Cum sa cumperi compania in care lucrezi


Exista situatii cand compania lansata de un antreprenor este vanduta catre unul dintre angajati. Noul proprietar al afacerii poate sa aplice toate schimbarile pe care le considera necesare pentru imbunatatirea activitatii. Insa, trebuie sa aiba grija si la relatia cu fostii colegi, acum subalternii sai. Citeste cum poate fi gestionata o astfel de situatie.

 

Sa devii seful fostilor colegi?
Cand cumperi compania in care ai fost angajat, poti fie sa te implici in management, devenind astfel seful fostilor tai colegi, fie sa ramai doar actionar si sa numesti pe altcineva manager.

Alexandru Talmazan, Managing Partner al companiei Wrightson Romania spune, pentru startups.ro, ca cel mai bine este sa pastrezi si statutul de actionar si pe cel de manager, mai ales in perioada de debut.

Atunci cand compania creste foarte mult, se poate gandi un exit din postura de management”, spune Talmazan.

Dorina Paun, Managing Partner al firmei de consultanta in resurse umane DC Skope, spune ca nu exista o solutie universala. Totul depinde de context, strategie, de vointa si de implicarea emotionala a noului proprietar.

Daca este o afacere <de suflet>, in care angajatul vrea sa se implice si sa faca performanta, poate pastra managementul companiei si va avea succes. Daca ii place firma, dar nu se simte pregatit pentru management, poate numi o echipa de conducere si va pastra doar partea de reprezentare”, explica, pentru startups.ro, Dorina Paun.


Stabilirea obiectivelor
Dorina Paun spune ca, atunci cand te hotarasti sa cumperi compania in care lucrezi, trebuie sa ai, in primul rand, o strategie foarte clara.

Achizitia firmei este un lucru usor. Ai cumparat firma, ai puterea, dar greul abia acum incepe. Trebuie sa stii exact unde vrei sa ajungi, care iti sunt obiectivele, care sunt schimbarile pe care vrei sa le faci si cu ce resurse. Aceasta strategie trebuie sa includa o echipa de profesionisti pe care te poti baza si un plan de comunicare a schimbarilor”, spune Dorina Paun. 

Echipa de baza a companiei poate fi formata din manageri si/sau specialisti. Persoanele din echipa pot fi atat din cadrul firmei sau din afara acesteia, cat si un mix intre cele doua.

In orice caz, acestia trebuie sa aiba legitimitate in fata angajatilor sau sa o poata dobandi foarte repede”, adauga Dorina Paun.

In pozitia de nou proprietar, va trebui sa comunici oficial strategia ta si schimbarile pe care intentionezi sa le faci in companie si in echipa. Ulterior, trebuie sa transmiti foarte clar si prin toate mijloacele potrivite stadiul schimbarilor, rezultatele si pasii urmatori.


Relatia cu fostii colegi
Etapa post-achizitie sau etapa de tranzitie nu este deloc usoara. Cand cumperi afacerea in care ai fost angajat si ajungi seful fostilor tai colegi, trebuie sa iti pregatesti o strategie referitoare la relatia cu acestia.

In primul rand, as spune ca tranzitia de la statutul de coleg la cel de sef nu trebuie sa implice o schimbare brusca de atitudine. De preferat ar fi ca seful sa fie acceptat de catre ceilalti ca fiind nu doar un coleg, ci, eventual, ca cel mai bun dintre ei. Statutul de sef  trebuie castigat prin accept natural si nu prin batut cu pumnul in masa”, explica Alexandru Talmazan.

Dorina Paun spune ca relatia emotionala a patronului cu angajatii este foarte importanta pentru ca de calitatea acesteia depinde, in mare masura, succesul schimbarilor ce vor fi facute in companie. Dupa achizitie, pentru un interval de cel putin sase luni, este recomandata pastrarea unei legaturi mai apropiate cu oamenii din echipa.

Pe langa comunicarile oficiale si feedback-ul pe care il primeste de la manageri, noul proprietar al afacerii trebuie sa arate ca ii pasa. Astfel, angajatii se vor simti recunoscuti de liderul lor si vor avea certitudinea ca participa la un proiect important.


Probleme ce pot sa apara pe parcurs
Intr-o companie in care un fost angajat devine proprietarul si managerul afacerii respective,  pot aparea diverse probleme. Dorina Paun si Alexandru Talmazan sunt de parere ca cea mai des intalnita problema este lipsa de comunicare.

Desi plin de bune intentii, noul proprietar se teme de reactia oamenilor, nu stie ce si cum sa comunice, evita intalnirile cu acestia si se concentreaza strict pe afacere, sperand ca angajatii il vor urma. La randul lor, angajatii asteapta o lamurire a situatiei si o directie. Aceasta confuzie poate duce la blocarea oricaror incercari de schimbare, la scaderea productivitatii si la plecari masive de personal”, explica Dorina Paun.

Solutia recomandata de Talmazan pentru problemele de comunicare este ca persoanele cele mai valoroase din companie sa fie tratate astfel incat sa inteleaga ca exista un viitor bun pentru ele (eventual planuri de implicare in actionariat, dupa o perioada de timp corespunzatoare).

Dorina Paun adauga “jocul trecut-prezent” in categoria problemelor ce pot aparea cand cumperi compania in care ai fost angajat.

Noul proprietar incearca sa se impuna pe sine sau noua sa politica, prin anularea trecutului. Tot ce a fost in trecut a fost prost, tot ce va urma este bun. In aceasta situatie, angajatii se vor simti lezati ca profesionisti si ca oameni si se vor demotiva. Consecintele vor fi: blocaje, conflicte, degradarea culturii organizationale si plecari”, explica Dorina Paun.


Cate schimbari poti face in companie
Un sef bun poate sa modifice complet o companie, incepand de la structura si pana la produsele sau serviciile pe care le produce, este de parere Alexandru Talmazan. Insa, el atentioneaza si asupra faptului ca o parte din echipa poate sa se schimbe, “ceea ce nu este intotdeauna un lucru rau”.

Si Dorina Paun crede ca, atata vreme cat ai suportul si increderea oamenilor tai, poti face oricat de multe schimbari sunt necesare.

Angajatii nu resping schimbarile, ci modul defectuos in care acestea sunt facute. Atunci cand oamenii din echipa ta inteleg care sunt beneficiile schimbarilor, se vor implica cu placere pentru ca schimbarea va fi perceputa ca fiind o provocare profesionala”, spune Dorina Paun.

Dupa preluarea companiei, noua echipa de management trebuie sa pregateasca planuri de retentie a angajatilor, in special a nucleului de “oameni cheie”.


Cum comunici schimbarile
Comunicarea schimbarilor din companie ar trebui sa urmeze aceiasi pasi in toate organizatiile.

Angajatii trebuie sa stie in orice moment: ce se schimba, de ce se schimba, care sunt beneficiile pentru firma si pentru ei, care este efortul pe care trebuie sa-l faca si pe ce termen. De asemenea, este important sa stie si ce nu se schimba, respectiv, care sunt valorile fundamentale ale firmei”, spune Dorina Paun.

Alexandru Talmazan considera ca sinceritatea este cea mai buna reteta. Colegii de echipa din companie trebuie sa stie si sa fie implicati in luarea deciziilor sau macar sa cunoasca motivele pentru care seful ia o decizie sau alta.


Redactor: Andreea Marinas


Un material startups.ro. Toate drepturile rezervate.


Nu exista comentarii