Cum incepi o afacere in domeniul medical


Nu doar banii sunt importanti la deschiderea unui laborator sau a unei clinici private. Specialistii spun ca resursele umane sunt o prioritate, deci trebuie angajati medici valorosi. Din punct de vedere al domeniului de activitate, in contextul crizei financiare, cele mai profitabile se dovedesc a fi specializarile medicale de nisa.

 

La inceputul anilor ‘90, sistemul de sanatate depindea in totalitate de finantarea guvernamentala. Cativa ani mai tarziu, a aparut alternativa - s-au lansat primele cabinete medicale private iar acum exista si laboratoare, clinici sau spitale. In prezent, jucatorii in domeniu estimeaza ca sistemul privat ocupa circa 10% din piata totala de servicii medicale din Romania, iar tendinta este de crestere.

Exista interes in dezvoltarea zonei private de servicii medicale in Romania, aceasta fiind o adevarata locomotiva pentru sistemul de sanatate. Acest lucru inseamna ca romanii vor avea acces mai facil la tratamente moderne si nu vor mai pleca sa se trateze in strainatate”, spune pentru startups.ro Dr. Alexandru Ciolan, Director General Fresenius NephroCare Romania si Fresenius Medical Care Romania.


Afacerile care domina piata

Preponderente pe segmentul privat sunt laboratoarele de analiza, urmate de clinici si, in numar mai redus, de cele cateva spitale existente.

Avem poate o usoara inflatie de laboratoare, dar concurenta nu este rea. Exista si clinici, dar sunt prea putine spitale. Cererea pe spitale este mai mare decat pe clinici, dar lipsa potentialului de capitalizare isi spune cuvantul”, declara pentru startups.ro dr. Radu Dop, fost director general al spitalului EuroClinic din Bucuresti si in prezent consultant in domeniu.

Numarul laboratoarelor este mai mare decat cel al clinicilor, pentru ca statul suporta costul anumitor analize de baza si pacientii prefera conditiile din laboratoarele private, in locul celor de stat.

Sunt si foarte multe laboratoare extrem de mici, care traiesc numai din contracte cu statul”, spune pentru startups.ro Sergiu Negut, director executiv la Centrul Medical Unirea (CMU).

In opinia sa, tendinta pe piata este de consolidare, pe masura ce clinicile integrate, care vor acoperi servicii de laborator, de policlinica, de imagistica si de spital, vor avea o cota de piata din ce in ce mai mare. De altfel, segmentul privat incepe sa acopere tot mai multe dintre specializarile existente in sectorul de stat.


Bucuresti versus restul localitatilor din tara
Piata de servicii medicale private este mai dezvoltata in Bucuresti, comparativ cu restul tarii. In opinia lui Ciprian Ciobanu, director la MedLife, “in Bucuresti, competitia este cu mult mai mare, iar acest lucru se intampla din cauza investitiilor mult mai mici in clinici sau spitale private in restul tarii”.

Florin Andronescu, COO la Centrul Medical Sanador, spune ca Bucurestiul este de departe cea mai mare piata din tara, detinand aproximativ 60% - 70% din total.

Insa, reprezentantii companiilor din domeniu considera ca mai exista potential de crestere, atat in Capitala, cat si in restul tarii.

Tot mai multi jucatori de pe piata serviciilor medicale private si-au indreptat privirea catre provincie, cel putin pana anul trecut. Serviciile din Bucuresti sunt net mai cuprinzatoare si superioare calitativ celor din provincie, dar tind sa se apropie de acest nivel pe partea de policlinici, in cateva din orasele mari din tara”, spune Negut.


Specializari cu nevoie de acoperire
Domenii precum ginecologia, pediatria sau oftalmologia inca mai au nevoie de acoperire. Dar, pe langa specializari precum laborator, imagistica, oftalmologie sau urgenta, se constata nevoia pacientilor de a gasi toate aceste servicii la un loc, in cadrul unei clinici.

Piata are nevoie de servicii de ginecologie. Nevoie exista si pentru pediatrie sau diferite manopere laparoscopice si oftalmologie”, spune pentru startups.ro dr. Adrian Stanescu, manager la Sansage, prima clinica privata de antiaging din Romania.

Potrivit directorului EuroClinic, specialitatile care au nevoie de acoperire in prezent sunt medicina de familie (in mediul rural), pediatria, recuperarea, cardiologia, imagistica de calitate, citologia, oncologia, alergologia si geriatria.


Un start-up in domeniul medical privat
Cred ca 2009 va fi dificil pentru start-up-uri, din cauza evolutiilor economice globale.  Sfatul meu pentru antreprenori este sa amane sau sa porneasca doar un cabinet individual, la inceput”, spune pentru startups.ro Mihai Sfintescu, director de investitii la 3TS Capital Partners, unul dintre actionarii CMU.

Si recomandarea altor jucatori din piata este ca antreprenorii sa inceapa treptat, fie cu o clinica de dimensiuni mici, care acopera cateva specializari de baza, fie cu un laborator de analize.

Investitia pentru a concura clinicile mari, existente deja, este astronomica. Tinand cont de situatia economica pe care o traversam, consider ca este mai prudent ca orice afacere sa fie dezvoltata treptat, nu printr-un business complet, de tip clinica plus spital”, spune Sergiu Negut. 

Pentru ca lansarea unei afaceri complete in domeniu presupune sume mari de bani, marea parte a afacerilor medicale sunt mici si doar putine acopera o paleta larga de servicii.

Trebuie sa se inteleaga de la bun inceput ca intr-o afacere medicala de amploare nu exista notiunea de repartizare de dividende, profiturile obtinute trebuie investite in permanenta”, explica Florin Andronescu.

In cazul in care antreprenorul are deja un spatiu, inceperea afacerii are costuri mai reduse. In caz contrar, la investitii se adauga valoarea chiriei.

Avantajul ar fi sa ai spatiul. In acest caz, investitia minima ar fi de 200.000 de euro cu tot cu aparatura, pentru o clinica civilizata cu dotari minime”, detaliaza Stanescu.

Directorul Sansage spune ca investitia creste si in functie de specializare, de exemplu, ginecologia necesita multa aparatura, iar pediatria mai putina. Marja de recuperare a banilor se face pe o perioada de trei ani.


Investitie in oras sau la tara
Indiferent de zona de demarare a business-ului, conditia de baza ramane angajarea specialistilor valorosi.

Ambele variante (laboratoarele de analize si clinicile) sunt de preferat, insa o mare problema o reprezinta angajarea medicilor, care nu sunt dornici sa paraseasca Bucurestiul pentru a lucra in provincie”, explica Ciprian Ciobanu.

Oportunitatile de business exista atat in orasele mari, cat si in zonele din mediul rural. Directorul Fresenius considera ca un oras mare iti poate deschide mai multe orizonturi (atragerea de personal medical specializat, capacitate de absorbtie a oraselor mai mici din imprejurimi), dar, daca concurenta este puternic prezenta in acel oras, poate este mai bine sa iei in considerare o alta optiune.

In cazul serviciilor medicale private dezvoltate in provincie, atragerea medicilor este o misiune mai usoara.

Medicii pot fi atrasi prin conditiile foarte bune oferite de centrele medicale private. Relocarea dintr-un oras in altul nu este imposibila, dar sa nu trecem cu vederea ca si in provincie exista medici foarte bine pregatiti, care aleg sa ramana in orasele natale din dorinta de a ajuta comunitatea respectiva”, spune directorul CMU.

Totusi, la nivel de provincie, Florin Andronescu spune ca laboratorul trebuie sa ramana prima varianta de afacere, mai ales ca un spital sau o clinica necesita investitii mari.


Servicii de nisa
O varianta de succes poate fi abordarea unui segment de nisa, antreprenorii trebuind sa gaseasca zonele neacoperite, cu potential. De exemplu, Adrian Stanescu, managerul Sansage, spune ca segmentul antiaging privat nu este dezvoltat absolut deloc. Tocmai pentru ca exista cerere, a lansat o afacere in domeniu si deocamdata nu intentioneaza extinderea in afara Bucurestiului, “mai ales in conditiile in care nu avem concurenta”, explica el.

Fondatorul Sansage considera ca orasele mari, universitare au o mai mare adresabilitate catre acest gen de clinica, dar marea problema ramane a medicilor, pentru ca trebuie adusi specialisti de valoare.

Stanescu spune ca ar fi indicat sa ai specializare pe segmentul medical, pentru ca acest lucru te ajuta “sa te poti orienta catre ceea ce este important in domeniu”.

Un alt segment de nisa este cel al serviciilor medicale de dializa. Fresenius Medical Care Romania ofera sisteme integrate pentru tratamentul pacientilor cu insuficienta renala atat in ceea ce priveste masinile si consumabilele pentru dializa, cat si serviciile medicale private de dializa. La finalul anului trecut, Fresenius NephroCare Romania a inaugurat un centru de dializa in Brasov, investitie estimata la circa 800.000 de euro.

Daca facem referire strict la piata privata de servicii medicale de dializa, pe termen scurt si mediu estimam ca vom asista la o extindere accelerata, o mai buna distributie geografica a centrelor, ceea ce inseamna implicit si un numar mai mic de pacienti tratati per centru si o fragmentare a pietei. Insa, pe termen lung, anticipez o polarizare a pietei intre principalii jucatori”, spune directorul Fresenius Medical Care Romania.

In ceea ce priveste distributia geografica a pietei de servicii de dializa, Ciolan spune ca exista o concentrare pe orasele mari, insa in continuare exista regiuni neacoperite.


Colaborarea cu statul
Dializa este un program national, tratamentul fiind acoperit in totalitate de catre Casa Nationala de Asigurari”, explica directorul Fresenius.

Totusi, cat de avantajos este sa lucrezi cu statul in acest domeniu, avand in vedere perioadele lungi in care sunt recuperati banii?

Problema noastra principala din acest moment este mai putin termenul de recuperare a banilor, ci inghetarea tarifului la un curs de 3,5 lei/euro. Acum, noi inca incasam banii din partea Casei Nationale de Asigurari la un tarif mult sub cel stabilit in contractul cadru, care este de 118 euro (fata de 97 de euro, cat primim acum). Si stim cu totii prea bine cum a evoluat raportul leu-euro in ultimele luni”, spune Ciolan, precizand ca majoritatea costurilor unui furnizor de servicii medicale de dializa sunt in euro, de la constructia centrului, la modernizari, traininguri sau operare.


Parteneriatul public privat ca solutie de business
Intr-un parteneriat public-privat in domeniul medical, sectorul public vine cu resurse (cladirea, echipamentul, forta de munca) iar sectorul privat vine cu un management pe principiul economiei de piata si cu relatia cu pacientii.

Radu Dop, fostul directorul general al spitalului EuroClinic, lansat acum patru ani in parteneriat public-privat, de catre un investitor strain (grupul Eureko) si Spitalul Clinic de Urgenta Floreasca, spune ca formula se poate dovedi o solutie pentru iesirea din criza, toate partile implicate fiind avantajate.

Publicul castiga expunere intr-o zona in care standardele sunt inalte. Doctorii se intorc a doua zi in schimbul public si trateaza altfel relatia cu pacientul (isi schimba mentalitatea), iar sectorul privat are de castigat pentru ca satisfactia pacientului creste”, explica Radu Dop.

Potrivit lui acestuia, costurile serviciilor in sistemul public-privat sunt in general mai mici decat intr-o clinica integral privata. Preturile solicitate depind insa de politica de marketing a noii companii, care trebuie sa creeze cel putin un profit minim.

Directorul EuroClinic spune ca parteneriate public-private se pot face atat pe clinici, cat si pe spitale sau pe laboratoare, toate fiind variante castigatoare, daca antreprenorul intelege ca nu este vorba de “un tun”, ci de o afacere pe termen lung.


Redactor: Lidia Ionita

Un material startups.ro. Toate drepturile rezervate.


Nu exista comentarii