Piata de achizitii si fuziuni se va aseza pana la mijlocul lui 2009


Conform reprezentantilor 3TS Capital Partners, in urmatoarele sase luni, piata se va aseza din punct de vedere economic si psihologic fata de acum sase luni, cand parea ca merge numai in sus.

Unul dintre motivele pentru care in prezent nu se incheie la fel de multe tranzactii este si reticienta antreprenorilor de a accepta noile valori la care le sunt evaluate companiile.

Ii inteleg si pe antreprenori. Din punctul lor de vedere, este nevoie de un timp mai indelungat pentru a accepta noua situatie“, a spus Mihai Sfintescu, partener la fondul de private equity 3TS Capital Partners, la inaugurarea din Bucuresti a maternitatii “Regina Maria” detinuta de Centrul Medical Unirea (CMU).

3TS este unul dintre actionarii minoritari ai CMU, la care detine 48,7%, din februarie 2007.

Reprezentantul 3TS mai spune ca in ultimele luni s-au redus cu 10% - 30% multiplii de evaluare a companiilor, in functie de domeniul de activitate. Cea mai mare reducere a fost pentru companiile din pietele ciclice, precum cea financiara, cea de comercializare a bunurilor de folosinta indelungata (auto) si media tiparita.

Cel mai putin afectate au fost companiile din domeniile neciclice, precum cel medical, utilitatile, serviciile si comercializarea bunurilor de baza. Pe de alta parte, exista posibilitatea ca in aceasta perioada sa fie in avantaj companiile din domeniile neciclice, precum recuperatorii de credite.

Dupa ce vom vedea primul trimestrul din 2009, vom avea o imagine corecta despre ceea ce se intampla cu anumite firme”, adauga Mihai Sfintescu.

In ceea ce priveste strategia 3TS pentru Romania, reprezentantul fondului spune ca interesul pentru tara noastra se mentine si chiar se poarta mai multe discutii cu unele companii, fara sa existe tranzactii in stand-by. Fondul este interesat mai ales de companiile din domeniul serviciilor si al energiilor regenerabile, dar nu exclude nici achizitiile de tip distress-assets.

Pe langa CMU, 3TS mai este implicat in alte doua companii din Romania. Una dintre acestea este Romprest, din care detine 43,76%, iar alta este Axigen.

Nu ne gandim inca la exit. De exemplu, CMU de-abia acum incepe sa se dezvolte. Suntem atenti la costuri, dar nu aceasta este preocuparea principala pentru companiile din portofoliu, ci sa ne adaptam oferta la ceea ce se asteapta”, mai spune Mihai Sfintescu.

Pe piata serviciilor medicale, fondul intentioneaza sa continue dezvoltarea in Romania alaturi de CMU, fiind deja in discutii pentru achizitionarea altor clinici in trei orase.

Avem un parteneriat bun cu Wargha Enayati (n. red - fondatorul CMU si Managing Partner al companiei) si nu ne imaginam ca in Romania sa facem ceva in domeniul medical fara CMU, decat daca vom decide impreuna ca putem sa facem ceva separat”, adauga Mihai Sfintescu.

De obicei, 3TS pastreaza companiile in portofoliul sau timp de doi - cinci ani, in functie de evolutia firmei, de concurenta din piata respectiva si de evolutia pietei de fuziuni si achizitii.


Un material startups.ro. Toate drepturile rezervate.


Nu exista comentarii