Intoarce-te la prima pagina a articolului - pagina 1
Cum se intampla in cazul start-up-urilor
“Start-up-urile nu pot etala o paleta atat de larga de beneficii pe termen lung pentru ca nu se pot baza pe stabilitate in piata, dar pot atrage angajati valorosi prin stock-option de la inceput”, spune Madalina Popescu.
Consultantul Pluri spune ca firmele aflate la inceput pot recruta un general manager mai bun decat ar fi putut spera, oferind unui candidat extrem de pretios parti din companie inca de la angajare, fapt care reprezinta un avantaj concurential deosebit de eficient in lupta cu un alt angajator, mai mare si mai faimos, care exista de mai multa vreme in piata.
“Top managerii reactioneaza deosebit de bine la astfel de beneficii, la care au cu mai mare greutate acces in marile multinationale. Multinationalele le pot oferi insa actiuni sau dreptul de a cumpara actiuni la pret mai mic”, mai spune Madalina Popescu.
Totusi, spre deosebire de companiile multinationale, angajatii actionari in firmele mici dobandesc putere de decizie dupa acordarea partilor din firma.
“Chiar cele mai mari companii din lume dau actiuni angajatilor, (de exemplu, firmele farmaceutice) insa acestia nu au absolut nicio putere de decizie, cel putin nu mai mare decat aveau inainte. Situatia se schimba in firmele mai mici, unde capacitatea de a lua decizii poate fi chiar motivul pentru care s-au acortat partile sau actiunile in firma”, explica specialistul Team Doctor.
Si Marian Manolache spune ca la firmele de tipul societatilor pe actiuni, uneori politica de fidelizare creeaza posibilitatea angajatilor sa cumpere actiuni ale firmei la valori mai mici decat cele ale pietei, iar, daca acestia parasesc compania, sunt obligati sa le restituie angajatorului.
“Daca plecarea survine inainte de un termen stabilit contractual, angajatul primeste pe actiuni o valoare mai mica decat cea a pietei. Daca plecarea survine dupa perioada contractata, valoarea rascumpararii este cea a pietei”, mai spune consultantul Skill Team.
Specialistii caracterizeaza programele de stock-option drept beneficii financiare pe termen lung. Madalina Popescu spune ca in aceeasi categorie mai intra “shadow stock, restricted stock option, unit links sau performance units, pensia suplimentara, economiile la termen cu capitalizare, uneori participarea la investitiile companiei cu dobanda preferentiala, performance stock etc”.
Cum procedeaza antreprenorii
Radu Tudorache administreaza grupul de firme Newarch Investments si este unul dintre antreprenorii care ofera unora dintre angajati parti din companiile in care acestia sunt implicati.
El considera ca procentele sunt oferite degeba daca angajatii nu sunt motivati si fara acestea. De altfel, Tudorache spune ca a trecut prin situatii cand oferirea de actiuni nu a avut rezultatele prevazute, dar sunt si cazuri in care trebuie sa creasca procentul pe care il ofera, pentru ca cei care conduc afacerea merita mai mult.
“Procentele sunt un joc matematic, ele depind pe de o parte de amploarea capitalului investit de partile implicate si pe de alta parte de aportul conducatorului afacerii. Prefer afacerile 50% - 50%, in cazul in care aportul meu de capital compenseaza talentul conducatorului afacerii, dar am si participatii minoritare sau majoritare. In ultima perioada pot sa spun ca toate cele trei variante sunt echilibrate in portofoliul meu”, explica pentru startups.ro Radu Tudorache.
Insa, in contextul de acum din piata, antreprenorul spune ca unii manageri nu mai sunt atat de interesati de primirea de procente din afacere, din cauza dificultatilor cu care se confrunta firmele. Din acest punct de vedere, beneficiile legate de parti din business sunt mai dificil de utilizat acum.
Partea buna a situatiei din piata este ca, fata de anul trecut, cei care sunt actionari sunt mult mai implicati in detaliile legate de activitatea companiei. Iar prin aportul acestora afacerile devin mai creative si au sanse mai mari sa poata sa se reinventeze si sa se adapteze la criza financiara.
Intoarce-te la prima pagina a articolului - pagina 1
Redactor: Lidia Ionita
Un material startups.ro. Toate drepturile rezervate.
Publicat pe 15 Mai 2009 la ora 02.13