Reprezentantii ConsultingR spun ca ordonanta 87/2010 produce noi confuzii


Luminita Ristea, directorul general al ConsultingR, firma a membra Nexia  International, spune ca OUG 87/2010 pentru modificarea si completarea Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal reuseste sa produca noi confuzii intr-o atmosfera deja mult prea incarcata de legi incoerente, contradictorii si intr-o continua modificare si completare.

Prin aceasta ordonanta a fost eliminat impozitul minim, firmelor care trebuiau sa-l plateasca urmand sa li se aplice numai impozitul pe profit, daca este cazul. (Citeste aici mai multe despre eliminarea impozitului minim.)

"La o prima vizualizare a textului legislativ se poate interpreta ca impozitul minim a fost eliminat, dar ca se introduc platile anticipate in contul impozitului pe profit. Reactiile de dezaprobare nu au intarziat sa apara in randul specialistilor fiscali, dar si in mediul de afaceri - astfel ca Andreea Paul Vass, consilier al premierului, a venit cu clarificari spunand ca doar bancile si institutiile de credit vor face plati anticipate. Din analiza noastra asupra ordonantei tindem sa fim de acord cu cele spuse de consilierul primului ministru, insa in lipsa unor norme clare de aplicare alte comentarii sunt pur speculative", mai spune Luminita Ristea.

Alta problema data de aceasta ordonanta este aceea ca acest an este tratat ca si cum ar avea doua exercitii financiare diferite (1 ianuarie - 30 septembrie 2010; 1 octombrie - 31 decembrie 2010).

Luminita Ristea adauga faptul ca urmare a acestui mod de a privi anul fiscal, acele cheltuieli cu deductibilitate limitata (cheltuieli de protocol, cheltuieli sociale), aferente trimestrului patru vor fi considerate nedeductibile, daca in trimestrul patru se inregistreaza pierdere.

"Modificarile nu vor avea un impact semnificativ asupra firmelor - societatile care nu au putut <tine pasul> cu impozitul minim deja au fost lichidate sau suspendate, iar entitatile care au reusit sa reziste perioadei dificile in care ne aflam, probabil vor rezista si in continuare", mai spune Luminita Ristea.

 

Un material startups.ro. Toate drepturile rezervate.


Nu exista comentarii