Cum poti evita lichidarea afacerii
De la inceputul acestui an, entitatile economice au doua mijloace prin care pot intarzia intrarea in insolventa sau falimentul si au sansa de a se salva: mandatul ad-hoc si concordatul preventiv.
La cele doua proceduri de evitare a lichidarii (insolventa sau faliment) poate apela orice entitate economica cu personalitate juridica (firme, inclusiv cele de stat, organizatii cooperatiste de credit, de consum si mestesugaresti, persoana fizica autorizata, intreprindere individuala, intreprindere familiala, aflata in dificultate, fara a fi insa in insolventa. De asemenea, aceasta nu trebuie sa fi fost condamnata pentru infractiuni fiscale si nicio procedura de insolventa sa nu fi fost deschisa impotriva sa in ultimii cinci ani.
In legislatie se mentioneaza ca firma in dificultate este intreprindererea al carei potential de viabilitate manageriala si economica se afla intr-o dinamica descrescatoare, dar titularul ei executa sau este capabil sa execute obligatiile exigibile.
"Definitia este destul de generala, nu se limiteaza la a stabili cu exactitate ce rezultate financiare trebuie sa aiba o companie pentru a fi oficial in dificultate. In mod normal, asociatii, administratorii, persoanele care conduc afacerea stiu foarte clar cand se afla in dificultate si trebuie sa convinga instanta, prin orice mijloace, ca se incadreaza in definitia de mai sus. Nu trebuie sa fie vorba neaparat de lipsa profitului, ci si de activitate redusa fara perspective prea mari de revenire, crestere a cheltuielilor fara cresterea proprotionala a venitului etc", explica pentru startups.ro Irina Sorescu, avocat la casa de avocatura Piperea si Asociatii.
Legislatia in domeniu (381/2009) a intrat in vigoare in acest an, la mijlocul lunii ianuarie.
Ce este mandatul ad-hoc
Mandatul ad-hoc este o procedura confidentiala, declansata la cererea debitorului. Prin acesta, un mandatar desemnat de instanta negociaza cu unul sau mai multi creditori pentru a realiza o intelegere intre acestia si debitor. Scopul intelegerii este depasirea starii de dificultate in care se afla debitorul. Mandatarul ad-hoc este un practician in insolventa.
"Se poate apela la un mandatar ad-hoc prin cerere directa de catre debitor, adresata presedintelui tribunalului", spune pentru startups.ro Mirela Serban, Managing Partner la compania de consultanta fiscala si de contabilitate R&M Audit.
Procedura mandatului ad-hoc incepe cu depunerea cererii de numire a mandatului ad-hoc, cu indicarea mandatarului propus si depunerea unei motivatii detaliate pentru care este necesara o astfel de numire. Urmeaza convocarea debitorului si mandatarului.
"In termen de 5 zile, instanta va chema in camera de consiliu pe debitor si pe mandatarul ad-hoc propus, iar dupa ascultarea lor, instanta constata ca debitorul se afla in dificultate, numeste mandatarul ad-hoc si ii stabileste onorariul. Debitorul trebuie sa demonstreze cu orice probe dificultatea financiara in care se afla intreprinderea lui, iar existenta si valabilitatea mandatului ad-hoc se dovedeste cu sentinta judecatorului sindic de numire a mandatarului ad-hoc", spune Irina Sorescu.
Mirela Serban precizeaza ca onorariul mandatarului ad-hoc este stabilit provizoriu de presedintele tribunalului, la propunerea debitorului si cu acordul mandatarului ad-hoc, sub forma unui onorariu fix sau a unui onorariu lunar, care poate fi modificat, ulterior, la cererea mandatarului ad-hoc, cu acordul debitorului.
Apoi, mandatarul ad-hoc are la dispozitie 90 de zile pentru a negocia o intelegere intre debitor si unul sau mai multi creditori. Mandatarul poate propune stergeri, reesalonari de datorii, incetarea unor contracte, reduceri de personal etc.
La sfarsitul celor 90 de zile, mandatul ad-hoc inceteaza automat. Pe parcursul acestei perioade, mandatul se poate incheia prin denuntarea unilaterala a lui de catre debitor sau mandatarul ad-hoc, incheierea intelegerii sau daca mandatarul nu reuseste sa intermedieze incheierea unei intelegeri intre debitor si creditorii sai.
Concordatul preventiv
Concordatul preventiv este un contract intre debitor si creditorii care detin cel putin doua treimi din valoarea creantelor acceptate si necontestate. Prin acest contract debitorul propune un plan de redresare si de acoperire a creantelor, pe care creditorii il accepta.
"Concordatul preventiv este, poate, prima masura reala anti-criza pentru comerciantul roman. Este o procedura amiabila, rapida, discreta si eficienta pentru iesirea din dificultate si prevenirea insolventei", spune pentru startups.ro Vasile Deleanu, Managing Partner la casa de avocatura cu acelasi nume.
Irina Sorescu adauga faptul ca procedura concordatului este una amiabila, cu scopul de a salvgrada firma in dificultate, pentru ca aceasta sa isi continue activitatea, sa pastreze locurile de munca si sa isi acopere creantele.
Mirela Serban mentioneaza ca aceasta procedura este urmatorul pas dupa medierea interna.
Vasile Deleanu spune ca in Romania concordatul preventiv a mai fost valabil in perioada 1929 - 1938, cand procedura a contribuit la depasirea crizei.
Care sunt etapele concordatului preventiv
Primea etapa a concordatului preventiv este introducerea cererii de deschidere a procedurii, care se poate solutiona in regim de urgenta in maximum 48 de ore.
Urmeaza numirea conciliatorului, notificarea creditorilor si depunerea ofertei la grefa tribunalului.
Dupa deschiderea procedurii, in maxim 30 de zile, conciliatorul si debitorul intocmesc lista creditorilor si propun oferta de concordat.
"In urmatoarele 30 de zile, concordatul trebuie aprobat de creditori, de cel putin doua treimi dintre cei acceptati, necontestati", precizeaza Irina Sorescu.
Apoi, conciliatorul cere instantei constatarea concordatului de catre judecatorul sindic.
Omologarea concordatului pentru dobandirea opozabilitatii fata de creditorii nesemnatari si aderarea la concordat a creditorilor nesemnatari sunt urmatoarele etape.
Citeste continuarea articolului - pagina 2
DE RETINUT:
Entitatile economice pot intarzia intrarea in insolventa sau falimentul, daca apeleaza la mandatul ad-hoc sau/si la concordatul preventiv.
Mandatul ad-hoc este o procedura confidentiala, declansata la cererea debitorului, prin care un mandatar negociaza cu unul sau mai multi creditori pentru a realiza o intelegere intre acestia si debitor.
Concordatul preventiv este un contract intre debitor si creditorii care detin cel putin doua treimi din valoarea creantelor acceptate si necontestate, prin care debitorul propune un plan de redresare si de acoperire a creantelor, iar creditorii il accepta.
Perioada de realizare este de 90 de zile pentru mandatul ad-hoc si de 18 luni pentru concordatul preventiv.
Unul dintre avantajele firmelor este ca de la data omologarii si inceperii concordatului preventiv se suspenda urmaririle individuale ale creditorilor semnatari asupra patrimoniului debitorului si incepe prescriptia dreptului de a cere executarea silita a creantelor acestora contra debitorului.
Redactor: Alina Botezatu
Un material startups.ro. Toate drepturile rezervate.