Piata de colectare a creditelor din Romania se va reduce cu 30%, in 2011
Estimarea apartine Asociatiei de Management al Creantelor Comerciale (AMCC), pe baza datelor furnizate de la membrii sai, valoarea pietei putand ajunge la aproximativ 1,16 miliarde de euro.
Din AMCC fac parte 11 companii, care insumeaza aproximativ 80% din cota de piata a colectarii creantelor comerciale, avand un numar de 1.650 de angajati, se mentioneaza in comunicatul de presa.
Estimarea valorii pietei de colectare a creditelor a fost facuta intr-un studiu realizat de compania de cercetari de piata Ipsos, la cererea AMCC.
Scaderea aceste piete este provocata de reluarea cresterii economice si de restrictiile la acordarea de credite in perioada crizei, astfel ca au primit credite doar cei cu un risc de neplata extrem de redus, se mai precizeaza in comunicatul de presa.
Alte motive ale acestei reduceri sunt scaderea volumelor de cazuri externalizate spre colectare sau vandute, majoritatea acestora fiind colectate in perioada 2009 - 2010, si tendinta bancilor de a-si dezvolta departamente proprii de colectare, pentru a eficientiza costurile si a nu concedia din personal.
De asemenea, companiile au adoptat o politica de plata cash ca masura de preventie impotriva riscurilor si au alocat personalului de vanzari target pe incasarea banilor blocati in piata.
"In ceea ce priveste companiile, ne asteptam ca evolutia falimentelor sa cunoasca o traiectorie descendenta cu 15% - 20% si o scadere fata de 2009 - 2010", a spus Cristian Ionescu, Presedintele AMCC.
In primul trimestru din acest an, valoarea creantei medii s-a redus cu 2%, fata de anul trecut, si cu 9%, comparativ cu trimestrul patru de anul trecut, ajungand la 307 euro, iar creanta medie recuperata a fost de 122 de euro.
"Daca din ultimul trimestru al anului 2010 s-a putut observa o usoara tendinta de scadere a volumelor de cazuri si a valorii lor, acest fapt a devenit o certitudine in primul trimestru al acestui an. Astfel, in aceasta perioada, valoarea cazurilor externalizate a scazut cu aproximativ 12%, comparativ cu trimestrul percedent, in timp ce numarul lor a scazut cu 3%. Analizand segmentul de creante externalizate B2C (debite ale persoanelor fizice), observam ca valorile scad cu 12% in trimestrul intai 2011 comparativ cu cel precedent, insa, pe segmentul de creante cumparate B2C, cifrele arata o scadere si mai puternica de 36% a valorii lor si de 70% a numarului de cazuri", se precizeaza in comunicatul de presa.
In studiul AMCC se mentioneaza ca, cel mai probabil, agentiile de colectare isi vor schimba strategiile de business, incercand sa se adapteze pietei.
Evolutia pietei anul trecut
Anul trecut, piata colectarii creantelor a crescut cu 54% fata de anul precedent, ajungand la 1,66 miliarde de euro si un volum de 6,2 milioane de debite. Din totalul pietei, cea mai mare parte, aproximativ 69%, este reprezentata de debitele persoanelor fizice, urmata de cumpararea de creante - 27% si restul de creantele firmelor - 3,7%.
"Cifra mica pentru companii este ca si cum am spune ca firmele nu au probleme de plata in Romania, ceea ce nu este adevarat. De exemplu, am facut un studiu pe primele 2.000 de companii din tara noastra, in functie de cifra de afaceri, si aveau creante cu scadenta de peste 90 de zile in valoare de 23 de miliarde de euro. De fapt, companiile sunt mai reticiente in a externaliza si utiliza aceste servicii si le fac intern. Companiile cred ca, daca ar externaliza aceste servicii, si-ar strica relatia cu clientii", a precizat Cristian Ionescu.
Alta tendinta pe piata a fost cresterea de cumparare de creante, de la 23% in 2009 la 32% anul trecut.
Creanta medie a crescut cu aproximativ 8% anul trecut fata de anul anterior, ajungand la 311 euro.
In perioada 2009 - 2010, cea mai mare pondere in activitatea de colectare a creditelor a avut-o domeniul bancar, de aproximativ 50%, prin externalizarea sau vanzarea portofoliilor de creante intarziate de la populatie, se mai mentioneaza in comunicatul de presa. Acest domeniu este urmat de telecom - 38% din totalul debitelor.
Valoarea creantelor incasate anul trecut a fost cu 49% mai mare decat in anul precedent, ajungand la 384 de milioane de euro, din care cea mai mare pondere a recuperarilor a avut-o sectorul B2C, de 83%, cu o valoare de 319 milioane de euro. Valoarea medie a unei creante recuperate a fost similara cu cea din anul anterior, de 118 euro.
In primul trimestru din acest an, valoarea creantelor incasate a fost constanta fata de trimestrul precedent si comparativa cu perioada similara a anului trecut, 99 milioane de euro.
"Colectarea amiabila a fost motorul de crestere al acestei industrii in ultimii ani, insa este important de remarcat faptul ca in 2010, colectarea in instanta a luat amploare", se subliniaza in comunicatul de presa.
Aceasta tendinta se mentine in acest an, un argument fiind cresterea cu 64% a personalului din agentiile de colectare a creantelor dedicate acestui segment, in primul trimestru din acest an, comparativ cu aceeasi perioada de anul trecut.
Un material startups.ro. Toate drepturile rezervate.