Targetarea in marketingul mobil e afectata din cauza numarului mic de abonati


Acest lucru restrange informatiile privind profilul unui numar cat mai mare de consumatori.

Datele se regasesc intr-o analiza de piata realizata de compania Voxline Communication, avand la baza ultimul raport al ANCOM (emis pe 4 iunie), estimari din industrie si Almanahul Tomi Ahonen 2009.

Potrivit raportului ANCOM, la finalul anului 2008, rata de penetrare a telefoniei mobile in Romania era de 133% la 100 de locuitori, ceea ce reprezinta 28,6 milioane de cartele SIM, dintre care 24,5 milioane cartele active.

In Almanahul Tomi Ahonen 2009 se apreciaza ca in Romania exista un numar de aproximativ 16 milioane de utilizatori unici ai serviciilor de telefonie mobila, potrivit reprezentantilor Voxline Communication. Dintre acestia, circa 40% sunt utilizatori pe baza de abonament, restul folosind cartele preplatite.

Informatia devine importanta in special in contextul marketingului mobil, in care se presupune ca targetarea consumatorilor cu mesaje comerciale se realizeaza pe baza datelor puse la dispozitie de catre operatorii mobili.

Avand in vedere ca utilizatorii de cartele preplatite formeaza majoritatea consumatorilor de servicii de telefonie mobila si ca informatiile referitoare la profilul lor sunt cu totul aproximative, targetarea va suferi in consecinta, mai precizeaza reprezentantii Voxline Communication.


Internetul mobil - “the next big thing” si in Romania
La nivel global, 2008 a fost primul an cand au fost mai multi utilizatori care au accesat internetul de pe telefonul mobil (1,06 miliarde) decat de pe un calculator (0,91 miliarde), tendinta care se observa si la nivelul tarii noastre.

Potrivit raportului ANCOM, la sfarsitul anului trecut, in Romania exista un numar de 2,74 milioane de “conexiuni de internet mobil active” alaturi de 2,51 milioane de “conexiuni de acces la internet in banda larga la puncte fixe”.

"Cresterea traficului de internet mobil va fi stimulata atat de imbunatatirea experientei utilizatorilor, datorita cresterii ponderii telefoanelor de ultima generatie cu functii multimedia si browsere care permit o mai buna navigare, cat si de ofertele operatorilor mobili care incearca sa compenseze cu aceste servicii posibila reducere a veniturilor din traficul de voce", spune Dan Virtopeanu, General Manager, Voxline Communication.

Daca la nivel global se estimeaza ca 46% din utilizatori acceseaza internetul si de pe telefon si de pe un calculator, tinand cont de rata de penetrare mai scazuta a accesului internet de la noi, reprezentantii Voxline Communication estimeaza acest procent ca fiind mult mai mic in cazul Romaniei, probabil la o treime.

In ceea ce priveste potentialul de crestere a gradului de utilizare a internetului mobil in Romania, el este foarte mare daca ne uitam la procentul de 25% din total utilizatori, inregistrat la nivel global, fata de 11% calculat de ANCOM in Romania, mai precizeaza oficialii Voxline.

Ei concluzioneaza spunand ca cele 400 milioane de afisari ale paginilor livrate in primele trei luni ale acestui an de doua din cele mai mari retele de promovare prin mobile web (AdMob si BuzzCity) catre utilizatorii de internet mobil din Romania demonstreaza inca o data amploarea pe care o capata acest fenomen si importanta pe care o vor capata site-urile mobile in strategia de marketing a oricarei companii.


Un material startups.ro. Toate drepturile rezervate.


Nu exista comentarii