Start-up-urile pot profita de avantajele legate de cloud computing


Ciprian Jichici, General Manager la Genisoft spune ca sentimentul lui este ca oportunitatile din cloud sunt fenomenale, pentru companiile la inceput.



"(n.red. - prin cloud) Putem avea acces la materializarea unor idei la care acum zece ani o companie nou infiintata nici nu putea visa. Toata povestea cu cloud-ul a schimbat modul in care ne putem gandi si materializa ideile. Acum problema nu mai este tehnica, ci de-a materializa ideea si de a o transforma intr-un business care sa faca bani", a mai spus Ciprian Jichici in cadrul evenimentului BizSpark Camp.

El a adaugat faptul ca, de obicei, un start-up nu poate investi in hardware, din cauza costurilor, si ar trebui sa-l elimine cat mai mult din ecuatie, ca sa se focuseze pe materializarea unei idei de business - iar cloud-ul exact cu asta poate ajuta.

Alte companii pentru care cloud-ul ar fi o solutie recomandata sunt cele din asigurari, care au o problema legata de procesarea si actualizarea politelor de asigurare, mai ales in momentele cand intra in vigoare modificari legislative.

"Se investeste mult in hardware, dintre care 80% sta nefolosit cea mai mare parte din timp, dar de care au nevoie in perioadele de varf", a detaliat Ciprian Jichici.

De exemplu, in cazul unei astfel de companii, folosind cloud-ul, timpul cu procesarea si actualizarea s-a redus de la trei - cinci ore pana la cel mult sase minute si costurile au ajuns la cateva sute de dolari.

"Cloud-ul a devenit si o chestie de <buzz word>, dar pana nu faci o analiza, la sange, legata de costuri, nu poti merge inainte. Inainte sa ma arunc in povestea aceasta cu cloud-ul trebuie sa calculez - ora, storage-ul, traficul etc. Cand imi fac o proiectie, sa vad cerintele non-functionale - utilizatorii, ce sa suporte etc., daca este ce vreau sa obtin", a explicat Ciprian Jichici.

Pe baza unei astfel de analize s-a luat decizia de a utiliza solutiile de cloud computing intr-o companie care cheltuia sume foarte mari pentru back-up.

"Era o companie care cheltuia zeci de mii de euro pe back-up. Costurile erau de zece ori mai mici in cloud. De-atunci, au inceput discutiile despre solutiile de cloud", a spus Ciprian Jichici.


Ce probleme au firmele de software care ofera solutii bazate pe cloud
Una dintre cele mai mari probleme ale firmelor de software care vor sa ofere solutii in cloud este investitia mare in pregatirea specialistilor in domeniu.

"As imparti povestea in doua categorii mari. Prima este a oamenilor care pot gandi o solutie pentru o arhitectura de cloud - sunt destul de putini, si a oamenilor care pot implementa o solutie de cloud. Primul caz este destul de sensibil, ai pe cineva in companie sau cumperi de undeva. A doua nu este chiar asa. Tehnologiile folosite in cloud sunt aceleasi de mult timp si avem o masa de dezvoltatori. Daca (n.red. - dezvoltatorul) are o baza in dot.net sau PHP, lucrurile nu sunt atat de dificile pe cat par la prima vedere", a precizat Ciprian Jichici.

In cazul Genisoft, decizia de a se implica in zona de cloud este o directie strategica, chiar daca nu aduce o parte importanta din venituri.

"Peste zece ani, cloud-ul va avea o alta anvergura. De exemplu, la inceputul anilor 1900, fabricile aveau propriile generatoare de curent electric. Pana in 1935, doar 5% mai aveau un generator propriu, restul cumparau de la producatorii de energie", a explicat Ciprian Jichici.

General Manager-ul Genisoft este implicat in oferirea de solutii de cloud, atat dezvoltare, cat si business - vanzare catre beneficiari, de aproximativ trei ani.


Un material startups.ro. Toate drepturile rezervate.


Nu exista comentarii