Piata de factoring din Romania: 2,16 miliarde de euro, in 2011
Estimarea a fost facuta de reprezentantii Asociatiei Romane de Factoring (ARF), care previzioneaza pentru acest an o crestere cu aproximativ 20% a acestei piete, comparativ cu anul trecut.
Se mai estimeaza ca in acest an piata de factoring din Romania va ajunge la aproximativ 2,2 % din PIB, fata de 1,48%, anul trecut, se mentioneaza intr-un comunicat de presa.
"Evolutia pietei in ultimii ani arata ca factoringul este un instrument util de finantare si management al creantelor derulate prin factoring pentru companii atat in vremuri de crestere economica, cat si in perioade de recesiune. Piata a crescut puternic pana in 2008, a suferit o scadere in 2009, insa si-a revenit vertiginos in 2010, cu o crestere de 29 de procente fata de anul precedent. Suntem inca in urma altor tari din Europa Centrala si de Est (ECE), insa dezvoltarea pietei din ultima perioada ne face sa fim foarte optimisti", a spus Bogdan Rosu, presedintele ARF. (Citeste aici mai multe despre cum poti folosi factoringul in afacerea ta.)
Dintre tarile din ECE, anul trecut, piata din Polonia a avut cea mai mare valoare (16,21 miliarde de euro), urmata de Ungaria (3,34 miliarde de euro) si Romania (1,8 miliarde de euro). Pe ultimele locuri in regiune sunt Slovacia (0,98 miliarde de euro), Slovenia (0,65 miliarde de euro) si Bulgaria (0,55 miliarde de euro).
De asemenea, piata de factoring din Polonia are cea mai mare pondere (in jur de 4,6%) din PIB dintre tarile din ECE. Aceasta este urmata de Ungaria (pondere de 3,44% din PIB) si Slovenia (1,81% din PIB). In Bulgaria, ponderea factoringului in PIB a ajuns la 1,53%, iar in Slovacia la 1,49%, nivelul fiind apropiat de cel din Romania, de 1,48%.
Anul trecut, Bulgaria a avut cea mai mare crestere a pietei, din ECE, cu 62% fata de anul anterior, urmata de Polonia unde cresterea a fost de 35% si Ungaria cu o crestere de 33%. In Romania, avansul pietei de factoring a fost anul trecut de 29% fata de 2009. In Slovenia, in aceeasi perioada, aceasta piata a stagnat, iar in Slovacia s-a redus cu 13%.
"Asta arata ca aceste tari au inteles mai repede si apreciaza flexibilitatea si accesibilitatea acestui produs care combina avantajele unei finantari rapide bazate pe cesiunea de creanta, cu cele ale managementului creantelor si acoperirii riscului de neplata a debitorilor cedati", a precizat Bogdan Rosu.
ARF a fost infiintata in aprilie, acest an, de catre zece banci si IFN-uri (BRD - Groupe Societe Generale, ING Commercial Finance IFN, BCR, Unicredit Tiriac Bank, Raiffeisen Bank, EXIMBANK, RBS Bank Romania, Banca Transilvania, IFN Next Capital Finance si Romfactor).
Piata de factoring din Romania a inceput sa se dezvolte in anul 1993 prin divizii ale unor banci, iar din 2006 au aparut IFN-uri specializate, in prezent, existand 15 jucatori de acest tip.
Un material startups.ro. Toate drepturile rezervate.