Intoarce-te la prima pagina a articolului - pagina 1

 

In general, modificarile de substanta sunt aduse de negocierile dintre sindicate, patronate si guvern si ele sunt reflectate apoi in contractul individual de munca. De exemplu, modificarea salariului minim pe economie a impus si va impune redactarea de acte aditionale prin care se articolul <Salariul> este schimbat”, precizeaza Florin Ochiana.

Ce documente sunt necesare
Documentele de care are nevoie angajatorul pentru a inscrie contractul de munca la Inspectoratul Teritorial de Munca (ITM) sunt: certificatul de inregistrare a firmei la Registrul Comertului incheierea judecatorului delegat, actul constitutiv actualizat si declaratia angajatorului privind sediile punctelor de lucru unde isi desfasoara activitatea.

Documentele aduse de angajat vor fi folosite si pentru dosarul personal. Acestea sunt: copie dupa actele de stare civila (nastere, casatorie, divort), copie a cartii de identitate sau buletinului de identitate si copie dupa actele de studiu si calificare (ultima scoala absolvita).

Alte documente necesare sunt cartea de munca, contractul individual de munca, fisa postului, adeverinta medicala, actele aditionale si celelalte acte referitoare la modificarea, suspendarea si incetarea contractelor individuale de munca.

Pe langa acestea, angajati de 15 - 16 ani au nevoie de acordul parintilor sau al reprezentantilor legali, iar cetatenii straini nerezidenti in Uniunea Europeana de o autorizatia de munca valabila.

Contractul individual de munca, cu toate clauzele negociate, este semnat de parti si stampilat de angajator in trei exemplare si se ataseaza carnetului de munca al salariatului, inchis de unitatea la care a fost salariat”, spune Mariana Oprescu, HR Inspector la Manpower Romania.

Daca salariatul nu are carnet de munca, se anexeaza declaratia salariatului, data pe proprie raspundere, prin care se mentioneaza acest lucru.

Care sunt etapele
Prima etapa in realizarea contractului de munca este finalizarea recrutarii prin submiterea unei oferte scrise candidatului acceptat.

Candidatul poate trimite acceptul sau in scris sau se trece direct la semnarea contractului de munca”, precizeaza Madalina Popescu, General Manager la Pluri Consultants Romania.

Urmeaza formalitatile medicale, care sunt obligatorii. Madalina Popescu adauga ca in acest timp se definitiveaza si contractul individual de munca. In aceasta etapa se informeaza persoana selectata daca sunt clauze suplimentare inscrise in contract, ce prevederi au acestea si se poate solicita cazierul judiciar.

De inregistrarea la ITM se ocupa unul dintre angajati de la departamentul intern de resurse umane, un avocat sau un consultant de la o firma de resurse umane, daca activitatea de recrutare este externalizata. 

Formalitatile pentru inregistrarea contractului de munca dureaza intre cateva ore si maxim 20 de zile de la incheierea sa, in functie de gradul de urgenta.

Contractul poate fi semnat si anticipat, odata cu acceptarea postului, dupa care viitorul angajat isi continua activitatea cu preaviz la fostul loc de munca si dupa aceasta perioada vine la noul loc de munca”, subliniaza Madalina Popescu.

Care sunt problemele
Problemele din procesul de semnare a contractului de munca apar atunci cand angajatorul nu respecta clauzele din forma standard a acestuia si valorile sunt trecute sub minim sau angajatorul stipuleaza anumite clauze.

In general, toate aceste dificultati sunt generate de neconcordanta cu prevederile legale din Codul Muncii si din contractul colectiv la nivelul companiei sau la nivel national pe ramura”, spune Luminita Roman, Consultant la biroul din Bucuresti al AIMS Romania.

In practica, cele mai multe probleme sunt legate de stipularea unor clauze specifice in contractul de munca, precum si de clauzele de confidentialitate, de neconcurenta si de mobilitate.

In aceste cazuri, clauzele trebuie sa indeplineasca anumite conditii strict prevazute de legislatia muncii, pentru a fi valide. Din pacate insa, in practica exista nenumarate situatii in care angajatorul nu respecta prevederile legale specifice acestor clauze si tot de cele mai multe ori nerespectarea se datoreaza fie omisiunii, fie necunoasterii aprofundate a legislatiei specifice”, completeaza Luminita Roman.

Pentru a se preveni aparitia acestor probleme este nevoie ca stabilirea acestor clauze sa se faca sub supravegherea unui avocat. 

Intoarce-te la prima pagina a articolului - pagina 1

Redactor: Alina Botezatu

Un material startups.ro. Toate drepturile rezervate.