Intoarce-te la prima pagina a articolului - pagina 1

 

Mihai Paduroiu mentioneaza ca media generala europeana este de 10 mp de birou, pentru un angajat.

Alexandru Petrescu completeaza ca, la nivelul Uniunii Europene, spatiul minim de care se tine cont de catre toate institutiile europene este de 10 mp/angajat.

"Necesarul de spatiu de birouri este specificat in legislatia fiecarei tari. In Romania, Codul Muncii prevede un minimum de sase mp/angajat", explica Alexandru Petrescu.

Catalina Jigman adauga ca imobilele de clasa A sunt proiectate pentru a putea acomoda un angajat la fiecare zece mp.

"De cele mai multe ori, cladirile de clasa A sunt preferate pentru sediile centrale ale companiilor", precizeaza Catalina Jigman.

Alexandru Petrescu completeaza ca media spatiului de birouri pe angajat este mai mica, de circa 4 mp - 6 mp/angajat, daca este un call-center, de 10 mp - 12 mp/angajat, daca este o companie obisnuita, si depaseste, frecvent, 15 mp/angajat, in cazul reprezentantelor - head-office, banci si cabinete de avocatura.

Catalina Jigman mai spune ca in cazul operatiunilor de back-office, suprafata de birou alocata fiecarui angajat poate ajunge pana la limita inferioara de cinci mp/angajat.

Mihai Paduraroiu nu crede ca introducerea pe scara larga a dispozitivelor electronice in activitatea firmelor a avut vreun impact in ceea ce priveste suprafata de birou inchiriata de catre companii pentru angajati, ci, mai degraba, pentru depozitare, deoarece arhiva este acum electronica.
 

Spatiul inchiriat versus cel cumparat
"Companiile care detin un sediu in proprietate au definita o strategie pe termen lung in ceea ce priveste numarul angajatilor", mentioneaza Catalina Jigman.

Alexandru Petrescu adauga ca modalitatea de a folosi spatiul este aceeasi, asa ca nu conteaza foarte mult daca spatiul este inchiriat sau cumparat.

"Daca firma respectiva are spatiu excedentar, atunci il subinchiriaza, cand este chirias, sau il inchiriaza, cand este proprietar. In cazul in care, la un moment dat, firma are nevoie de mai mult spatiu, atunci varianta in chirie este mai flexibila, compania cautandu-si un spatiu mai mare. In cazul in care compania este proprietara spatiului va avea o anumita inertie si va cauta mai greu un spatiu in plus pentru noii angajati", explica Alexandru Petrescu.

Mihai Paduroiu spune ca, in majoritatea cazurilor, randamentul este cuvantul de ordine, asadar, nu exista o variatie a suprafetei dedicata fiecarui angajat, daca biroul este inchiriat sau cumparat.

Care sunt efectele crizei economice
"Dupa impactul crizei financiare, toti membrii comunitatii de business si-au realiniat strategiile dupa niste principii clare de imbunatatire a eficientei - cost total lunar per angajat, spre exemplu. De regula, aceste realinieri au insemnat reduceri de costuri, nu atat prin reducerea spatiului, ci prin utilizarea mai eficienta a acestuia, ajustarea suprafetei/angajat etc. Este foarte dificil de estimat, pentru ca aceste valori variaza de la companie la companie", mentioneaza Mihai Paduroiu.

El adauga faptul ca, totusi, tendinta evidenta, ca rezultat imediat al impactului crizei, a fost de scadere a spatiului alocat.

"Cu toate acestea, atat timp cat randamentul este pozitiv si costul suprafetei este acoperit prin rezultatele muncii angajatului respectiv, atunci comprimarea spatiului nu este o metoda recomandata si cu rezultate benefice pentru angajati, in timp", precizeaza Mihai Paduroiu.

Catalina Jigman completeaza ca, in ultimii ani, companiile si-au pastrat tendinta de a reduce eficient costurile de ocupare a spatiilor de birouri.

"Astfel, au optat pentru cladiri moderne, in care angajatii pot fi acomodati pe un singur etaj, reducandu-se suprafata comuna platibila, dar si pentru implementarea unei strategii cat mai eficiente de project management, care sa tina cont de nevoile angajatilor si de planurile de business pe termen mediu si lung ale companiei", explica Catalina Jigman.

Alexandru Petrescu mai spune ca, din cauza situatiei economice generale, prudenta managerilor a dus la scaderea suprafetei medii pe angajat, dar nu foarte mult, ci cu 10% - 15%, fata de perioada de boom economic.

"Optimizarile de cost s-au facut prin mutarea sediului, alegand o cladire intr-o zona care sa asigure un raport mai avantajos intre calitate si costuri", subliniaza Alexandru Petrescu.

Spre deosebire de ceilalti consultanti, Madalina Cojocaru spune ca, in ultimii ani, nu au fost schimbari prea mari in suprafata alocata per angajat, aceasta situandu-se, in medie, la 11 mp inchiriabili.
 

Intoarce-te la prima pagina a articolului - pagina 1

DE RETINUT:
Factorii principali in functie de care se stabileste suprafata unui birou sunt numarul de angajati ai companiei, domeniul de activitate al acesteia si tipul de spatiu (front office/back office).
Suprafata pentru fiecare angajat include spatiul de birou si o cota parte din spatiile comune.
Suprafata inchiriabila poate varia intre 10 mp si 20 mp/angajat, in functie de activitatea companiei.
Companiile care detin in proprietate sediul au o strategie pe termen lung in ceea ce priveste numarul angajatilor.
Dupa criza financiara, companiile si-au realiniat strategiile dupa niste principii clare de imbunatatire a eficientei - cost total lunar per angajat.

Redactor: Alina Botezatu

Un material startups.ro. Toate drepturile rezervate.