Cum organizezi un teambuilding
Angajati care sa lucreze bine in echipa si sa poata colabora eficient cu persoanele din alte departamente ale companiei – asta isi doresc mai toti managerii. Si, daca lucrurile nu merg de la sine asa cum ar trebui, exista si o solutie prin care oamenii sunt incurajati sa lucreze in echipa sau invata cum sa faca asta mai bine: teambuilding.
Ce angajati trimiti la teambuilding
Stefan Arghir, trainer la EcoXtrem Teambuilding spune ca, in general, companiile doresc, pe cat posibil, ca un teambuilding sa includa absolut toti angajatii. Insa, daca in cazul firmelor mici acest lucru este posibil si de dorit, in cazul companiilor cu sute sau chiar mii de angajati, acest lucru este irealizabil. Astfel, firmele mari aleg solutia evenimentelor de teambuilding unde participantii sunt selectati in functie de departament.
Iar in cazul companiilor in care sunt sute de oameni intr-un singur departament, se opteaza pentru impartirea participantilor in functie de echipe de lucru mai restranse, de localizare geografica sau de sarcinile respectivilor angajati din departament.
“Echipele mici au marele avantaj ca pot desfasura aproape orice activitate. Se comunica mai usor cu un astfel de grup, participantii pot fi observati individual si, la final, se poate acorda un feedback pentru echipa sau pentru anumite persoane din cadrul echipei”, explica, pentru startups.ro, Stefan Arghir.
Locul pentru eveniment
In general, clientii care apeleaza la firme specializate in organizarea de programe de teambuilding, asteapta sugestii din partea companiei organizatoare, privind locul de desfasurare al evenimentului. Exista si cazuri in care un anumit tip de activitate dorit conditioneaza alegerea locului – de exemplu, echitatia si raftingul.
Unele companii isi aleg singure locul pentru teambuilding-ul la care vor sa isi trimita angajatii. Insa, Stefan Arghir spune ca, in aceste cazuri, pot aparea inconveniente legate de locul de desfasurare, cum ar fi colaborarea defectuoasa cu unitatea hoteliera aleasa sau dificultati in gasirea locurilor in care se vor desfasura anumite activitati, mai ales cand zona aleasa nu este cunoscuta.
“Un teambuilding poate fi influentat de locul in care se desfasoara doar din punct de vedere al cazarii sau mesei. Ramane ca partea de activitati sa compenseze nivelul unei cazari proaste”, adauga Daniel Todea, administrator al companiei Valahia Outdoor.
Tipurile de teambuilding preferate
Trainer-ul EcoXtrem Teambuilding, Stefan Arghir, spune ca, in cazul companiei pe care o reprezinta, programele sunt personalizate in functie de fiecare client, si, din acest motiv, nu poate asocia strict un departament al unei companii cu anumite activitati.
“Totusi, fara ca aceasta sa fie o regula, se observa ca angajatii din departamentele de creatie prefera activitati de creatie, iar persoanele cu sarcini de birou prefera activitatile outdoor, energice”, spune Stefan Arghir.
In cazul companiei Valahia Outdoor, Daniel Todea spune ca cele mai cerute programe de teambuilding, dar nu cele mai des realizate, sunt evenimentele speciale, de tipul taberelor de corturi, transportului cu camioane militare etc. Acestea sunt solicitate, in special, pentru angajatii din managementul companiilor.
Factorii care influenteaza un teambuilding
Specialistii in domeniu spun ca un program de teambuilding bine pregatit inainte, nu poate sa esueze. Dar, in cazul activitatilor outdoor, vremea poate fi o problema.
“Avand din start un program flexibil, in care activitatile pot fi usor interschimbate, ploaia nu poate decat sa amane o activitate, si niciodata sa o anuleze. Altfel, pentru a preveni orice situatie neplacuta, exista mereu planificata o alternativa de rezerva”, spune Stefan Arghir.
Insa, trainerul EcoXtrem Teambuilding aminteste ca pot exista si situatii neprevazute care pot afecta programul. De exemplu, serviciile nesatisfacatoare din partea unitatii hoteliere sau evenimentele neplacute din trafic, care au loc pe drumul spre locul de desfasurare al evenimentului.
“Un eveniment reusit se remarca, in primul rand, prin atitudinea si motivarea oamenilor in cadrul activitatilor. Astfel, rezultatele scontate, oricare ar fi fost natura lor, sunt de mai lunga durata”, spune Stefan Arghir.
In plus, Daniel Todea este de parere ca un eveniment reusit este cel despre care participantii isi amintesc cu placere si dupa 6 - 12 luni si, chiar si dupa dupa aceasta perioada, iti pot spune exact ce au facut si ce s-a intamplat la acel eveniment.
Un material startups.ro. Toate drepturile rezervate.