Intoarce-te la prima pagina a articolului - pagina 1
In cursul anului, intreprinderea individuala plateste valoarea anticipata a celor doua impozite pana pe data de 15 a ultimei luni din fiecare trimestru (n. red. - 15 martie, 15 iunie, 15 septembrie, 15 decembrie). Regularizarea sumelor datorate se face pana pe 15 mai a anului urmator, prin depunerea declaratiei de venit global.
La infiintare, intreprinderea individuala are la dispozitie 15 zile pentru a depune primele declaratii estimative de venit.
Marioara Zaifu adauga faptul ca regularizarea nu se face pentru intreprinderile individuale care sunt impuse la norma de venit si pentru cele care nu au inceput activitatea in luna decembrie a anului anterior.
Nivelul normei de venit pentru fiecare activitate este stabilit de directiile generale ale finantelor publice teritoriale, care il publica annual, inainte de data de 1 ianuarie a anului in care urmeaza a se aplica normele respective.
In categoria celor care pot opta pentru norma de venit intra 163 de activitati independente. Printre aceste tipuri de activitati se numara comertul cu plante medicinale, imbracaminte si incaltaminte, animale si pasari, confectionarea si repararea a diferite tipuri de obiecte, dresatul animalelor, fotografierea, activitati de panificatie si taximetrie.
Cei care desfasoara activitati pentru care venitul net se determina pe baza de norme de venit nu sunt obligati sa isi tina contabilitatea in partida simpla pentru activitatea respectiva.
Daca intreprinderea individuala desfasoara doua sau mai multe activitati si plateste impozit pe baza normei de venit, venitul net din acestea se stabileste pe baza celei mai ridicate norme de venit pentru respectivele activitati.
“Intreprinzatorul persoana fizica titular al unei intreprinderi individuale este asigurat in sistemul public de pensii si alte drepturi de asigurari sociale si are dreptul de a fi asigurat in sistemul asigurarilor sociale de sanatate si al asigurarilor pentru somaj, in conditiile prevazute de lege”, spune Marioara Zaifu.
Pentru angajatii unei intreprinderi individuale se platesc aceleasi contributii ca in cazul oricarei alte companii, in functie de contractul de munca.
“Impozitele si taxele salariale in cazul intreprinderii individuale, conform OG nr. 47 din 28 august 2007, se platesc trimestrial, pana la data de 25 inclusiv a lunii urmatoare trimestrului”, mai spune Iulia David Sobolevschi.
Avantajele unei intreprinderi individuale
Fata de o companie, o intreprindere individuala are costuri administrative mai reduse, nu intocmeste situatii financiare si nu are nevoie de persoane cu studii economice superioare pentru a-i tine contabilitatea. Iulia David Sobolevschi precizeaza insa ca sunt necesare suficiente situatii auxiliare pentru evidentierea activitatii desfasurate.
Marioara Zaifu spune ca, fata de o firma, intreprinderea individuala nu este obligata sa aplice reglementarile privind disciplina financiara a platilor in numerar, are cheltuieli generale mai scazute, nu plateste impozitul pe dividende si utilizeaza disponibilitatile banesti in orice moment, neplafonat.
De asemenea, in cazul intreprinderii individuale, aceasta poate colabora cu orice tip de organizare economica, fara sa i se modifice statutul iar recunoasterea veniturilor si cheltuielilor aferente activitatii desfasurate se face la data incasarii respectivei plati.
“In consecinta, impozitul pe venit se stabileste in functie de veniturile incasate si cheltuielile platite, in cazul intreprinderii individuale”, subliniaza Iulia David Sobolevschi.
Ea adauga faptul ca formalitatile de inchidere a activitatii desfasurate de o intreprindere individuala sunt mult mai putine, implica o durata de timp scurta si costuri mult mai mici comparativ cu o firma.
Spre deosebire de PFA si de intreprinderea familiala, avantajul cel mai important al intreprinderii individuale este ca, in calitate de angajator persoana fizica, poate angaja cu contract de munca alte persoane, inclusiv pentru activitatea pentru care este autorizata.
Marioara Zaifu completeaza ca nu este prevazuta nici o limitare in ceea ce priveste numarul de persoane pe care le angajeaza o intreprindere individuala, insa aceasta trebuie sa respecte prevederile din domeniul legislatiei muncii si organigrama sa fie justificata de obiectul de activitate.
Ana-Maria Pruteanu mai spune ca, fata de intreprinderea familiala, infiintarea intreprinderii individuale depinde de indeplinirea unui numar mai mic de conditii.
Dezavantajele unei intreprinderi individuale
Unul dintre dezavantajele intreprinderii individuale fata de o companie este ca din punct de vedere contabil trebuie sa evidentieze atat veniturile realizate, cat si pe cele incasate, concomitent cu cheltuielile realizate si platite, in scopul determinarii corecte a impozitului pe venit si a TVA. Cheltuielile se inscriu chiar daca sunt realizate in numerar sau prin banca.
Fata de o firma, intreprinderea individuala are dezavantajul ca raspunderea patrimoniala se intinde asupra intregului patrimoniu al persoanei fizice titulare a intreprinderii. De asemenea, Marioara Zafiu precizeaza ca un alt dezavantaj fata de o firma este ca intreprinderea individuala are posibilitati reduse de dezvoltare a activitatilor desfasurate.
Intoarce-te la prima pagina a articolului - pagina 1
DE RETINUT:
Intreprinderea individuala poate desfasura orice fel de activitate, cu exceptia celor organizate si reglementate prin legi speciale (precum medicina, avocatura, notariat, arhitectura si contabilitate).
Intreprinderea individuala poate avea un singur un singur cod CAEN, la fel ca si o PFA, iar pentru mai multe activitati trebuie sa deschida mai multe intreprinderi individuale.
Principala diferenta dintre PFA, intreprinderea familiala si intreprinderea individuala este faptul ca aceasta din urma poate avea angajati.
Dosarul de infiintare se depune la Oficul Registrului Comertului de pe langa Tribunalul judetului in care isi va avea sediul social intreprinderea individuala.
Procedura de inregistrare a unei intreprinderi individuale dureaza aproximativ o saptamana.
Taxele pentru infiintarea unei intreprinderi individuale ajung pana la suma de 200 de lei
Contabilitatea se tine in partida simpla, intreprinderile individuale fiind obligate sa completeze registrul de incasari si plati, precum si registrul inventar.
Redactor: Alina Botezatu
Un material startups.ro. Toate drepturile rezervate.
Publicat pe 02 Noiembrie 2009 la ora 00.52