Cum reiei activitatea economica dupa suspendare
Daca ai suspendat activitatea firmei pentru o perioada limitata de timp, esti obligat sa reiei activitatea cand expira termenul declarat de inactivitate temporara. Perioada maxima de suspendare este de trei ani. Dupa acest termen fie reiei activitatea, fie radiezi firma.
Reluarea activitatii dupa suspendare poate fi facuta oricand pana la termenul care a fost declarat cand s-a intrat in inactivitate temporara. (Citeste aici mai multe despre cum se suspenda activitatea firmei)
“Desi legea nu prevede in mod expres, se poate interpreta ca, in functie de calendarul obligatiilor fiscale aplicabil contribuabililor, care prevede obligatii de declarare lunare, trimestriale sau anuale, perioada minima pentru mentinerea starii de intrerupere temporara a activitatii este cuprinsa intre o luna si trei luni, dupa caz. Aceasta opinie este sustinuta si de practica recenta a Administratiilor Financiare”, explica pentru startups.ro Mihai Macelaru, avocat senior la Nestor Nestor Diculescu Kingston Petersen (NNDKP).
Simona Iacob, avocat colaborator la NNDKP, precizeaza pentru startups.ro ca reluarea activitatii este o sanctiune, in cazul in care persoana fizica autorizata (PFA), intreprinderea individuala, intreprinderea familiala sau firma nu mai indeplineste oricare dintre conditiile necesare mentinerii starii de inactivitate temporara prevazute de Ordinul ANAF nr. 1221/2009, capitolul A, punctul 3 (a) - (h) (Procedura privind regimul de declarare derogatoriu, din 12 iunie 2009).
In acest ordin se mentioneaza ca, pentru a fi inactiva, o entitate economica trebuie sa nu desfasoare nicun fel de activitate, sa nu obtina niciun fel de venituri, sa nu aiba angajati pe care sa ii plateasca si sa isi fi achitat toate obligatiile fiscale declarative si de plata. De asemenea, trebuie sa nu aiba de primit sau de achitat TVA sau orice alt tip de taxe si impozite. Firmele trebuie sa fie inregistrate la Oficiul Registrului Comertului drept inactive.
Procedura pentru reluarea activitatii
Mihai Macelaru precizeaza ca procedura reluarii activitatii este similara cu cea aplicabila in cazul solicitarii inactivitatii temporare.
Astfel, reprezentantii sau imputernicitii respectivei forme de organizare economica se vor adresa Oficiului Registrului Comertului in raza caruia isi aceasta are sediul, pentru inregistrarea hotararii sau deciziei de reluare a activitatii si Administratiei Financiare competente, din raza teritoriala unde isi desfasoara activitatea.
In cazul profesiilor supuse unor legi speciale (avocati, notari, experti contabili, etc.) entitatea economica se adreseaza si autoritatii speciale de reglementare sau de autorizare din domeniu (Baroul, Uniunea Notarilor, Corpul Expertilor Contabili si Contabililor Autorizati din Romania etc).
Valentin Creata, Partner la Popovici Nitu & Asociatii, mentioneaza pentru startups.ro ca pentru reluarea activitatii unei companii sunt patru etape:
- convocarea adunarii generale a actionarilor/ asociatilor (AGA)
- adoptarea hotararii AGA privind reluarea activitatii societatii
- depunerea documentelor necesare la Oficiul Registrului Comertului
- eliberarea de catre Registrul Comertului a documentelor care atesta reluarea activitatii (certificatul de inregistrare mentiuni, incheierea judecatorului/directorului de reluare a activitatii, certificatul constatator privind activitatile autorizate)
Spre deosebire de companii, PFA, intreprinderile familiale si cele individuale nu convoaca AGA.
“Dupa inregistrarea in registrul comertului a reluarii activitatii, reprezentantul formei de organizare economica se va adresa administratiei financiare din raza sediului acesteia pentru a inregistra fiscal reluarea activitatii”, precizeaza Valentin Creata.
Simona Iacob mentioneaza ca pentru profesiile reglementate de legi speciale, care pot functiona, din punct de vedere fiscal, in regim asimilat PFA-urilor, procedura de reluare a activitatii va fi cea speciala, prevazuta expres de aceste legi.
Procedurile de reluare a activitatii pentru oricare din formele de organizare economica sunt aceleasi, indiferent daca activitatea este reluata in timpul celor trei ani de suspendare sau la implinirea termenului maxim.
“Diferenta majora in cazul PFA, intreprinderilor familiale si individuale, este reprezentata de absenta judecatorului delegat din acest proces. Reluarea activitatii economice in cazul formelor de organizare economica, altele decat societatile comerciale, este de competenta directorului registrului comertului, durata procedurii putand fi astfel mai scurta in comparatie cu cea pentru societatile comerciale”, adauga Valentin Creata.
Documentele necesare
Dosarul de la Oficiul Registrului Comertului contine, in original, cererea de inregistrare (formular tipizat), declaratia tip pe proprie raspundere privind activitatile comerciale pentru care se solicita autorizarea, certificatele constatatoare emise in baza declaratiei depuse la Registrul Comertului la momentul suspendarii activitatii, precum si dovada platii taxelor legale si a celor de timbru judiciar.
De asemenea este nevoie, in original, de hotararea AGA sau de decizia asociatului unic pentru firma sau PFA, decizia intreprinzatorului persoana fizica titular al intreprinderii individuale sau hotararea majoritarii simple a membrilor intreprinderii familiale. In aceasta hotarare se prevede reluarea activitatii companiei sau celorlalte forme de organizare economica si data de la care se va relua activitatea.
Citeste continuarea articolului - pagina 2
DE RETINUT:
Activitatea unei entitati economice poate fi reluata oricand in cursul perioadei de maxim trei ani cat poate sa fie in inactivitate temporara.
Documentele pentru reinceperea activitatii economice se depun la Oficiul Registrului Comertului de care apartine entitatea economica.
La Administratia Financiara se depune hotararea de la Registrul Comertului, o declaratie tip si, daca este cazul, alte documente relevante pentru reluarea activitatii.
Perioada necesara pentru obtinerea certificatului de reluare a activitatii este, in principiu, de cinci zile, dar, in prezent, in Bucuresti, aceasta poate ajunge si la cateva luni.
Costurile reluarii activitatii sunt de 30 de lei - 150 de lei pentru PFA, intreprindere familiala si intreprindere individuala si de 280 de lei - 300 de lei pentru firma.
Redactor: Alina Botezatu
Un material startups.ro. Toate drepturile rezervate.