Cum sa iti certifici ferma ecologica
Costurile transformarii unei ferme obisnuite intr-una ecologica sunt legate de certificare, de reorientarea pe piata a produselor si de reconversie: retehnologizarea masinilor si utilajelor, transformarea terenului, pentru a face fata excluderii erbicidelor si tratamentelor fitosanitare.
"Pentru costuri se iau in considerare diferiti factori: marimea si numarul de parcele, numarul de linii de prelucrare, numarul de diferite produse vandute, numarul de ingrediente implicate in proces, numarul de standarde si unii factori de risc veniti in ponderare (ca plus si minus). Se pot adauga si costuri pentru analiza", spune pentru startups.ro Abdelaziz Messai, General Manager la Ecocert Romania. (Citeste aici mai multe despre potentialul pe care il au fermele ecologice din Romania.)
Marian Cioceanu, presedintele Asociatiei operatorilor din agricultura ecologica Bio Romania, spune ca pentru certificarea unei ferme ecologice se achita in primul rand o taxa care variaza, in medie, intre 50 de euro si 200 de euro si, in functie de numarul de hectare, de productia obtinuta la procesare, se mai adauga alte sume.
"De exemplu, la o ferma viticola de zece hectare, certificarea costa 3.000 de euro, iar la una cu trei - cinci vaci de lapte, costa 50 de euro", explica pentru startups.ro Marian Cioceanu.
Care sunt conditiile pentru a deveni ferma ecologica
Pentru a se certifica ecologic, o ferma trebuie sa incheie un contract cu o companie specializata, care este aprobata de Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale (MADR). In Romania, sunt in jur de 20 de organisme de inspectie si certificare.
"Trebuie mentionat ca, in baza documentelor prezentate si a unei evaluari initiale a pozitiei fermei, organismul de inspectie si certificare va decide daca producatorul isi poate desfasura activitatea in acest sector. Un lucru extrem de important este ca spatiul fermei sa nu fie amplasat in imediata vecinatate a unei surse de poluare", spune pentru startups.ro Daniela Giurca, Directorul General al Directiei Generale Politici in Sectorul Vegetal din MADR.
Marian Cioceanu mai spune ca, pentru a fi ecologica, ferma trebuie sa respecte regulamentele europene (Regulamentul europen (CE) nr. 834/2007 al Consiliului privind productia si etichetarea produselor agroalimentare ecologice si 889/2008 al Comisiei privind normele de aplicare ale regulamentului (CE) nr. 834/2007) si cele nationale. Aceste regulamente se refera la neutilizarea substantelor chimice de sinteza - ingrasaminte chimice, pesticide - si interzicerea plantelor si speciilor modificate genetic, ceea ce se asigura o transabilitate foarte stricta a produselor.
Obtinerea certificatelor ecologice pentru produse
Tudor Dorobantu, secretar general al Federatiei Nationale din Agricultura, Alimentatie, Tutun, Domenii si Servicii Conexe (AGROSTAR), spune ca in urma controalelor efectuate de organismele de inspectie si certificare, operatorii care respecta regulile de productie primesc certificatul de produs ecologic si isi pot eticheta produsele cu "ecologic".
"Pe eticheta aplicata unui produs ecologic sunt obligatorii urmatoarele mentiuni: referirea la productia ecologica, siglele, numele si codul organismului de inspectie si certificare care a efectuat inspectia si a eliberat certificatul de produs ecologic", explica pentru startups.ro Tudor Dorobantu.
Daniela Giurca adauga faptul ca o exploatatie ecologica trebuie sa detina un "Document justificativ" care poate fi numit si "Certificat de conformitate" sau "Master certificat", eliberat de organismul de inspectie si certificare, care atesta ca produsele sunt obtinute in conformitate cu regulile de productie ecologica si pot fi comercializate cu mentiunea produs ecologic.
Marian Cioceanu precizeaza ca, in perioada de conversie, se lucreaza in sistemul agriculturii ecologie, dar produsele obtinute nu sunt certificate ca ecologice.
"In agricultura ecologica, orice marfa vanduta ca fiind ecologica trebuie sa fie insotita de un certificat eliberat de firma de certificare si inspectie si totalitatea certificatelor nu poate depasi totalitatea productiei. Orice suspiciune, orice reclamatie trebuie dovedita, pentru ca, in final, produsele alimentare care se comercializeaza sunt obtinute 100% din agricultura ecologica si nu amestecate cu alte produse conventionale sau necertificate", mai spune Marian Cioceanu.
Abdelaziz Messai mentioneaza ca numarul de certificate depinde de numarul de piete unde fermierul vrea sa comercializeze produsele. De exemplu, daca vrea sa vanda numai in Uniunea Europeana, un singur certificat de conformitate este de ajuns.
"Pentru certificarea bio, fiind de produs si nu de sistem, trebuie mai degraba sa ne interesam ce fel de produse sunt propuse pentru certifcare. Certificarea se aplica pentru produsele de origine agricola, inclusiv cele din acvacultura, atunci cand sunt introduse pe piata sau se intentioneaza introducerea lor pe piata: produsele agricole vii sau neprocesate, produsele agricole procesate pentru a fi utilizate ca alimente, hrana pentru animale, precum si material de inmultire vegetativ si seminte pentru cultivare. Produsele obtinute din vanatul si pescuitul animalelor salbatice nu trebuie considerate ca facand parte din productia ecologica", explica Abdelaziz Messai.
In cat timp se poate transforma o ferma obisnuita intr-una ecologica
Timpul necesar pentru ca o ferma sa devina eco depinde de tipul de produse pentru care se solicita certificarea si de tipul de standard dorit de fermier.
"Conversia unei ferme la agricultura ecologica (art. 2 din 834/2007) presupune trecerea de la agricultura conventionala la cea ecologica intr-o perioada pe parcursul careia se aplica dispozitiile privind productia ecologica, avand ca obiective imbunatatirea fertilitatii solului si reechilibarea ecosistemelor agricole. In cazul plantelor si produselor vegetale (art. 36 din regulamentul (CE) nr.889/2008), perioada de conversie este de doi ani pentru culturile anuale si de trei ani pentru culturile perene (n.red. - inclusiv vii si livezi). Organismul de inspectie poate prelungi sau scurta acest termen, in functie de istoria fermei sustinuta de documente justificative", spune Abdelaziz Messai.
Citeste continuarea articolului - pagina 2
DE RETINUT:
Pentru a se certifica ecologic, o ferma trebuie sa incheie un contract cu o companie specializata care este aprobata de MADR.
In perioada de conversie, se lucreaza in sistemul agriculturii ecologice, dar produsele obtinute nu sunt certificate ca ecologice.
Timpul necesar pentru ca o ferma sa devina ecologica depinde de tipul de produse pentru care se solicita certificarea si de tipul de standard dorit de fermier.
In functie de tipul de productie, fermele ecologice pot primi diverse subventii de la MADR.
Din Romania se fac demersuri pentru ca fermele in conversie sa beneficieze de sprijin financiar in functie de suprafata si nu pe baza unei sume fixe, cum este acum.
Redactor : Alina Botezatu
Un material startups.ro. Toate drepturile rezervate.