Piata birourilor din Bucuresti ar putea incepe sa isi revina in 2010


Aprecierea este facuta intr-un studiu al BNP Paribas Real Estate, bazandu-se pe un anumit nivel al cererii coroborat cu oferta disponibila bogata si revenirea economica anticipata pentru acest an.

"Exista insa numerosi factori care pot determina aparitia unui dezechilibru intre oferta de spatii noi, suprafata inchiriata si gradul de neocupare: chiriasii care parasesc spatiile ocupate pentru a se reloca in cladiri de calitate mai buna la un nivel al chiriilor mai competitiv; numarul mare de spatii noi care vor fi livrate in viitorul apropiat si au un nivel scazut al preinchirierilor; scaderea cererii din partea companiilor nou intrate pe piata", se mai arata in studiul companiei de consultanta imobiliara BNP Paribas Real Estate.

Anul trecut, chiriile pentru spatiile de birouri au scazut cu 15% - 20% in toate zonele Capitalei, pentru toate tipurile de cladiri, din cauza scaderii cererii si cresterii suprafetei disponibile. Cea mai mare reducere a fost in ariile periferice.

Chiriile medii solicitate au variat intre 204 euro si 240 euro/mp/an pentru cladirile de clasa A situate in centru, intre 144 de euro si 192 euro/mp/an pentru cladirile de clasa B din zonele atractive si intre 96 de euro si 132 euro/mp/an pentru cele din zonele periferice.

Rata de neocupare a crescut pana la 15,5% in ultimul trimestru al anului trecut, fata de 4,5% in aceasi perioada din 2008.

Cresterea a fost provocata de livrarea unui mare numar de spatii a caror constructie incepuse in perioada de boom economic, dar livrate intr-o perioada de scadere a cererii. De asemenea, suprafetele disponibile s-au marit si ca urmare a intensificarii activitatii de subinchiriere, precum si pentru ca in 2008 chiriasii care s-au mutat in cladirile noi au preinchiriat viitoarele spatii.

Anul trecut, principala preocupare a chiriasilor a fost reducerea costurile de ocupare, ceea ce a dus la renegocierea contractelor de inchiriere, consolidarea spatiului ocupat si relocari. Chiriasii au luat in considerare relocarea in cladiri de calitate mai buna sau in zone mai atractive numai acolo unde au beneficiat de economii substantiale pentru costurile operationale si au avut clauze contractuale mai favorabile decat inainte. (Citeste aici mai multe despre avantajele companiilor care s-au mutat anul trecut in cladiri de birouri.

 

Un material startups.ro. Toate drepturile rezervate.


Nu exista comentarii