Studiu: Fondurile de investitii isi recapata increderea in Europa Centrala


Dupa ce la sfarsitul anului 2008 a coborat la un minim istoric, indicele Deloitte privind increderea industriei de private equity in Europa Centrala a revenit aproape de nivelul din 2007, profesionistii fiind optimisti cu privire la relansarea activitatii in zona.

Studiul Central Europe Private Equity Confidence (CE PE Confidence) este realizat de Deloitte incepand cu martie 2003, se arata in comunicatul de presa. A 14-a editie (octombrie 2009) arata ca nivelul de incredere revine la valori apropiate nivelului anterior crizei, in contextul in care doar o mica parte dintre expertii chestionati se mai asteapta la o deteriorare economica.

Pe parcursul crizei financiare, indicele CE PE Confidence a scazut de la 118 puncte (in octombrie 2007) la 48 de puncte (in octombrie 2008). La ultima editie, indicele a recuperat 69 de puncte, pana la valoarea 117, in octombrie 2009.

Profesionstii in capital de risc sunt mult mai optimisti cu privire la mediul economic per ansamblu pe parcursul urmatoarelor sase luni, ei anticipand reluarea cresterii. Majoritatea mizeaza pe o performanta central-europeana superioara celei din Europa de Vest.

In mod similar, observam si in Romania intensificarea interesului manifestat de fondurile de private equity pentru mandatele de vanzare existente. Afacerile bine administrate, cu baze si perspective solide, isi mentin atractivitatea ca oportunitati de investitii. Avand alaturi partenerul de investitii corect, astfel de companii vor iesi din criza de pe pozitii mai puternice”, spune Hein van Dam, Partner in Charge Financial Advisory Deloitte Balcani.

In ciuda nivelului ridicat de incredere, efectele persistente ale crizei financiare globale nu pot fi ignorate. Potrivit lui Garret Byrne, lider M&A Transactions Services Deloitte Central Europe, pietele resimt in continuare impactul negativ al declinului financiar.

"Piata creantelor este inca restrictionata si companiile mai slabe, care nu au reactionat eficient in contracararea crizei, ar putea fi in continuare dezavantajate”, completeaza Garret Byrne.

Inghetul de pe piata creantelor inhiba si activitatea de fuziuni si achizitii, putin respondenti asteptandu-se la o imbunatatire in urmatoarele sase luni.

Totusi, in contextul in care numeroase companii central-europene au intrat in faliment sau au initiat procedurile de insolventa, o serie de fonduri sunt in cautare de oportunitati. Companiile aflate in dificultate sau deruland proceduri de restructurare devin obiective importante pentru investitorii care vor sa achizitioneze active ieftine si care au un apetit corespunzator pentru risc, dar si mandate in acest sens.

Indicele de incredere este calculat cu ajutorul raspunsurilor primite de la profesionistii de private equity care activeaza in Europa Centrala si este format din raspunsurile date la primele sapte intrebari incluse intr-un chestionar de zece intrebari. Pentru orice perioada luata in discutie, se calculeaza media raspunsurilor pozitive, raportata la suma raspunsurilor pozitive si negative, dupa care este comparata cu perioada de referinta, care in cazul de fata este primavara lui 2003.

 

Un material startups.ro. Toate drepturile rezervate.


Nu exista comentarii