Cum sa devii impresar artistic


Pe piata din Romania, cererea de persoane care reprezinta artistii este in crestere, mai ales ca unii impresari colaboreaza in paralel cu doua sau trei trupe. Astfel, cei care sunt dornici sa invete arta impresariatului si care vor sa-si deschida un business de profil sunt formati sa vorbeasca acelasi limbaj, prin cursurile de impresar artistic.

 

Singurul proiect privat din Romania care ofera licente de impresar artistic celor care absolva cursurile este Academia de Showbiz, o marca a Star Management, agentie de management si impresariat artistic.

Pe langa organizarea de cursuri, Star Management ofera artistilor servicii de impresariat, management si PR. La capitolul de impresariere, Star Management trimite oferta de artisti la agentiile de impresariat, organizatorii de evenimente, le ofera consultanta in domeniu si, daca este necesar, le realizeaza si conceptul  prin care ii vor ajuta pe acestia sa creasca in timp.

Managementul oferit de firma presupune ca artistul este luat cateodata de la zero, se stabilesc obiectivele, stilul de muzica pe care il va canta, se identifica anumiti compozitori care sa scrie muzica si versurile pentru genul muzical respectiv, se fac cateva piese si se cauta o casa de discuri. De asemenea, artistul beneficiaza si de realizarea imaginii, adica aparitiile in presa, participarile la diverse concursuri de profil.


Cum inveti sa-ti vinzi marfa
Cursurile de impresar artistic organizate de Star Management costa 300 de euro plus TVA si dureaza intre 10 si 15 zile, de luni pina vineri, timp de opt ore pe zi. La cursuri se poate inscrie oricine are diploma de bacalaureat si vrea sa profeseze meseria de impresar.

Noi oferim training chiar si celor care nu stiu nimic despre acest domeniu si ii luam de la zero”, explica, pentru startups.ro, Anca Lupes, managing partner la Star Management si unul dintre traineri.

Sesiunea de cursuri cuprinde teme despre ce inseamna activitatea unui impresar, legislatie, contracte, notiuni de marketing, comunicare si finante, elemente de sceno-tehnica, organizare de concerte. Viitorii impresari sunt instruiti de patru traineri autorizati si de catre cativa invitati permanenti, care sunt directori ale unor posturi de radio, oameni de la agentiile de publicitate si din domeniul tehnic.

Evaluarea finala consta in realizarea de catre fiecare participant a unui  proiect de strategie de dezvoltare a unui artist, care sa scoata in evidenta etapele prin care se dezvolta un artist.


Ce faci dupa ce treci examenul
Anca Lupes ne spune ca absolventii cursului primesc licenta, pe care o inregistreaza apoi la Ministerul Culturii si Cultelor (MCC) pentru a obtine atestatul de impresar artistic.

Cu licenta de la noi, persoana respectiva este calificata in domeniu si poate lucra intr-o agentie de impresariat, iar cu atestatul obtinut de la MCC poate sa devina persoana fizica autorizata si sa-si infiinteze o firma de profil”, adauga Zoli Toth, director general la Star Management.

Anca Lupes si Zoli Toth, ambii parteneri la Star Management, ne mai spun ca, dupa absolvirea cursurilor, inceputul in aceasta meserie porneste de la voluntariat in diverse agentii si firme din domeniu, dupa care se poate avansa.

Cursurile sunt recunoscute in Uniunea Europeana, iar dupa absolvirea trainingului, firma se ocupa cu plasarea absolventilor in showbiz-ul din Romania. Agentia tine legatura cu cei care au participat la sesiuni si care sunt interesati de domeniu, se intalnesc cu ei sau fostii cursanti chiar suna la Star Management pentru un sfat ori un contact.


Povesti de succes
Printre participantii la cursurile de impresariat artistic s-au aflat atat persoane care nu aveau legatura cu domeniul si care aveau alte afaceri incepute, cat si oameni din showbiz care au vrut sa se perfectioneze.

Aveam oameni care deja erau intrati in business cu  firme de organizat evenimente, scoli de balet, agentii de modele si care au absolvit cursurile Academiei de Showbiz”, spune Lupes.

Si o parte dintre impresarii si artistii din tara au urmat trainingurile de impresariat, de exemplu, Andreea Talmazan, impresarul formatiei Vita de Vie, George Calin de la fosta trupa Demmo sau Razvan Constantinescu, impresar pentru Miki.

Doi dintre absolventi lucreaza acum Star Management, altul la Emagic Entertainment, am mai avut o absolventa care a lucrat pentru trupa HI-Q, iar altii si-au deschis firme de evenimente, cum este cazul unui roman care a lucrat la Viena si care si-a deschis la Timisoara o astfel de firma”, ne mai lamureste Anca Lupes.

Zoli Toth, care pe langa director general la Star Management, este si managerul trupei Sistem, crede ca este un impresar de temut pentru unii organizatori de evenimente de la noi.

"Trupa Sistem cere sa i se asigure la un spectacol conditii decente de a concerta, respectiv sticle cu apa pe scena sau un cort ori cabine de schimbat, adica sa nu ni se ceara sa urcam pe scena imediat ce am ajuns de pe drumuri. Din pacate, insa, multi organizatori considera astfel de cerinte drept fite", spune Toth.

De asemenea, el se ocupa de strategia trupei, stabilirea single-urilor, a locurilor unde se canta, organizarea turneelor, relationarea cu sponsorii, aparitiile in media.
Ca si manager, Toth are in spate o echipa formata din aproape sapte oameni: impresar, tour manager, PR, ingineri de sunet, mesteri care ne fac butoaiele, style-isti.

Unii fac parte din echipa Star Management, iar restul sunt din afara companiei, dupa cum adauga impresarul formatiei Sistem.


Ce calitati trebuie sa aiba un impresar
Impresarul unei formatii este asimilat la noi in tara cu termenul de manager de trupa, desi cele doua notiuni sunt diferite.

Zoli Toth ne spune ca in Romania, impresarul face de toate, pe cand in strainatate e o diferenta intre a face impresariat si manageriat de trupa.

Impresarul ar trebui doar sa vanda artistul catre organizatorii de spectacole sau agentiilor de impresariat, iar managerul sa fie cel care stabileste strategia si care coordoneaza o intreaga echipa care se afla in spatele artistului”, detaliaza Toth.

In tara noastra, impresarul propune artisti catre organizatorii de evenimente, unii coordoneaza PR-ul pentru artist, negociaza contractele cu casele de discuri.

Impresarul trebuie sa fie un bun negociator si un bun om de vanzari”, spune impresarul trupei Sistem.

Un impresar castiga in Romania intre 1.000 si 1.500 de euro pe luna, insa, venitul lui poate fi atat fix, cat si variabil. O trupa percepe pe concert intre 500 si 10.000 de euro, iar impresarul castiga aproape 10-20% din pret. In Romania se castiga cel mai bine din mainstream, adica din muzica pop-dance-rock.

In tara exista zece trupe mari care au fiecare cate unul sau doi impresari si care si-au facut agentii de impresariat unde lucreaza oameni antrenati pentru munca din spatele artistului”, spune Zoli Toth.


Sfaturi pentru incepatori
Directorul general al Star Management adauga ca, pentru a promova o trupa, impresarul ar trebui sa propuna, pentru inceput, concerte gratuite ale artistului, participari la concursuri, implicarea in actiuni pro-bono.

Pentru a face asta, trebuie sa urmeze un curs de impresariat, astfel incat sa vorbeasca aceeasi limba cu oamenii din domeniu si sa-si faca treaba cat mai eficient”, spune Toth.

El ne mai spune ca impresarul isi formeaza reteaua de contacte si relatii cu timpul, trebuie doar sa fie bine organizat si sa aiba incredere in artistul pe care il reprezinta.

Anca Lupes ii sfatuieste si ea pe cei nou-intrati in piata sa-si inceapa meseria la o agentie din domeniu.

Redactor: Paula Safta


Un material startups.ro. Toate drepturile rezervate.


Nu exista comentarii