Cum iti trimiti angajatii in concediu fara plata


Angajatii pot fi trimisi in concediu fara plata doar daca firma isi intrerupe temporar activitatea. Insa, salariatii au dreptul sa solicite un astfel de concediu din proprie initiativa. Perioada in care o persoana se afla in concediu fara plata nu se scade din concediul de odihna, insa ajuta la reducerea costurilor pentru afacere.

 

O firma isi poate trimite angajati in concediu fara plata pentru 15 zile, anual, doar daca isi intrerupe temporar activitatea sau o reduce si ulterior o reia.

Reprezentantii companiei trebuie sa precizeze motivul pentru care se intrerupe activitatea (retehnologizarea unei sectii, renovarea, imbunatatirea conditiilor de lucru etc). Aceasta obligatie este prevazuta in contractul colectiv de munca unic la nivel national 2007 - 2010.

O companie isi <trimite> angajatii in concediu fara plata atunci cand situatia economico-financiara a acesteia este redresabila. Aceasta este o solutie temporara de reducere a costurilor”, precizeaza pentru startups.ro Claudia Carausu, HR Generalist la Manpower Romania.

Daca firma nu isi intrerupe activitatea, singura varianta de a-si trimite angajati in concediu fara plata este de a semna un acord cu acestia.

Conform Codului Muncii, salariatii pot solicita un concediu fara plata pentru rezolvarea unor probleme personale.

Concediul fara plata reprezinta o cerere a angajatului care poate fi aprobata sau nu de catre angajator. Contractul individual de munca poate fi suspendat, prin acordul partilor, in cazul concediilor fara plata pentru studii sau pentru interese personale (art. 54, Codul Muncii). Practic este o intelegere la care se ajunge, neexistand un temei legal prin care concediul fara plata sa fie solicitat de angajator (exceptie facand doar art. 43 din Contractul Colectiv de Munca Unic la Nivel National pe anii 2007 - 2010)”, adauga Claudia Carausu.

Madalina Balan, Managing Partner la Hart Human Resource Consulting, spune ca durata concediilor fara plata cerute de angajati se stabileste fie prin contractul colectiv de munca aplicabil, fie prin regulamentul intern.

Contractul Colectiv de munca la nivel national 2007 - 2010 stabileste ca salariatii au dreptul la 30 de zile concediu fara plata, acordat o singura data, pentru pregatirea si sustinerea lucrarii de diploma in invatamantul superior.

Acest concediu (n.r. - legat de invatamantul superior) se poate acorda si fractionat, la cererea salariatului”, mentioneaza Madalina Balan.


Durata si obligatiile contractuale
Toti salariatii care si-au intrerupt activitatea maxim 90 zile, pentru motive medicale, sau sase luni, pentru orice alte motive, trebuie sa efectueze un examen de Medicina Muncii (n.red. - inainte de a relua activitatea). Cand angajatul a lipsit mai mult de 30 zile lucratoare, acestuia i se va face un instructaj suplimentar de Protectia Muncii”, mai spune Claudia Carausu.

In perioada cand se afla in concediu fara plata, contractul de munca al angajatului este suspendat si nu i se plateste salariu. Astfel, salariatului nu i se mai adauga vechimea in munca iar compania nu trebuie sa plateasca niciuna din contributiile catre stat.

Doar in cazul in care salariatul beneficiaza de concediu fara plata pentru formare profesionala, perioada concediului fara plata constituie vechime in munca (art. 153 din Codul muncii)”, adauga Madalina Balan.


Situatia microintreprinderilor
In cazul microintreprinderilor, exista aceleasi prevederi de a acorda concediul fara plata precum in cazul celorlate tipuri de companii.

In acest caz, daca nu exista acordul partilor, ci se face prin actul de vointa unilaterala a angajatorului, in cazurile prevazute de Contractul Colectiv de Munca, concediul fara plata este limitat la 15 zile/an. Cata vreme suspendarea contractului de munca se realizeaza prin acordul partilor, perioada nu mai este limitata, putandu-se pierde insa statutul de microintreprindere, daca nu exista niciun angajat care sa lucreze pentru societate macar jumatate din an”, mentioneaza Madalina Balan.


Documentatia necesara si etapele
Singurul document legal necesar in cazul concediului fara plata este cererea facuta de angajat, prin care solicita angajatorului acordarea unui anumit numar de zile de concediu fara plata.

In cazul in care compania este cea care le acorda angajatilor concediul fara plata pentru maxim 15 zile, cererea de concediu este facuta de reprezentantii firmei si trimisa catre Inspectoratului Teritorial de Munca.

Citeste continuarea articolului - pagina 2


DE RETINUT:
Companiile le pot impune salariatilor concediul fara plata pentru maxim 15 zile si numai daca in aceasta perioada isi intrerup activitatea.
In Codul Muncii se precizeaza ca doar salariatul este cel care solicita concediu fara plata pentru a-si rezolva unele probleme personale.
Reducerea costurilor legate de functionarea afacerii si de salarii reprezinta avantajele companiilor care acorda concedii fara plata.
Concediul fara plata nu este inclus in perioada in care salariatul are dreptul anual la concediul de odihna, fiind doua aspecte diferite.
Daca aplicarea concediilor fara plata nu este bine facuta, exista riscul ca unii angajati sa inceapa sa-si caute alt loc de munca.


Redactor: Alina Botezatu

Un material startups.ro. Toate drepturile rezervate.


Nu exista comentarii