Sectorul logistic a inregistrat un numar limitat de tranzactii, in 2009
Potrivit unui raport realizat de DTZ Echinox, anul acesta, tendinta generala a chiriasilor de pe piata spatiilor logistice este de a se extinde in spatiile deja existente.
In 2009, sectorul logistic din piata imobiliara romaneasca a fost caracterizat de prudenta, atat din perspectiva dezvoltatorilor, cat si a companiilor care activeaza in sectorul logistic, majoritatea oprind deocamdata planurile de expansiune, se arata in comunicatul de presa.
In ceea ce priveste stocul de spatii logistice livrat, dar si volumul de tranzactii, Bucurestiul a inregistrat o scadere. Asta din cauza crizei economice globale care s-a resimtit in ultimele noua luni, desi in ultimul trimestru al acestui an s-au simtit primele semne de revigorare ale pietei. Volumul tranzactiilor incheiate pana la sfarsitul lui T3 2009 a insumat 50.000 mp, insa o treime din aceasta valoare este reprezentata de relocari.
In Bucuresti au fost livrati 50.000 mp in cadrul proiectelor finalizate, crescand astfel stocul de spatii logistice la 830.000 mp.
Potrivit raportului citat, stocul de spatii logistice moderne livrat in afara Capitalei insumeaza 37.000 mp, din care 25.000 mp au fost livrati in Brasov (Helios Phoenix prin proiectul Olympian - 15.000 mp si Icco - 10.000 mp) si 12.000 mp in Timisoara, prin Invest4See, un jucator nou in piata. Reprezentantii DTZ Echinox estimeaza pentru intreaga tara un volum total de spatii logistice de categoria A, disponibile pentru inchiriere, de aproximativ 450.000 - 500.000 mp, in orase precum Timiosoara, Arad, Ploiesti si Brasov.
In Bucuresti, rata de ocupare variaza acum intre 85% - 90%, in comparatie cu alte orase secundare (centre logistice din Timisoara sau Arad) unde sunt inregistrate valori mult mai scazute.
Reprezentantii DTZ Echinox estimeaza ca gradul de disponibilitate se va stabiliza la 10%, atat in Bucuresti, cat si in celelalte regiuni.
In ultimele doua luni, s-a observat o oarecare crestere a interesului pentru depozite moderne, pe masura ce companiile privesc cu incredere planurile viitoare de expansiune iar dezvoltatorii isi redobandesc optimismul pentru continuarea proiectelor.
In ceea ce priveste noile dezvoltari si achizitia de terenuri, s-a observat un interes crescut al dezvoltatorilor si al beneficiarilor finali de a identifica oportunitatile din piata, pe fondul scaderii pretului terenurilor, fapt cauzat de lipsa tranzactiilor, mai reiese din raportul citat.
Reprezentantii DTZ Echinox sunt de parere ca este o buna perioada pentru companii sa-si regandeasca si sa planifice strategia de expansiune, dezvoltandu-si reteaua intr-o regiune noua sau construind un nou centru de distributie, fructificand conditiile curente ale pietei, cand cumparatorii au o mai mare putere de negociere decat in anii precedenti.
Un material startups.ro. Toate drepturile rezervate.