Intoarce-te la prima pagina a articolului - pagina 1

 

Dupa acestea, incepe procedura de redresare si achitare a creantelor, care dureaza maximum 18 luni, de la incheierea concordatului intre debitor si creditori. Daca este nevoie sau concordatul este contestat, aceasta etapa se poate prelungi cu sase luni, prin votul creditorilor.

"Ca si derulare, este o procedura rapida, aceasta fiind si una dintre noutati si depinde de modul de corelare si de depunere a proiectului de concordat si de planul de redresare", adauga Mirela Serban.

Cei implicati in concordatul preventiv sunt instantele judecatoresti, conciliatorul, adunarea creditorilor si comitetul creditorilor.

Conciliatorul negociaza pentru a se ajunge la concordat si supravegheaza aplicarea clauzelor sale.

"Acesta este un practician in insolventa care il va sprijini pe comerciant in demersul acestuia de a se redresa", detaliaza Vasile Deleanu.

Costurile
Pentru realizarea concordatului preventiv costurile sunt onorariul conciliatorului, notificarile, comunicarile catre creditori, amanarile, solutionarile, numarul de cereri, contestatii, cheltuieli notariale etc. Aceste costuri difera foarte mult in functie de dimensiunea debitorului, numarul creditorilor, cuantumul creantelor si dificultatea planului de redresare.

Irina Sorescu spune ca onorariul conciliatorului este unul lunar fix si unul de succes, constand intr-un procent din creantele acoperite - intre 3% si 10% -, si estimeaza ca intreaga procedura costa minim 3.000 de lei pe luna.

Vasile Deleanu precizeaza ca procedura concordatului antreneaza un minimum de resurse financiare si umane, comerciantul continuandu-si "afacerea obisnuita".

Avantajele
Unul dintre avantajele firmelor este ca de la data omologarii si inceperii concordatului preventiv se suspenda urmaririle individuale ale creditorilor semnatari asupra patrimoniului debitorului si incepe prescriptia dreptului de a cere executarea silita a creantelor acestora contra debitorului. De asemenea, se suspenda fata de creditorii semnatari curgerea dobanzilor, a penalitatilor si a altor penalitati aferente creantelor.

Irina Sorescu adauga ca procedura concordatului omologata este opozabila tuturor creditorilor, cu exceptia statului, daca nu este semnatar.

Alt avantaj al concordatului preventiv este prelungirea termenului de solutionare a datoriilor.

Confidentialitatea si durata mai scurta de solutionare decat in cazul insolventei sunt alte avantaje al concodatului preventiv. Cele doua avantaje duc si la sanse mult mai mari de reusita decat reorganizarea.

Vasile Deleanu subliniaza ca neafectarea reputatiei firmei poate pastrea cota de piata a afacerii.

"Pentru debitor, avantajul este salvarea afacerii, iar pentru creditori o sansa in plus sa-si recupereze creante pe care, in cadrul falimentului, probabil ca nu si le vor putea recupera", completeaza Irina Sorescu.

Vasile Deleanu adauga faptul ca alte avantaje ale concordatul sunt ca acesta sporeste substantial independenta mediului de afaceri fata de puterea judecatoreasca, datorita caracterului extrajudiciar, si ca permite avansarea in rang a creditorilor chirografari (creantele lor nu sunt garantate cu un bun), acestia dobandind drepturi egale cu cele ale creditorilor garantati.

Un alt avantaj al concordatului preventiv poate fi scaderea numarului de situatii in care se aplica abuziv insolventa.

"Conform estimarilor R&M Audit, peste 60% dintre firmele mici si medii cu datorii semnificative ar trebui sa apeleze sau vor apela la procedura concordatului preventiv in schimbul insolventei, reusind sa obtina acordul creditorilor. Firmele vor apela la aceasta procedura deoarece ofera protectie, adica, daca inainte o firma mergea la zece furnizori <majoritari> si se intelegea cu ei, iar cu unul singur nu reusea sa ajunga la un punct comun, atunci acela o putea actiona si declansa starea de insolventa/ executare", spune Mirela Serban.

Irina Sorescu spune ca momentan firmele se intereseaza de procedura, etape, pentru ca nu este ceva ce poate fi aplicat imediat si ca, in primul rand,  creditorii (bancile, furnizorii etc.) trebuie convinsi ca este o solutie mai buna decat falimentul.

Vasile Deleanu adauga faptul ca procedura concodatului preventiv se poate aplica cu succes intreprinderilor de dimensiuni mijlocii si mari si ca, pe rolul instantelor, inca nu a fost depusa nici o oferta de concordat preventiv, dar ca aceasta nu va intarzia sa apara, data fiind criza economica.

Dezavantajele
Legislatia condordatului preventiv ofera mai putina protectie creditorilor decat debitorilor, daca firmele in dificultate nu isi indeplinesc obligatiile pe care si le asuma prin contract. Astfel, creditorii isi amana cu 18 luni alte incercari de recuperare a creantelor (executare silita, insolventa).

"Legea prevede posibilitatea introducerii unei actiuni de suspendare a contractului de concordat preventiv in cazul in care se constata incalcarea grava de catre debitor a obligatiilor asumate prin contract, dar defineste aceste incalcari in sensul favorizarii unor creditori, ascunderii sau externalizarii de active etc", explica Mirela Serban.

Prin aprobarea suspendarii contractului de concordat preventiv, judecatorul-sindic acorda creditorilor daune - interese, in conditiile dreptului comun.

"Problema este ca acestia (n.red. - creditorii) trebuie sa isi recupereze si acesti bani, plus creantele care erau in vigoare la inceputul contractului de concordat. De asemenea, legea nu precizeaza ce se intampla daca la incheierea perioadei de concordat preventiv - care poate merge pana la un an si jumatate - debitorul nu si-a indeplinit obligatiile, in conditiile in care a beneficiat intre timp de ajutorul si intelegerea creditorilor”, adauga Mirela Serban.

Ea mai spune ca legea este buna pentru firmele aflate in dificultate, insa, pentru a fi echilibrata si a le stimula o data in plus pe acestea sa isi rezolve problemele si sa isi eficientizeze activitatea, ar trebui completata cu prevederi legate de neindeplinirea contractului de concordat preventiv.

Intoarce-te la prima pagina a articolului - pagina 1

DE RETINUT:
Entitatile economice pot intarzia intrarea in insolventa sau falimentul, daca apeleaza la mandatul ad-hoc sau/si la concordatul preventiv.
Mandatul ad-hoc este o procedura confidentiala, declansata la cererea debitorului, prin care un mandatar negociaza cu unul sau mai multi creditori pentru a realiza o intelegere intre acestia si debitor.
Concordatul preventiv este un contract intre debitor si creditorii care detin cel putin doua treimi din valoarea creantelor acceptate si necontestate, prin care debitorul propune un plan de redresare si de acoperire a creantelor, iar creditorii il accepta.
Perioada de realizare este de 90 de zile pentru mandatul ad-hoc si de 18 luni pentru concordatul preventiv.
Unul dintre avantajele firmelor este ca de la data omologarii si inceperii concordatului preventiv se suspenda urmaririle individuale ale creditorilor semnatari asupra patrimoniului debitorului si incepe prescriptia dreptului de a cere executarea silita a creantelor acestora contra debitorului.

Redactor: Alina Botezatu

Un material startups.ro. Toate drepturile rezervate.