Soft Mentor: 68,3% dintre comercianti intervievati au decis majorarea preturilor, din cauza noii valori a TVA
Conform unui studiu al companiei software, 31,7% dintre respondenti au hotarat sa pastreze nivelul preturilor ca urmare a trecerii la noua cota de TVA.
"Totodata, 78% din comerciantii care nu au marit preturile la 1 iulie intentioneaza majorarea acestora in momentul in care vor primi marfa mai scumpa de la furnizori", se precizeaza in comunicatul de presa.
Studiul a fost realizat in perioada 29 iunie - 2 iulie, la nivel national, pe un esantion de 205 firme din domenii de activitate diferite, clienti ai Soft Mentor. Acesta a fost prilejuit de actualizarea programelor de gestiune si contabilitate primara produse de Soft Mentor la noile prevederi legislative privitoare la majorarea cotei de TVA.
Conform studiului, in Bucuresti, rata de mentinere a preturilor de vanzare este mai mare decat media pe tara, procentul ridicandu-se la 44,87%.
"Acest fenomen poate fi explicat printr-un mediu concurential accentuat in Capitala, unde micii comercianti incearca sa tina pasul cu concurenta reprezentata de marile lanturi de magazine", se mai spune in comunicatul de presa.
Marius Vetrici, directorul Soft Mentor, spune ca micii comercianti nu dispun de mijloace umane si financiare suficiente care sa le permita schimbarea tuturor etichetelor de pret peste noapte, ceea ce ii determina sa mareasca preturile si sa reeticheteze marfurile gradual.
Dintre firmele care au decis sa nu isi majoreze preturile, 95% au invocat ca motiv secundar aceste aspecte logistice.
"Comerciantii s-au vazut in imposibilitatea ajustarii in timp util a tuturor etichetelor de raft si de produs, declarand ca efortul financiar si uman prilejuit de schimbarea acestor etichete nu isi poate gasi compensare in majorarea preturilor", se mentioneaza in comunicatul de presa.
Dintre reprezentantii firmelor care au raspuns pentru studiul Soft Mentor, 97% considera ca aceste masuri fiscale au fost luate intr-un termen mult prea scurt, motiv pentru care activitatea curenta a fost perturbata pret de cateva zile.
De asemenea, unul dintre motivele principale de nemultumire a comerciantilor consta in esecul guvernului de a elabora si publica normele de aplicare ale noilor reglementari fiscale.
"Toate firmele si-au manifestat temerea ca in momentul intrarii in vigoare a normelor de aplicare a modificarii cotei de TVA fenomenul 1 iulie se poate repeta, perturbandu-se iarasi activitatea curenta", se arata in comunicatul de presa.
Soft Mentor este o companie specializata pe furnizarea de solutii de gestiune pentru supermarket-uri si depozite, POS, facturare si contabilitate primara.
Un material startups.ro. Toate drepturile rezervate.