Cum creezi o echipa de succes
Antreprenorii trebuie sa stie de la inceput ce profil ar trebui sa aiba oamenii din echipa, in functie de abilitatile tehnice si de cele “soft” necesare postului. De asemenea, trebuie sa fie alesi oameni capabili sa lucreze independent, fara a avea nevoie de un sistem care sa-i sprijine, sa fie pragmatici si orientati catre actiune.
“Pentru a-si indeplini obiectivul stabilit si planul de afacere dezvoltat, antreprenorul are nevoie si de oamenii potriviti. Ce inseamna oamenii potriviti? Ei sunt cei care fac diferenta in a avea o afacere de succes sau una care esueaza”, spune pentru startups.ro Irina Stancu, Managing Partner HR Team.
Consultantul spune ca primul pas in formarea echipei este stabilirea organigramei, a cerintelor posturilor si a rolurilor si responsabilitatilor viitorilor angajati, necesare pentru construirea profilului candidatului ideal. Stancu precizeaza ca, pana la momentul selectiei, antreprenorul trebuie sa aiba foarte clar definite profilele dorite, bazate pe abilitatile tehnice si abilitatile “soft” necesare postului.
“Abia dupa angajarea tuturor membrilor echipei incepe munca adevarata in a crea cu adevarat o echipa”, adauga consultantul HR Team.
Pasii de baza
“Este necesar ca antreprenorii sa evalueze piata fortei de munca in termeni de competente specifice industriei si sa se documenteze asupra disponibilitatii angajatilor si a pretului acestora”, considera Amalia Savinescu, Managing Partner la Tandem Consulting.
In functie de definirea strategiei de afaceri si de bugetul de personal pentru etapa specifica in care se afla firma, antreprenorul poate incepe constructia echipei cu care va pune bazele business-ului.
Catalin Lazar, Director Executiv la C&C Training&Consulting, enumera pasii de baza pe care trebuie sa ii aplice un antreprenor cand isi creeaza echipa.
“Pasul 1 - Sa puna pe hartie lucrurile pe care le face si pentru care vrea sa angajeze pe cineva. Asa se naste prima fisa de post. Pasul 2 - Sa aleaga oameni cu calitati complementare antreprenorului. Pasul 3 - Sa seteze un set minimal de asteptari <de la om la om> pe care sa le agreeze cu fiecare membru nou al echipei”, spune pentru startups.ro Catalin Lazar.
Lazar considera ca ceea ce primeaza nu este CV-ul, ci disponibilitatea oamenilor selectati in “a-si asuma o aventura”. Cu alte cuvinte, specialistul ii sfatuieste pe antreprenori “sa alega oameni capabili sa lucreze independent, fara a avea nevoie de un sistem care sa-i sprijine, sa fie pragmatici si orientati catre actiune”.
Dupa crearea echipei, “antreprenorul trebuie sa-si rezerve obligatoriu timp zilnic pentru a dezvolta fiecare membru al echipei si echipa in ansamblu”, considera specialistul.
Structura oamenilor
La crearea echipei, antreprenorul trebuie sa tina cont, atat de structura oamenilor, cat si de anumite caracteristici ale angajatilor, care trebuie sa primeze. In opinia specialistilor, este necesar ca membrii echipei sa fie complementari, diferiti de antreprenor, in ceea ce priveste personalitatea si comportamentul.
”Tendinta antreprenorilor este de a presupune ca oamenii sunt asemeni lor, ca normalitatea este data de propriul comportament, iar ceea ce nu raspunde intocmai se poate incadra in sintagma <problema de atitudine>”, explica reprezentantul Tandem Consulting.
De asemenea, din fisa postului nu trebuie sa lipseasca entuziasmul, mai ales cand este vorba de un business de mici dimensiuni, aflat la inceput de drum. Prin urmare, pe langa cunostintele necesare postului si abilitatile de a duce la indeplinire eficient obiectivele, atitudinea proactiva, entuziasta, este un plus.
“Cunostintele si abilitatile se dezvolta in special in cadrul job-ului, insa cu o conditie importanta: sa existe dorinta. Deci atitudinea, entuziasmul, mentalitatea de actionar si pasiunea sunt cele mai importante caracteristici in crearea unei echipe”, puncteaza Irina Stancu.
Trebuie avuta in vedere si dimensiunea afacerii. Prin urmare, este important ca inainte de a-si alege echipa, antreprenorul sa analizeze si sa anticipeze principalele activitati pe care le presupune afacerea sau linia de business pe care o dezvolta.
“Antreprenorul trebuie sa tina seama de cel mai important lucru pentru o afacere mica: nu vei avea niciodata capabilitatile si resursele de a recruta superprofesionisti de pe piata, ca urmare va trebui sa recruteze oameni tineri care sunt dispusi sa-si asume un risc si multa munca”, spune Lazar.
Citeste continuarea articolului - pagina 2
DE RETINUT:
Primul pas in formarea echipei este stabilirea organigramei, a cerintelor posturilor si a rolurilor si responsabilitatilor viitorilor angajati, necesare pentru construirea profilului candidatului ideal.
Nu CV-ul primeaza, ci disponibilitatea oamenilor selectati in “a-si asuma o aventura”.
Trebuie sa fie alesi oameni capabili sa lucreze independent, fara a avea nevoie de un sistem care sa-i sprijine, sa fie pragmatici si orientati catre actiune.
Membrii echipei trebuie sa fie complementari, diferiti de antreprenor, in ceea ce priveste personalitatea si comportamentul.
Spiritul de coeziune nu este dat doar de membrii acesteia, care impartasesc interese si valori comune, ci si de prezenta constanta a liderului in mijlocul echipei.
Redactor: Lidia Ionita
Un material startups.ro. Toate drepturile rezervate.