Se schimba termenii de inchiriere a birourilor din Bucuresti


Conform BNP Paribas, motivele sunt legate de contextul economic actual care ii face pe proprietarii de cladiri sa devina mai flexibili in negocierea chiriilor.

Desi acordarea de optiuni si drepturi flexibile chiriasilor a devenit o practica generala, termenii de inchiriere pentru suprafete mari au ramas aproape neschimbati, se arata intr-un studiu realizat de BNP Paribas, care analizeaza piata imobiliara din Bucuresti la nivelul anului 2008 si ofera peviziuni pentru anul in curs.

Pe fondul inrautatirii conditiilor economice si a scaderii cererii de spatii, incepute in semestrul doi din 2008, dezvoltatorii cladirilor finalizate recent au scazut semnificativ valoarea chiriilor, pentru a atinge un anumit grad de ocupare.

In studiu se mai precizeaza ca proprietarii care se vor confrunta cu expirari de contracte de inchiriere in urmatoarele 6-12 luni, vor fi dispusi sa ofere chiriasilor reduceri importante pentru a le prelungi contractele.

In plus, proprietarii de spatii de birouri trebuie sa faca fata si concurentei venite din partea chiriasilor care au incheiat tranzactii de pre-inchiriere la un nivel scazut al chiriei. Datorita restrangerii activitatii, acestia ofera spatii spre sub-inchiriere la preturi cu 5%-10% mai mici decat ale proprietarilor.

Astfel, conform aceluiasi studiu, chiriasii vor beneficia din ce in ce mai mult de diferite stimulente venite din partea proprietarilor. Printre ele se numara perioadele de una pana la trei luni scutite de chirie si contributia proprietarului la amenajarea spatiului de inchiriat, bonusuri care ar avea ca rezultat scaderea chiriilor nete cu pana la 5%-10%.

Deoarece majoritatea chiriasilor isi bazeaza deciziile pe costurile totale de ocupare, proprietarii au mentinut sau chiar au scazut costurile de intretinere pentru unele cladiri de birouri.

In prezent, pentru birourile de clasa A costurile de intretinere au scazut cu 10% comparativ cu primul semestru din 2008, ajungand la nivelul inregistrat in semestrul doi din 2007 (3,5 euro - 4 euro/mp/luna). Pentru birourile de clasa B, acestea s-au mentinut la un nivel stabil, intre 3 euro - 3,5 euro/mp/luna.

In ceea ce priveste tendintele din acest domeniu, studiul precizeaza ca nivelul costurilor totale de ocupare, calitatea cladirilor si eficienta acestora vor deveni cei mai importanti factori in luarea deciziei de inchiriere, in detrimentul amplasarii.

Politicile de costuri afecteaza caracteristicile cererii, pe termen lung, oferta propusa spre finalizare trebuind sa se adapteze la noua tendinta aparuta, dezvoltarea de cladiri verzi. Principalele caracteristici ale acestui tip de proprietati, precum utilizarea de materiale de constructie ecologice, eficienta energetica mai ridicata, reciclarea apei uzate si deseurilor, mai putine emisii de dioxid de carbon, determina o eficienta mult mai buna a cladirii per ansamblu si costuri de ocupare mai reduse.


Un material startups.ro. Toate drepturile rezervate.


Nu exista comentarii