentru banci, pentru a se crea lichiditate”, specifica Radu Gratian - Ghetea.
Pentru a creste economia, acesta mai propune sa se lanseze si dezvoltarea activitatilor din infrastructura.
Un material startups.ro. Toate drepturile rezervate.