Punerea in practica a unei idei dureaza si costa de doua ori mai mult decat isi inchipuie antreprenorii
Afirmatia ii apartie lui Dan Weiler, Executive Director la Corporate Finance&Investment Baking la BCR, care se bazeaza pe experienta lui in fuziuni, achizitii si finantari corporate.
Daca este totul inmultit cu doi si iese socoteala pe hartie, abia atunci antreprenorii pot incepe afacerea, a mai spus Dan Weiler in cadrul conferintei "Go USA! Roadshow 2011" (How to Succeed in the Business in the USA as a Romanian Entrepreneur), organizata de Camera de Comert Romano - Americana si de Bucharest Hubb
Pentru firmele romanesti care vor sa inceapa o afacere in SUA, el a enumerat urmatoarele optiuni:
• realizarea unui joint-venture cu o firma de acolo ("Nu costa, pentru ca se face o firma noua, cu participatiile fiecaruia. Important este ca ceea ce oferiti este mai mult decat Romania, adica si acces spre Europa. Stabilirea valorii participatiilor celor doua firme este cel mai important lucru", a spus Weiler.)
• cumpararea unei afaceri din SUA
• finantarea de catre un fond de venture capital sau de un business angel din SUA a unei idei foarte bune pe care o are antreprenorul roman ("Din partea unui fond de venture capital este greu sa obtii finantarea, pentru ca primesc mii de propuneri anual si investesc in zece. Daca ai un plan pe hartie, sansele cresc. Daca ai un angel investor (prieteni, familie sau alti oamenii), sansele cresc. Investitorul privat se implica in firma un an - doi, cere un procent din firma, apoi, te indrepti spre firma de capital de risc, care vrea majoritatea", a spus Weiler.).
"Intalnirea cu un fond de venture capital trebuie bine pregatita. Daca ai esuat la prima, nu inseamna ca s-a terminat. Mergi la a doua, la a treia sau la a patra, pentru ca aceste firme sunt diferite. Daca ai un esec in afaceri, nu este un minus. Majoritea firmelor prefera sa investeasca intr-un antreprenor care a avut un esec. Nu spun ca trebuie sa ai sase esecuri, dar unul este un plus pentru un fond de venture capital", a subliniat Dan Weiler.
El a mai spus ca planul de afaceri trebuie prezentat asa cum vor sa-l vada firmele de capital de risc si nu cum vor antreprenorii.
"Vestea buna este ca, daca ai o idee buna, America are cel mai eficient sistem de finantare, iar vestea proasta este ca sunt multi antreprenori cu o idee buna. Marea diferenta dintre o banca si un fond de venture capital este ca o banca vede intai riscurile si apoi o oportunitatile. La venture capital este invers, pentru ca ei stiu ca din cinci firme in care investesc, patru vor fi esecuri, dar nu stiu care este cea care nu reuseste. Americanilor le este mai frica sa nu piarda o afacere foarte buna, decat sa riste, iar europenii au mai mare frica fata de risc", a adaugat Dan Weiler.
Dan Weiler a subliniat ca antreprenorii ar trebui sa se adreseze fondurilor de venture capital care au deja experienta in domeniul lor, pentru ca altfel acestea nu pot intelege afacerea respectiva. Domeniile preferate ale firmelor de capital de risc se pot vedea in istoricul investitional din ultimii zece ani de activitate.
"La business angel este altfel. Sunt firme si oameni cu experienta care risca, investesc o suma modica fata de castigurile lor si primesc procente din afacere", a mentionat Dan Weiler.
Mark Gitenstein, Amdasadorul SUA in Romania, a spus ca atunci cand antreprenorii isi prezinta ideea in fata unor firme de capital de risc trebuie sa fie pasionati de aceasta, sa faca o prezentare buna, sa explice esentialul in maximum zece minute si sa le vorbeasca cat mai multor oameni despre aceasta.
Dan Weiler a adaugat ca totul trebuie facut cu pasiune cand antreprenorii trebuie sa-si sustina ideea in fata unei firme de capital de risc.
"Pasiunea nu inlocuieste cifrele, dar daca nu vorbiti (n.red. - antreprenori) cu pasiune, cel din fata dumneavoastra, care vede 20 de oameni pe zi si stie totul, nu va fi convins", a mai spus Dan Weiler.
Dan Nicolescu, CEO al Gecad Epayment si cofondator la Avangate (n.red. - frunizor de solutii si servicii pentru distributia de electronica de software, care si-a deschis un birou in California, in 2008), a spus ca a observat ca antreprenorilor romani le este teama sa negocieze cu investitorii, pentru a nu pierde prea multe procente din afacere, dar ca in realitate un investitor ii poate lua unui antreprenor 30%, in loc de 25% si, daca face un deal rau la inceput, este mai rau pentru investitor, pentru ca cei doi vorbesc de un parteneriat si nu de o negociere.
Un material startups.ro. Toate drepturile rezervate.