Intoarce-te la prima pagina a articolului - pagina 1

 

Daniela Giurca completeaza ca in productia zootehnica, perioadele sunt diferite, in functie de specie: un an pentru bovine si ecvidee crescute pentru productia de carne; sase luni pentru porcine, rumegatoare mici si alte animale crescute pentru productia de lapte; zece saptamani pentru pasari de curte, crescute pentru productia de carne; sase saptamani pentru pasari de curte, crescute pentru productia de oua; si un an pentru apicultura.

"De asemenea, trebuie specificat ca, in cadrul productiei zootehnice, furajarea animalelor trebuie sa fie, preponderent, cu furaje ecologice, acest tip de productie fiind legata si de conversia suprafetei de teren detinuta, obligatoriu, de catre operator. Pentru procesare, se aplica regulile stricte privind liniile de procesare, limitarea aditivilor si substantelor complementare permise si folosirea a minimum 95% ingrediente certificate ecologic", mai spune Daniela Giurca. 

Ce subventii pot obtine fermele aflate in proces de conversie
Fermele in conversie primesc o subventie (Hotararea de Guvern 759/2010) de la MADR, in perioada 2010 - 2013, daca sunt inregistrate si au un contract cu un organism de inspectie si certificare, aprobat de Minister.

Suma alocata pentru aceste subventii, anual, este de aproape 3,1 milioane de euro, dintre care circa 2,37 milioane de euro pentru productia vegetala si 725.000 de euro pentru productia animaliera.

"Anul trecut, ca urmare a demersurilor sustinute pe care le-am facut la MADR, pentru a solicita Comisiei Europene, avem niste sume fixe pe ferma in conversie, de la 500 de euro la 3.000 de euro - 4.000 euro, anual, care nu ne multumeste", precizeaza Marian Cioceanu.

Pentru a primi bani, fermele sunt obligate sa mentina agricultura ecologica timp de cinci ani, de la accesarea fondurilor.

"De asemenea, trebuie sa detina un certificat de conformitate/master certificat/certificat de confirmare a conversiei, emis producatorului de organismul de inspectie si certificare cu care a incheiat contractul, sa nu aiba datorii restante la bugetul de stat sau la bugetul local, iar suprafata agricola in folosinta trebuie sa fie de cel putin 0,3 hectare pentru productia vegetala. Cuantumul subventiilor este diferit de la ramura la ramura si poate ajunge, spre exemplu, la 250 euro per cap de vaca", detaliaza Tudor Dorobantu.

Din Romania se fac demersuri pentru ca fermele in conversie sa beneficieze de sprijin financiar in functie de suprafata si nu pe baza unei sume fixe, cum este acum.

"La culturile mari, deja sumele sunt nesemnificative. La 100 de hectare sau 200 de hectare sunt 3.800 euro, pentru conversie, suma fixa, pe ferma, pe an. De exemplu, daca s-ar aplica subventia de 153 euro la hectar, pentru 100 de hectare ar fi 15.000 de euro. Asteptam sa vedem raspunsul pe anul acesta si speram ca, de anul viitor, sa se acorde si subventii pentru conversie pe hectar", adauga Marian Cioceanu.

Subventiile oferite pentru fermele ecologice
In cadrul platilor pentru agromediu (Axa II, Masura 214), fermele pot accesa un sprijin financiar de 124 euro/hectar pentru mentinerea pajistilor cu inalta valoare naturala, 58 euro/hectar pentru mentinerea practicilor agricole traditionale si 130 euro/hectar pentru culturile verzi.

Daniela Giurca mentioneaza ca, in cadrul masurilor 121 - Modernizarea exploatatiilor agricole si 123 - Cresterea valorii adaugate a produselor agricole si forestiere, operatorii inregistrati in sistemul agriculturii ecologice beneficiaza de prioritizare la criteriile de selectie, comparativ cu producatorii/procesatorii din agricultura conventionala.

In iunie acest an, Comisia Europeana (CE) a aprobat o subventie pentru fermele ecologice vegetale intre 153 de euro si 400 de euro/hectar, in functie de tipul de cultura agricola. Sumele pot fi primite pentru acest an.

Apicultorii ecologici pot primi sprijin financiar prin Progamul National Apicol, pentru achizitionarea tratamentelor biologice de combatere a Varroa destructor (n.red. - un parazit care ataca albinele).

"Ca masura de promovare a produselor ecologice romanesti pe piata comunitara si in tari terte, in colaborare cu Ministerul Economiei, Comertului si Mediul de Afaceri, a fost elaborata Strategia Nationala de Export - componenta produse ecologice, pentru perioada 2010 - 2014, inclusa in Programul pentru participarea agentilor economici la targuri si expozitii internationale, cu sprijin de la bugetul de stat. In 2011, prin acest program 17 firme implicate in agricultura ecologica au beneficiat de subventionarea a 50% din costurile de participare la BioFach - Expozitia internationala de produse ecologice, care a avut loc la Nurenberg, in Germania", mentioneaza Daniela Giurca.

Astfel, CE acorda un sprijin de maximum 50% din programele de informare si promovare propuse de organizatiile profesionale si interprofesionale din sector, care participa cu minimum 20% din costul real al actiunilor, cofinantarea fiind asigurata de la bugetul de stat.

Pentru aceasta masura, BioRomania a depus la Comisia Europeana un proiect de promovare a produselor agroalimentare ecologice romanesti in Romania si in Germania. Valoarea acestuia este de aproximativ 1,3 milioane de euro, fiind aprobat.

Mihai Cioceanu mentioneaza ca implementarea proiectului va incepe la sfarsitul acestui an sau la inceputul anului urmator, durand doi ani.

Intoarce-te la prima pagina a articolului - pagina 1

DE RETINUT:
Pentru a se certifica ecologic, o ferma trebuie sa incheie un contract cu o companie specializata care este aprobata de MADR.
In perioada de conversie, se lucreaza in sistemul agriculturii ecologice, dar produsele obtinute nu sunt certificate ca ecologice.
Timpul necesar pentru ca o ferma sa devina ecologica depinde de tipul de produse pentru care se solicita certificarea si de tipul de standard dorit de fermier.
In functie de tipul de productie, fermele ecologice pot primi diverse subventii de la MADR.
Din Romania se fac demersuri pentru ca fermele in conversie sa beneficieze de sprijin financiar in functie de suprafata si nu pe baza unei sume fixe, cum este acum.

Redactor : Alina Botezatu
Un material startups.ro. Toate drepturile rezervate.