Testul diferentierii in B2B este experienta pe care o au clientii cu brandul
Afirmatia a fost facuta de Aneta Bogdan, Managing Partner la Brandient, care adauga faptul ca in B2B (business-to-business) preferinta pentru o anumita firma este data de servicii.
"Pozitionarea nu este niciodata rezolvata. In B2B, diferentierea, de fapt pozitionarea, este fata de cineva. Cand spun ca pozitionarea in B2B nu poate ignora brand experience, spun ca atunci cand faci corporate business este greu sa-ti sustii promisiunea pe advertising, iar momentul adevarului este experienta cu un om al companiei. Cand este vorba despre pozitionare, este vorba de acest aspect - relatia cu clientul", a mai spus Aneta Bogdan, in cadrul conferintei Marketing B2B.
Managing Partner-ul Brandient a precizat ca in B2B avantajul competitional este dat de angajarea celor mai buni oameni din piata.
"In B2B, branding-ul nu inseamna diferentiere in primul rand, de putine ori te ajuta ceea ce ai in organizatie sa dai ceva diferit, ci sa dai mai bine decat competitorii. (…) Inovatia in B2B trebuie citita prin simplificarea proceselor, prin ajutor fata de clienti. Inovatia o gandim obsesiv la nivelul productiei si rar la procese, dar la B2B este la acest nivel, la nivelul relationarii cu baza de clienti, nu la nivel de mesaj pe Twitter", a detaliat Aneta Bogdan.
Ea a mai spus ca in B2B nu omul de marketing trebuie sa faca diferentierea, ci acesta trebuie sa spuna in ce mod trebuie sa se diferentieze, iar implementarea sa o faca CEO-ul, pentru a fi sustenabila.
"Sa nu mai lucrati cu branding statement, ci cu branding idea, iar cand spuneti diferentierea CEO-ului si IT-ului, sa fiti siguri ca este reala, relevanta si sustenabila pentru companie", a explicat Aneta Bogdan.
Managing Partner-ul Brandient a adaugat ca reputatia trebuie construita prin asociatori.
"Reputatia unui brand incepe cu CEO-ul si continua cu clientul. Aveti grija <cu cine iesiti>. Reputatia brandului inseamna cum va spune clientul ca este satisfacut de interactiunea cu voi. Puteti avea un top of mind mai mic, pentru ca B2B nu inseamna multi clienti. In B2B, uitati ca perception is reality. (…) Nu-i puteti manipula prin advertising, jingle, spot-uri TV, ci realitatea este relatia cu ei", a completat Aneta Bogdan.
Ea a precizat ca daca nu exista ceva "cool" de spus pentru a te diferentia, mai bine nu spui nimic.
"Spuneti misiunea si viziunea, daca va reprezinta. La valori nu scrieti respect, pentru ca este un efect a ceea ce faceti. De obicei, viziunea ar trebui sa fie cu cine sunt eu, ce fac eu, de ce sunt eu, aceasta companie, pe lumea aceasta?", a explicat Aneta Bogdan.
Managing Partner-ul Brandient a mai spus ca cea mai mare problema in branding-ul B2B este atunci cand nu se face nimic.
"Va recomand ca intre a sta langa un brand mort, mai bine sa va suflecati manecile. Nu-i niciun bai daca mai gresiti. Ca brandurile sa relationeze, trebuie sa fie entitati vii si sa nu va speriati de greseli", a adaugat Aneta Bogdan.
Managing Partner-ul Brandient a subliniat ca, in B2B, business-urile antreprenoriale sunt mai sanatos create decat corporatiile si mai autentice in ce trebuie sa faca, fiind conceptualizate astfel incat sa ajute business-ul pentru care livreaza servicii.
"Nu considerati ca B2B branding-ul este doar rational. In economie, behavior economic este foarte important. (…) Alegem rational in B2B, dar nu ignoram partea emotionala. Pe langa pret, si cat de fara risc este sa cumpar de la tine?", a mentionat Aneta Bogdan.
Ea le-a recomandat start-up-urilor sa inceapa cu branding-ul, pentru ca este o forma de ideologie pe care o pot impartasi angajatilor, si pot sa faca singuri multe lucruri pentru promovare.
Managing Partner-ul Brandient a precizat ca dupa ultimii trei ani de criza nimeni nu poate spune cum va fi, dar sigur va fi altfel, iar prosperitatea si leadership-ul vor fi responsabile.
Un material startups.ro. Toate drepturile rezervate.