Cum sa alegi codul CAEN


Codul CAEN (Clasificarea Activitatilor Economice Nationale) este un indice numeric utilizat pentru definirea anumitor activitati economice.

 

Daca acesta nu este actualizat conform modificarilor din 2007 (intrate in vigoare la 1 ianuarie 2008), companiile pot ajunge chiar sa piarda accesul la anumite programe de finantare nerambursabila.

Codul CAEN potrivit se alege in functie de activitatea sau de activitatile principale ale companiei, precum si in functie de structura materiilor prime si de procesul de productie.

Cea mai recenta modificare a codului CAEN a fost facuta in anul 2007, aceasta intrand in vigoare de la 1 ianuarie 2008.

Revizuirile sunt, in principiu, necesare deoarece schimbarea structurilor economice si tehnologiile noi genereaza activitati si produse ce depasesc ca importanta pe cele existente. De aceea, din punct de vedere strict administrativ-organizatoric, intervalele dintre revizuiri nu ar trebui sa fie prea lungi, deoarece relevanta clasificarii se diminueaza in timp, dar nu trebuie sa fie nici prea scurte, intrucat afecteaza negativ comparabilitatea datelor in timp”, spune pentru startups.ro Elena Crintea, avocat colaborator la casa de avocatura Popovici Nitu & Asociatii.

Modificarea codului CAEN din Romania se face si pentru ca acesta sa fie armonizat cu cele internationale, care, la randul lor, sunt actualizate in urma schimbarilor din activitatile industriale si comerciale din economia mondiala.

Modificarea Codului CAEN are drept consecinta obligativitatea de a recodifica lista obiectelor de activitate pentru toti comerciantii in functiune”, spune pentru startups.ro Anamaria Corbescu, Associate la biroul de avocatura Salans.

In prezent, codul CAEN din Romania este armonizat cu clasificarea de la nivel mondial (ISIC) si cea de la nivelul Uniunii Europene (Nomenclatorul Activitatilor din Comunitatea Europeana = NACE).


Cum alegi codul potrivit
Clasificarea statistica nationala a activitatilor economice din Romania este structurata pe sectiuni (acesta este primul nivel si cuprinde titluri identificate printr-un cod alfabetic), diviziuni (al doilea nivel - contine titluri identificate printr-un cod numeric de doua cifre), grupe (al treilea nivel - titluri identificate printr-un cod numeric de trei cifre) si clase (al patrulea nivel - titluri identificate printr-un cod numeric de patru cifre).

Acolo unde o societate desfasoara mai mult de o activitate, dar toate acestea apartin aceleiasi pozitii din CAEN la nivel de clasa, atunci clasificarea activitatii acelei unitati este determinata de clasa CAEN in care sunt cuprinse aceste activitati”, spune Elena Crintea.

Fiecare firma, persoana fizica autorizata, intreprindere familila sau intreprindere individuala are un singur obiect principal de activitate caruia ii corespunde un singur cod CAEN, care este declarat, obligatoriu, la constituire, este prevazut in actul constitutiv sau statut si apare in certificatul de inregistrare.

Aceste entitati pot efectua numai actele de comert recunoscute in actul de autorizare si trebuie sa treaca in Actul Constitutiv si activitatile secundare. Anamaria Corbescu subliniaza ca pentru a stabili care cod CAEN va fi adoptat, comerciantii trebuie sa cunoasca sau sa anticipeze, cat mai devreme ce activitati vor desfasura.

In alegerea codurilor CAEN folosite se va tine cont de faptul ca unele activitati (de exemplu, cele de aparare nationala, prelucrarea combustibililor nucleari, cele specifice Bancii Nationale a Romaniei etc) sunt interzise unor categorii de agenti economici.

Sunt si organizatii economice carora legea le impune conditia de a avea un obiect unic de activitate (de exemplu: leasing financiar, creditare, investigatii etc).
Unele activitati se pot desfasura numai sub conditia ca acestea sa reprezinte obiectul principal de activitate (de exemplu, activitati de intermediere a tranzactiilor financiare, activitati veterinare, activitati de protectie si garda etc.).

Din punct de vedere juridic, nu exista un numar maxim de coduri care poate fi adoptat de o organizatie economica si nici nu este nevoie de cod pentru activitatile care nu aduc profit si nu sunt realizate in folosul tertilor.

Pot aparea totusi limitari in functie de activitatea sectoriala sau restrictii provenind in cerinte practice. In opinia noastra, este bine sa se autorizeze toate codurile care au legatura cu obiectul principal de activitate si cu activitatile pe care comerciantul crede ca le va realiza in viitor”, spune Elena Crintea.

Anamaria Corbescu adauga faptul ca fiecare activitate reprezentata de un cod CAEN distinct, ar putea fi ulterior, in functie de natura ei, supusa unui regim de autorizare distinct, atat la sediul principal, cat si pentru fiecare punct de lucru unde se doreste ca aceasta sa se desfasoare.

Desfasurarea unei anumite activitati ce implica utilizarea unui produs nu garanteaza dreptul de a desfasura orice activitate cu produsul respectiv, ci doar dreptul de a desfasura exclusiv acea activitate.

Citeste continuarea articolului - pagina 2


DE RETINUT:
Codul CAEN este un indice numeric, utilizat pentru definirea anumitor activitati economice si arata clasificarea statistica nationala a activitatilor economice din Romania.
Cea mai recenta modificare a codului CAEN a fost facuta in 2007, aceasta intrand in vigoare de la 1 ianuarie 2008.
Daca nu este actualizat conform modificarilor din 2007, companiile pot ajunge chiar sa piarda accesul la anumite programe de finantare nerambursabila.
Fiecare tip de organizare comerciala are un singur obiect principal de activitate caruia ii corespunde un singur cod CAEN, care este declarat, obligatoriu, la constituire, este prevazut in actul constitutiv sau statut si apare in certificatul de inregistrare.
Pentru modificarea obiectului de activitate, dosarul se depune la Oficiul Registrului Comertului aferent.
Costurile minime de inregistrare a unei singure activitati (un singur cod CAEN) se situeaza in jurul a 300 de lei.


Redactor: Alina Botezatu

Un material startups.ro. Toate drepturile rezervate.

 


Nu exista comentarii