Cum poti sa ajungi la un milion de euro din software


Teodor Blidarus, Managing Partner-ul Softelligence, spune ca succesul in afaceri nu se obtine de unul singur, ci este nevoie de parteneriat. El a fondat acum cinci ani o companie de software impreuna cu fratele sau, Adrian, iar anul trecut au ajuns la o cifra de afaceri de circa un milion de euro.

 

"Cand cauti succesul, sunt multe obstacole. Realitatea este ca proportional cu succcesul imaginat apar si obstacolele. Cand am facut firma nu m-am gandit la primul milion de euro, dar va pot spune un lucru la care am tanjit si la care am incercat sa ajung, succesul. Succesul ni-l definim diferit, de la caz la caz. Dar succesul nu se construieste de unul singur. Aveti nevoie sa va asociati", a spus Teodor Blidarus, in cadrul celei de-a patra editii a BizSpark Camp, eveniment organizat de startups.ro si Microsoft BizSpark.

Compania lor (Softelligence) furnizeaza solutii software de tip CRM (Customer Relationship Management) colaborativ, e-business si outsourcing.

"Intotdeauna am visat sa fac produse, dar in realitate a fost mixt - inima imi spunea sa fac produsul, mintea imi spunea <Nu vei putea trai trei luni pana cand faci produsul>", a adaugat Teodor Blidarus.

Cei doi frati si-au fixat sa ajunga la nivelul de un milion de euro din software, pentru ca la inceput li se parea imposibil.

"Un milion de euro mi se parea un mamut (n.red. - a facut o paralela cu filmul 10.000 BC) suficient de mare, cu care sa ma mandresc. Dar este mai greu sa cresti de la un milion de euro in sus, decat sa faci primii 20.000 de euro. La inceput ai doar o problema de mentalitate - ai impresia ca nu vei reusi. Insa cand vorbim de cresteri de milioane de euro este mai complicat, pentru ca la nivel de piata inseamna sume semnificative pe care trebuie sa le atragi. In schimb, 20.000 de euro se gasesc mai usor in piata", a mai spus Teodor Blidarus.

Managing Partner-ul Softelligence a adaugat ca atunci cand a atins milionul de euro nu mai avea un obiectiv la fel de intangibil la care sa se raporteze. Acum insa si-a setat o noua tinta: dezvoltarea pe plan international.

"In esenta, ar trebui sa spun Europa, dar piata din SUA s-ar putea sa fie mai pregatita pentru produsele noastre", spune Teodor Blidarus.


Alti factori care aduc succesul
Managing Partner-ul Softelligence a mai spus ca, pentru a avea succes, nu trebuie neaparat sa ai business-ul tau, ci sa te asociezi cu oamenii care-ti plac.

"Antreprenoriatul nu-i o meserie. Ca angajat nu m-am simtit diferit comparativ cu acum, cand sunt antreprenor. Si atunci imi stabileam singur obiectivele. As lucra si acum ca angajat, dar pentru anumiti oameni. La compania dumneavoastra sa va gasiti parteneri, sa va creati o mana de oameni cu care puteti reusi. Nu trebuie sa fiti singur pentru a <vana mamutul>", a adaugat Teodor Blidarus.

De asemenea, Managing Partner-ul Softelligence a recomandat sa fie pretuiti oamenii de vanzari.

"Noi, oamenii tehnici, cream produsele si credem ca toate meritele ne revin. Cand eram angajat, ca eu sa ajung sa fac o prezentare la Munchen, in fata board-ului BMW, muncisera vreo trei oameni de la vanzari sa deschida diverse usi. Fara munca oamenilor din vanzari, ceea ce facem noi nu valoreaza nimic", a mai spus Teodor Blidarus. 

Citeste continuarea articolului - pagina 2


DE RETINUT:
Fratii Blidarus si-au propus sa ajunga la nivelul de un milion de euro din software, pentru ca la inceput li se parea imposibil.
Pentru a avea succes, nu trebuie neaparat sa ai business-ul tau, ci sa te asociezi cu oamenii care-ti plac.
Compania are nevoie de un model de business care da cu plus, nu cota de piata.
Finantati doar ceea ce functioneaza si doar investitiile. Nu finantati pierderile firmei, nici macar aducand bani de acasa.
Un alt factor important pentru a reusi in afaceri este pasiunea.


Redactor: Alina Botezatu
Un material startups.ro. Toate drepturile rezervate.


Nu exista comentarii