Intoarce-te la prima pagina a articolului - pagina 1
ITM-ul este instiintat obligatoriu de orice modificare din contractul individual de munca al unui angajat.
Daca exista un sindicat in firma care isi trimite angajatii in concediu fara plata pentru a reduce temporar activitatea, atunci este nevoie si de acordul sindicatului pentru a se putea lua o astfel de decizie.
“Se informeaza mai intai angajatii de situatia aparuta si apoi se face un tabel cu persoanele care urmeaza a fi in concediu fara plata. Iar aceste persoane vor trebui sa semneze ca sunt de acord. Apoi se emite decizia”, detaliaza Claudia Carausu.
Ea adauga faptul ca, in cazul Contractului Colectiv de Munca, este util ca firma sa intocmeasca o decizie (dispozitie, ordin etc) ca act intern, in care sa precizeze existenta unei cauze si temeiul legal pentru concediul fara plata.
Actul intern trebuie sa contina perioada suspendarii sau termenul pana la care decizia isi produce efectele. De asemenea, acesta va dispune si suspendarea sau va constata suspendarea contractului individual de munca.
Concediul fara plata versus concediul de odihna
Concediu fara plata nu este inclus in perioada in care salariatul are dreptul anual la concediul de odihna.
“Concediul fara plata si concediul de odihna sunt doua aspecte diferite”, subliniaza Claudia Carausu.
Potrivit legislatiei (art. 139 din Codul Muncii), concediul de odihna nu poate forma obiectul vreunei cesiuni, renuntari sau limitari.
“Intrucat numarul zilelor concediului de odihna se calculeaza in functie de perioada lucrata de angajat, este evident ca perioada in care salariatul s-a aflat in concediu fara plata afecteaza durata concediului de odihna”, mentioneaza Madalina Balan.
Conform Codului Muncii, durata minima a concediului de odihna anual este de 20 de zile lucratoare, dar durata efectiva se stabileste pe baza Contractul Colectiv de munca la nivel national aplicabil. Astfel, pentru perioada 2007 - 2010, conform acestui contract, durata minima a concediului anual de odihna este de 21 de zile lucratoare.
De asemenea, durata concediului de odihna este prevazuta in contractul individual de munca si se acorda proportional cu activitatea prestata intr-un an calendaristic.
“Perioada concediului anual de odihna se scurteaza daca salariatul a fost in concediu fara plata in anul de referinta. Daca un angajat este in concediu fara plata o luna dintr-un an, va beneficia de 21 de zile de concediu de odihna impartit la 12 luni ori 11 luni lucrate efectiv. Acest angajat va avea 19 zile de concediu de odihna in loc de 20 de zile”, exemplifica Madalina Balan.
Care sunt avantajele
Pentru companii, avantajele concediului fara plata sunt reducerea costurilor de functionare si a cheltuielilor salariale, in contextul in care isi patreaza angajatii si nu trebuie sa ii concedieze.
Insa, Claudia Carausu spune ca eficienta si implicarea salariatilor pot sa scada atunci cand o astfel de decizie este implementata fara tact. Rezultatele sunt bune doar daca oamenii sunt responsabilizati si inteleg ca aceasta este doar o solutie temporara.
“De obicei, avantajate de aceasta posibilitate sunt companiile cu numerosi angajati, adeseori in domeniul industrial, care fac economii substantiale prin neplata salariilor, in urmatoarele cazuri: cand, pe termen scurt, nu exista comenzi si cand stocurile sunt mari si productia trebuie sistata temporar”, completeaza Madalina Balan.
Dezavantaje
Claudia Carausu spune ca daca acesta solutie nu este corect implementata, exista riscul sa se creeze o stare de angoasa printre angajati si acestia sa inceapa sa-si caute alt loc de munca.
Madalina Balan adauga faptul ca o astfel de decizie poate avea un impact negativ atat in piata, cat si asupra angajatilo, care sunt afectati economic si psihologic, din cauza nesigurantei locului de munca.
Intoarce-te la prima pagina a articolului - pagina 1
DE RETINUT:
Companiile le pot impune salariatilor concediul fara plata pentru maxim 15 zile si numai daca in aceasta perioada isi intrerup activitatea.
In Codul Muncii se precizeaza ca doar salariatul este cel care solicita concediu fara plata pentru a-si rezolva unele probleme personale.
Reducerea costurilor legate de functionarea afacerii si de salarii reprezinta avantajele companiilor care acorda concedii fara plata.
Concediul fara plata nu este inclus in perioada in care salariatul are dreptul anual la concediul de odihna, fiind doua aspecte diferite.
Daca implementarea nu se face bine, exista riscul ca unii angajati sa inceapa sa-si caute alt loc de munca.
Redactor: Alina Botezatu
Un material startups.ro. Toate drepturile rezervate.
Publicat pe 27 August 2009 la ora 00.11