Principalele modificari din Codul Fiscal, in 2009


Conform Ernst&Young, scutirea dividendelor reinvestite si compensarea in sapte ani a pierderilor fiscale sunt printre cele mai importante modificari de anul acesta.

Alexander Milcev, Partener in cadrul departamentului de Asistenta Fiscala al companiei de consultanta fiscala si audit Ernst & Young, a spus in cadrul unei conferinte ca scutirea cea mai importanta la taxe o au tranzactiile pe bursa. Scutirea se aplica numai in acest an, atat companiilor, cat si persoanelor fizice, romane si straine, doar pentru tranzactiile efectuate la Bursa din Romania. Dezavantajul acestei masuri ar fi acela ca pierderile de pe piata de capital si cheltuielile nu vor fi deductibile.

O alta modificare in Codul Fiscal este scutirea dividendelor reinvestite din 2009 pentru a pastra si crea locuri de munca in scopul dezvoltarii activitatii companiei. In prezent, aceasta facilitate nu se aplica, deoarece Agentia Nationala de Administrare Fiscala (ANAF) nu a emis normele de aplicare si nu se stie care produse sau servicii vor fi scutite de impozit.

Reprezentantii Ernst & Young spun ca ar putea sa intre in aceasta categorie dividendele reinvestite de actionari sau de asociati in capitalul social al companiei romane, la distribuirea lor, sau daca in loc sa fie distribuite sunt incorporate in capitalul social si reducerea se aplica ulterior la capitalul social.

Este o masura de care se poate abuza si asteptam sa vedem cum s-a gandit ANAF-ul sa administreze aceasta facilitate. Probabil o clarificare va veni in cateva saptamani”, spune Alexander Milcev.

Din acest an, pierderile fiscale se pot compensa in sapte ani din profiturile anilor viitori, incepand cu pierderea fiscala inregistrata pe 2009, si nu in cinci cum era pana anul trecut. Acest aspect nu se refera si la pierederea contabila, care se calculeaza diferit de cea fiscala.

Aceasta masura este binevenita, pentru ca de acum incolo multe societati nu vor fi pe profit o perioada mai lunga, chiar mai mult decat se asteapta. Pana acum aceasta masura nu era semnificiativa pentru companii, deoarece piata crestea si companiile aveau acces la credit”, mai spune Alexander Milcev.

O astfel de masura este importanta in cazul tranzactiilor de tip sale & leaseback si pentru amanarea deducerii dobanzilor la imprumuturile intra grup. De exemplu, o companie aflata pe profit poate compensa pierderile altei companii din grup.

In ceea ce priveste impozitul pe profit, companiile pot utiliza pierderile fiscale ale unei companii la nivelul intregului grup. Din acest an, s-ar putea reduce costurile prin aplicarea creditelor fiscale privind impozitul cu retinere la sursa la nivelul societatilor din cadrul unui grup.

Companiile oragnizate sub forma unui grup vor putea sa deduca dobanzile pentru imprumuturile intre firme din grup, daca efectueaza tranzactia printr-o banca, conform Ernst & Young. In plus, acestea pot utiliza preturile de transfer pentru planificare si optimizare a riscurilor fiscale la nivelul grupului. Grupul se poate constitui intre doua pana la cinci companii.

Potrivit Ioanei Iorgulescu, Partner in cadrul departamentului de Asistenta Fiscala al companiei de consultanta fiscala si audit Ernst & Young, masura va putea fi folosita de firmele care au mari contributii la buget.

O modificare care va avea implicatii in ceea ce priveste continuarea activitatii unei companii este legata de cesiunea creantelor fiscale ale acesteia. Aceasta se va aplica pentru datoriile provenite din declaratii fiscale, decizii de impunere definitive in sistemul cailor administrative de atac, hotarari judecatoresti definitive sau irevocabile, cele prevazute in legile privind falimentul si reorganizarea juridicara sau insolventa, precum si alte titluri executorii.

ANAF va confirma creanta printr-un certificat. Creanta va putea fi cumparata in urma unei licitatii, unde pot sa participe companii sau persoane fizice, romane sau straine, care achita o taxa de participare sau scrisoare de garantie bancara de 2% din valoarea nominala a datoriei. Reprezentantii Ernst & Young spun ca preluarea datoriilor poate fi folosita pentru preluarea unor companii. Aceasta masura le-ar permite actionarilor chiar sa salveze compania, pentru ca in acest mod ar putea sa plateasca datoria chiar daca firma are conturile blocate.

Cei care au activitati de cercetare vor primi din 2009 o deducere suplimentara de 20% din cheltuielile eligibile. Dar masura nu poate fi aplicata inca, pentru ca se asteapta indicatii de la Ministerul Educatiei, Cercetarii si Tineretului in ceea ce priveste tipul de activitati care pot primi scutiri.

Din 2009, impozitul microintreprinderilor, cele care au o cifra de afaceri de maxim 100.000 de euro, a crescut cu 0,5%, ajungand la 3%.

"Aceasta masura este nu este noua, face parte din etapizarea acesteia", spune pentru startusp.ro Ruxandra Jianu, Partner al departamentului de Tax Consulting la casa de avocatura Biris - Goran.

In acest an, au fost modificate si unele cote la plata asigurarilor sociale, atat din partea companiei, cat si a angajatului, dar, per total, scaderea cotei la plata impozitului pe salariu este nesemnificativa.

Alte costuri care se vor putea deduce sunt cele legate de contributia la pensiile facultative, pentru care firma poate primi intr-un an fiscal o deducere de 400 euro per angajat, si la primele de asigurare voluntara de sanatate, o deducere de 250 euro per angajat, anual. Masura va influenta mai ales companiile care au multi angajati.

Companiile din Romania care sunt implicate in tranzactii cu alte firme din Uniunea Europeana vor fi atente si la prevederile fiscale din acele tari membre, la care se adauga diferite decizii cate de Curtea Europeana in ceea ce priveste aplicarea unor norme fiscale.


Un material startups.ro. Toate drepturile rezervate.


Nu exista comentarii