Se pregateste un proiect de 280 milioane de euro pentru cercetare


Suma ar putea fi folosita pentru a se construi unul dintre cele mai mari lasere din lume si o unitate pentru razele gamma. Proiectul este planificat la Magurele (Ilfov), numindu-se Extreme Light Infrastruture - Nuclear Physics (ELI-NP).

Printre altele, unitatea de la Magurele ar putea fi folosita pentru cercetarea si testarea de materiale, inclusiv pentru deseuri nucleare, precum si in industria farmaceutica si medicala, cea aerospatiala, IT si transporturi, se precizeaza in comunicatul de presa.

In investitia de 280 de milioane de euro nu a fost inclus TVA-ul, potrivit lui Nicolae - Victor Zamfir, directorul general al Institutului National de Fizica si Inginerie Nucleara "Horia Hulubei" si reprezentantul Romaniei pentru ELI-NP.

Din valoarea totala a investitiei, 65 de milioane de euro vor fi pentru cladiri, 80 de milioane de euro pentru lasere, 60 de milioane de euro pentru razele gamma si 30 de milioane de euro echipamente, potrivit unui studiu de fezabilitate facut la inceputul acestui an.

Finantarea urmeaza a fi asigurata in cea mai mare parte din fonduri europene, 83%, si restul de autoritatile romane, 17%, iar pana la sfarsitul acestui an se va decide daca Romaniei ii vor fi acordate sumele necesare.

Daca se va obtine finantarea, constructia va incepe anul viitor, trebuind sa fie gata pana in 2015.

La acest proiect se lucreaza din 2007, fiind deja facute toate studiile si fiind inclus de guvern in lista proiectelor prioritare.

Pana in prezent, aproximativ 30 de companii au fost interesate sa cerceteze si sa investeasca la Magurele, printre acestea numarandu-se IBM, Thales, Continuum, Amplitude si Anchor.

 

Un material startups.ro. Toate drepturile rezervate.


Nu exista comentarii