Studiu: Recesiunea globala prelungita, principalul factor de risc pentru cresterea afacerilor din Romania


Conform Deloitte, urmatorul factor de risc este schimbarea semnificativa in comportamentul consumatorului. Acest an este cel in care "fiecare este pe cont propriu", iar companiile nu mai asteapta si nici nu mai supraestimeaza sprijinul extern, ci cauta solutii in propriul lant de business.

De asemenea, firmele asteapta mai mult sprijin din partea statului, considerand ca stimulentele guvernamentale sunt cel mai important catalizator de relansare economica (34%, fata de 21%, anul trecut), se arata in comunicatul de presa.

"2010 este anul in care supravietuitorii isi recalibreaza pozitia. Insa nu exista deocamdata castigatori, in conditiile in care criza se adanceste la nivel macroeconomic, iar presiunea pentru sprijinul guvernamental si restructurare creste tot mai mult. Deciziile anuntate recent de statul roman, la recomandarea Fondului Monetar International si a Uniunii Europene, de a implementa masuri economice dure, nu sunt populare pe plan social, dar sunt esentiale pentru relansarea economiei. Reducerea costurilor de protectie sociala va ajuta statul sa isi concentreze eforturile si resursele in singurul domeniu care poate scoate Romania din criza - economia reala", spune George Mucibabici, Presedinte al Deloitte Romania.

Studiul "Reguli intr-o lume noua - Se relanseaza competitia" este o analiza din perspectiva directorilor executivi, realizata de Deloitte Romania, fiind la a doua editie.

Acesta a fost realizat in perioada 20 februarie - 30 aprilie, a acestui an, reflectand opiniile a peste 150 de directori executivi din Romania care conduc afaceri de top, raportate la rezultatele financiare din 2008/2009 (bunuri de larg consum - 26%, servicii financiare - 17%, tehnologie, media si telecomunicatii - 13%, industria Prelucratoare - 22%, energie si resurse - 11%, industria medicala si farmaceutica - 9%, precum si aviatie si servicii de transport - 2%).

"Tinand cont ca Industria Imobiliara si de Constructii a fost afectata semnificativ de criza, companiile de profil nu au fost incluse in studiul din 2010, pentru a evita distorsionarea rezultatelor generale", se subliniaza in comunicatul de presa.

In jur de jumatate din totalul raspunsurilor au rezultat din interviuri directe desfasurate de catre Partenerii si Directorii Deloitte Romania.

Pe locul doi in ceea ce priveste factorii care vor contribui la cresterea economica sunt, la egalitate (cu cate 18%), investitiile staine directe (ISD) si politicile si initiativele legislative recente ale Uniunii Europene. Spre deosebire de anul trecut, ISD sunt considerate intr-o proportie mai mica decat anul trecut, 29% in 2009, un astfel de factor.

"Acest procent (n.red. - politicile si initiativele legislative recente ale Uniunii Europene), plasat pe locul doi ca importanta alaturi de ISD in ansamblul optiunilor bifate de respondenti, arata un grad sporit de constientizare al statutului Romaniei de membra a Uniunii Europene si a avantajelor economice aferente. Din ce in ce mai multe companii se informeaza cu privire la drepturile si facilitatile de care beneficiaza in acest context si exercita presiune pentru ca autoritatile romane sa le respecte. Poate cel mai relevant indicator ca firmele din Romania amana planurile de extindere peste hotare si cauta sa exploateze oportunitatile locale este scaderea substantiala a increderii in ceea ce priveste rolul competitivitatii Romaniei. Doar 1% dintre respondenti considera ca imbunatatirea acestui aspect ar putea ajuta economia, fata de 20%, anul trecut", se subliniaza in studiu.

Pe locul patru intre stimulentii economicii, pentru 15% dintre participanti, sunt masurile fiscale, fiind nevoie de a imbunatati legislatia existenta (reglementari fiscale, juridice, legislatie aplicabila in diverse industrii, etc.), precum si claritatea reglementarilor si consistenta aplicarii lor.

"La intrebarea privind principalele aspecte fiscale cu cel mai mare impact negativ asupra afacerilor lor in 2010, companiile revin asupra aspectelor identificate si anul trecut. Astfel, comunicarea deficitara cu autoritatile fiscale si lipsa de predictibilitate in abordare sporesc neincrederea in sistemul fiscal si pot influenta negativ bunul mers al afacerii pentru 31% din respondenti", se mai arata in studiu.

Companiile spun ca abordarea inspectorilor ramane de multe ori restrictiva si abuziva, iar verificarile concentrate pe aspectele formale in detrimentul substantei economice prelungesc perioadele de control, ingreunand activitatea societatilor.

Pentru 27% dintre respondenti, lipsa unei strategii fiscale pe termen mediu si lung ameninta operarea cu succes a afacerilor.

Incertitudinea privind cresterea cotelor de impozitare este un alt motiv de ingrijorare pentru 13% dintre participanti, deoarece orice procent in plus creste costul produsului sau al serviciului comercializat, ceea ce potenteaza criza in sistem.

 

Un material startups.ro. Toate drepturile rezervate.


Nu exista comentarii