Politehnica Bucuresti creeaza un incubator de business in primavara anului viitor
Acesta va fi realizat impreuna cu Primaria Municipiului Bucuresti si reprezentantii mediului de afaceri, prin Asociatia Nationala a Industriei de Software (ANIS), fiind in stadiul de formare a consortiului.
"IT-ul aduce slujbe foarte bine platite. A avea start-up-uri de IT produce o valoare economica importanta. O parte insemnata din bugetul oricarui oras, inclusiv a Capitalei noastre, este obtinut din taxele pe salarii. Cu cat salariile sunt mai mari, cu atat veniturile la Primaria Bucurestiului vor fi mai mari. Implicarea primariei este de asigurare a notorietatii si, in functie de proiectele pe care le vom incuba, Primaria va avea o sustinere mai importanta sau nu", explica pentru startups.ro Conferentiar doctor inginer Razvan Rughinis, directorul Biroului de Relatii cu Mediul Economic si Proiecte la Facultatea de Automatica si Calculatoaredin cadrul Universitatii Politehnica Bucuresti.
Razvan Rughinis spune ca universitatea pe care o reprezinta ofera acces la resursa umana si poate veni cu spatii. El precizeaza ca, pe langa Politehnica, ANIS si Primarie, mai trebuie sa fie si alte componente in incubator, care momentan nu sunt clar definite.
"Trebuie sa avem avocati care sa adreseze proprietatea intelectuala, sa avem resursa de operational. In acest moment, dorinta noastra este de implicare a unor organizatii non-profit in consortiu. Ca termen pentru crearea consortiului este primavara anului 2013, pentru a putea promova apoi in randul studentilor din Politehnica ideea de <Practica la firma ta>. In urma unei competitii, vor fi selectate si finantate de acest consortiu ideile studentilor, iar, pe perioada verii, ei vor putea incerca sa porneasca o afacere", spune Razvan Rughinis.
Conform agendei programului, lansarea va avea loc in aprilie si selectia start-up-urilor se va faca in luna mai.
"Nu avem inca definite criteriile de selectie, nici constrangeri", mai spune Razvan Rughinis.
El mentioneaza ca, atunci cand este definit un cadru institutional de finantare a unor start-up-uri, este mai importanta relatia cu ANIS decat cu oricare companie din industria IT&C din Romania.
"Daca sunt proiecte sau start-up-uri foarte strict adresate pe nisa de interes a unei companii, bineinteles, vom implica direct o astfel de companie. Vor exista lichiditati, toti studentii implicati in astfel de proiecte, de <Practica la firma ta>, vor avea si o bursa. Ne asteptam ca aceasta sa vina dintr-un buget asigurat de consortiu, in primul an. In viitor ne dorim sa participam cu consortiul in proiecte europene, care sa atraga finantare, dar pentru un prim an, care-si propune finantarea a zece astfel de afaceri, finantarea va fi asigurata de partenerii nostri. Ma astept ca un astfel de proiect sa atraga atentia statului si sa putem accesa finantare nationala, nu doar europeana", precizeaza Razvan Rughinis.
El completeaza ca inca n-a fost stabilit bugetul acestui consortiu si nu pot fi mentionate alte date de finantare, dar ca pentru aceasta etapa de inceput, majoritatea finantarii se duce pe asigurarea costurilor operationale.
"Ideile de acum sunt incipiente, dar avem nevoie de competente de legal, de economic - de contabilitate. Inainte sa incepem sa rulam un program cu costuri foarte mari, ne-am dori sa implicam comunitatea si organizatiile non-guvernamentale cu o forma de suport. Daca proiectul va capata notorietate, aceasta notorietate se va rasfrange si asupra lor si-si vor putea atrage propria finantare sau finantare parte din finantarea concernului", subliniaza Razvan Rughinis.
El spune ca vrea sa implice organizatiile studentesti in organizarea de workshop-uri, evenimente, pentru cresterea nivelului de importanta a ideilor antreprenoriale pentru studenti, urmand ca acestea sa creeze o baza de studenti interesati de participarea intr-un curs, cea de-a treia etapa fiind de incubare.
Razvan Rughinis a facut parte din juriul Ixia HiTech Business Contest si este implicat in proiectul de cultura antreprenoriala gestionat de TechSoup, proiect care va porni in luna noiembrie, anul acesta.
"Este un eveniment menit sa ruleze pe sase luni, ca training, dar nu unul formal, ci de a crea niste oportunitati pentru echipele selectate sa primeasca niste mentori pe niste subiecte date, dupa care va fi, in paralel cu proiectul din Politehnica, aceasta idee de a avea in vara echipe care lucreaza la proiectul lor", detaliaza Razvan Rughinis.
Celelalte persoane implicate in proiectul ce urmeaza sa fie lansat de TechSoup sunt Vlad Posea, Andrei Pitis, Bogdan Iordache, Vladimir Oane, Bobby Voicu si doua persoane din TechSoup, inclusiv Project Managerul.
Un material startups.ro. Toate drepturile rezervate.
Acest material face parte din seria "Back2School or Back2Business?", un proiect editorial startups.ro dedicat studentilor antreprenori.