Piata de M&A va fi afectata de noile masuri privind transferul de parti sociale


Estimarea este facuta de Beatrice Onica - Jarca, Partener la casa de avocatura Cunescu Balaciu si Asociatii, membru Nexia International.

Concluzia are la baza noile reglementari privind raspunderea in solidar cu debitorul, adoptate odata cu Ordonanta de Urgenta a Guvernului nr. 54/2010 privind masurile de combatere a evaziunii fiscale, la 23 iunie. (Citeste aici mai multe despre aceasta ordonanta)

"Se da o lovitura pietei de fuziunii si achizitii (merges & aquisitions - M&A), in conditiile in care oricum aceasta piata era afectata de evolutia economiei. De exemplu, se poate suspenda transferul de proprietate in instranta, care, in conditiile functionarii sistemului judiciar din Romania, poate ajunge pana la doi ani. Va dati seama cat este de absurd daca se poate atrage raspunderea asociatului pentru intentia de a transfera parti sociale", a spus, intr-o conferinta de presa, Beatrice Onica - Jarca.

Ea mai spune ca aceasta masura este inutila cu atat mai mult cu cat ANAF putea face si pana acum opozitie fata de o tranzactie, la fel ca oricare alt creditor.

De asemenea, alta dificultate aparuta odata cu adoptarea OUG 54/2010 este aceea de a schimba sediul prin introducerea unor documente suplimentare pentru certificarea dreptului de folosinta a sediului.

Aceasta masura de stabilire a sediului face imposibil de folosit sediul virtual.

Luminita Ristea, director general la ConsultingR, membru Nexia  International, a spus ca in ceea ce priveste inregistrarea in Registrul operatorilor intracomunitari (obligatoriu, de la 1 august pentru totii platitori de TVA care vor sa faca o tranzactie intracomunitara) era de ajuns ca inscrierea sa se faca prin declaratia 095.

"Acest registru este paralel cu VIES (VAT Information Exchange System), in care sunt inscrisi totii cie care fac tranzactii intracomunitare. Nu stium cum va gestiona ANAF-ul acest registru, pentru ca daca ai cod valabil de TVA si esti in VIES, dar nu esti in registru nu mai poti face tranzactii intracomunitare. Pot aparea intarzieri in afaceri, timp de o luna", mai spune Luminita Ristea.

Beatrice Onica - Jarca adauga ca aceasta masura poate duce chiar la un blocaj in tranzactiile intracomunitare.

 

Un material startups.ro. Toate drepturile rezervate.


Nu exista comentarii